Най-честото оправдание, което съм чувал от образовани млади хора, работещи на прилична работа около мен, относно това защо не инвестират или не си купуват имот днес – „В момента нямам достатъчно пари, нека да понатрупам първо.“

По тази причина съответно много от тях спестяват регулярно малки или по-големи суми на разплащателна сметка или отворен депозит, защото вярват, че трябва да натрупат десетки хиляди левове, преди да дойде тяхното време да изпълнят дългосрочната си цел и да ги инвестират в нещо смислено. И макар старата поговорка да е вярна - парите отиват при пари – тя по никакъв начин не бива да създава грешното впечатление, че трябва да имаш много средства, за да се възползваш по-добре от потенциалните възможности около теб и особено когато средствата, които би искал да спестиш, са обвързани с твоите дългосрочни цели напред във времето – покупка на имот, инвестиране в бизнес или пасивен доход. И не, нямам предвид, че няма смисъл да се ползват разплащателни сметки и депозити. Винаги е добре да имаме едни заделени пари на разположение, които можем да ползваме по всяко време в кризисна ситуация. За различните хора сумата на „белите пари за черни дни“ е различна. Но тези средства, които искате да насочите към бъдещите си планове, без значение дали става въпрос за спестявания от едва 100 лева на месец – те не бива да стоят в нещо, за което е ясно, че няма да се пребори дори с инфлацията през следващите години... а могат да бъдат инвестирани в имоти и в бизнес чрез инвестиционни фондове. И да, инвестирането не е гарантирано от закон и носи риск, но обратната страна на нещата е да чакаме инфлацията да изяде това, което имаме.  

За да научите повече за това как можете управлявате по-добре спестяванията сирегистрирайте се за безплатен уебинар на Карол Капитал Мениджмънт.