По данни на Google Trends, през 2013 година един от 10-те най-често срещани въпроса, който българи са задавали на търсачката е: "Как да забогатеем?". Макар на пръв поглед задаването на такъв въпрос да изглежда абсурдно, с колеги си говорихме по тази тема относно 3-те най-популярни начина, чрез които различни личности от цял свят са успели в своя живот.

Най-популярният начин си остава собственият бизнес. Не всеки обаче има необходимия капитал, необходимите знания, необходимите контакти, за да започне собствен бизнес.

Инвестиране

Докато постигнем тези неща, а дори и след това, можем да се възползваме от потенциала, който ни предлагат инвестициите в дългосрочно побеждаващите инфлацията акции/облигации/имоти/злато. За периода 1926-2010 година в САЩ средната възвръщаемост на годишна база, която сме могли да постигнем от изброените в предното изречение, е 4-12%.

Друга възможност за инвестиция, всъщност, е свободното ни време. Повечето хора по света всеки ден разполагат с 1-2 часа, които биват изразходени в „правене на нищо“. За най-активния работен период на хората обаче, между 25-50 години, това би било свързано с около 18 месеца на пълно бездействие.

Кариерно развитие

Кариерата е следващото най-силно оръжие, що се отнася до финансовия просперитет на някои от най-успелите по света. Избирането на правилен професионален път, борбата за добро образование в по-реномирана институция, изборът на правилна географска локация – това са само част от нещата, върху които можем да се замислим. Какво сме постигнали, къде сме сега? Накъде да потеглим, за да повишим своя стандарт на живот?

Контролиране на разходите

Хората в страните с по-висока финансова култура си правят бюджет, не купуват и не наемат по-големи жилища, отколкото са им нужни. Също така не харчат прекалено много от свободните си средства за поддръжка или покупка на нови автомобили. По-скъпата кола вероятно спомага за по-високото самочувствие на притежателя ѝ. Но замисляме ли се когато купим нов автомобил за, например, 50,000 лева или дори по-голяма сума, колко бързо пада цената на това удоволствие още през първите няколко години?

Ще ви дам и няколко забавни примера на някои от най-известните милиардери, които отдават голямо значение на контролирането на разходите и не смятат за нужно да притежават скъпа кола:

  • Джим Уолтън, най-малкият син на основателя на Уол-Март Сам Уолтън, притежава пикап на над 15 години;
  • Ингвар Кампрад, основател на ИКЕА, притежава 10-годишно Волво;
  • Азим Премжи, един от най-известните индийски предприемачи, притежава Тойота Корола;
  • Марк Зукърбърг, основателят на фейсбук, притежава Акура, която струва едва USD 30,000;  

Ако искате да се запознаете с още полезна информация за по-доброто управление на личните финанси, препоръчваме ви да се запишете за наш безплатен уебинар.