Всички знаем, че доброто образование е от изключителна важност за добрата реализация. Затова всеки родител търси най-доброто училище, най-добрите курсове и занимания за децата си, за да може да получат добър старт и подготовка за живота.

За да бъде осигурено подобно образование обаче са необходими средства, които не са малко особено ако и амбициите на родителите и на децата са то да бъде получено в чужбина. Предвидливостта изисква родителите от рано да си зададат въпроса Как да осигурим средства за образованието на децата си?

Колкото по-рано успеем да си отговорим на следните въпроси, толкова по-малко неприятни изненади и сътресения ще усетим в стандарта си на живот, когато дойде моментът:

  • Колко средства ще са необходими, за да покрием разходите за образование на детето си
  • Кога да започнем да спестяваме и по колко да отделяме, за да съберем необходимата сума?
  • Как да изберем правилните финансови инструменти за спестяванията си, за да постигнем целта си?

За улеснение, направихме средно изчисление на общия разход за бакалавърска степен (4 години) в страна от ЕС. Сумата е близо 72 000 лв., срещу доста по-скромната сума от 20 000 лв. за България. Освен таксите за обучение, голямо перо в разходите са наемите, като за последната година те и режийните разходи значително се увеличаха, поради сериозната инфлация, породена от енергийната криза. Високият стандарт на живот в ЕС води до по-високи наеми. Трябва да имаме предвид, че за България статистиката е донякъде „изкривена“ поради факта, че голяма част от населението живее в столицата, където са и някои от най-престижните университети. В този случай разходите за квартира не се включват в общите разходи.

Има различни способи за постигане на финансовите цели, които сте си поставили – регулярни инвестиции на вноски, еднократна по-голяма инвестиция или смесен вариант. Как и в какво да инвестирате зависи от Вашето финансово състояние, рисковия Ви профил или конкретните Ви планове. За да постигнете успешно целите си е добре да знаете основните 4 фактора, които влияят на инвестициите ни и най-често ни влияят на финансовото ни състояние и спестявания.

1. Инфлацията

Тя е врагът на всички спестявания, дори когато е в нормални граници от 2-4% годишно. Във време на висока инфлация, в която се намираме в момента, тя е особено важен фактор, с който трябва да се съобразим. Ако оставите парите си в кеш или на банков депозит, те ще бъдат незащитени от инфлацията. За да победите инфлацията е нужно да потърсите и да инвестирате в финансов инструмент, който ще Ви помогне в запазването на стойността на спестяванията, а и ще ви даде дори шанс да ги увеличите дългосрочно.

2. Спестяваме твърде малко спрямо крайната ни цел

За да не допуснем тази грешка е добре да знаем приблизително към каква крайна сума се стремим и следователно колко спестявания, инвестиции и вноски ще са ни нужни. Разгледайте по-долния пример, който ще Ви даде информация след какъв период от време, каква натрупана сума бихте имали спрямо инвестициите си.

3. Започваме късно

Най-силният актив във финансовия свят е времето. Колкото по-дългосрочна е една инвестиция, толкова по-висока е найната възвращаемост. Отново, това можете да го забележите в по-горната графика, че периодът на инвестицията е изключително определящ. Освен това когато започнем да спестяваме на време, това ни позволява да постигнем целите си с по-малко инвестирани средства.

4. Не подбираме правилните финансови инструменти

Пред всеки, който се изправя за първи път пред решението да инвестира, съшествуват множество въпроси: В какво да инвестирам – имоти, облигации, акции, криптовалути? Как да избера инструмента, който да отговаря на моя рисков профил и същевременно да ми донесе желаната доходност? Тези въпроси стават още повече във време на резки движения на пазарите и несигурна икономика.

За да Ви помогнем да си отговорите на тези въпроси и да можете да зададете други, които Ви вълнуват на нашите финансови консултанти, Ви каним на безплатния ни уебинар „Как да подсигурим образованието на децата си“?, който ще се проведе на 29 септември (четвъртък) от 4.30 часа.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ БЕЗПЛАТНО

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля, прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.