*актуализирано на 09.09.2022 г.

Когато обмисляте дали и как да започнете да инвестирате, е нормално да имате много въпроси ‚и предварително наложени очаквания и представи. За да не останете разочаровани и най-важното – за да бъде успешна инвестицията Ви – е добре първо да се запознаете със следните 5 основни насоки/препоръки:

  1. Бъдете реалисти;
  2. Инвестирайте дългосрочно;
  3. Инвестирайте в стойност;
  4. Не усложнявайте живота си, доверете се на професионалист;
  5. Не се опитвайте да уцелите "дъното" за покупка на акции.

1. Бъдете реалисти

Ако започвате да инвестирате с идеята, че ще станете богати за „нула време“, ще бъдете разочаровани.Инвестицията в акции носи най-висока възвращаемост исторически, но в повечето случаи това означава 7-12% на годишна база.

За да изберете правилния начин да инвестирате парите си и най-вече, за да останете инвестирани на пазара достатъчно дълго, за да спечелите е хубаво да знаете, че поговорката „Хубавите неща стават бавно“ важи с пълна сила и в инвестиционния свят. Ако инвестирате в имоти, Вие го правите с ясното съзнание, че стойността им ще се повиши след години и че можете да печелите пари от преотдаването им, но за това също е необходимо време. Този елемент с времето важи за всеки актив, включително и за инвестицията в акции.

2. Инвестирайте дългосрочно

 Активът с най-висока възвращаемост – акциите – се движат по логиката на пазарите, които преживяват върхове и спадове. Не може да очаквате движението на цената им да е само нагоре. В краткосрочен план, цените на акциите могат да се изменят много рязко и в двете посоки. Помнете, че е почти невъзможно да „хванете“ тези краткосрочни движения, независимо от това колко много следите пазарите и четете новини. Малко хора във финансовия свят успяват.  Най-малко риск от загуби и най-голям шанс да защитите себе си и парите си е като инвестирате дългосрочно за периоди от минимум 10,15, 20 години. В рамките на 1 или две години, пазарът може да бъде изключително волатилен поради макроикономически фактори както ставаме свидетели в момента през 2022 г.

 Исторически погледнато, всяка година на пазарите се отчита поне една корекция (спад по-голям от 10%), а средно веднъж на 4 години, се появява и така наречения bearmarket – спад по-голям от 20%. При подобен спад се наблюдава тенденцията на пазара в дните до края на годината да отскача, като колкото по-дълбок е бил спадът, толкова по-силно е било движението нагоре. Също така не забравяйте един много важен аспект на успешната инвестиция - емоциите не би трябвало да определят финансовите решения особено при голяма волатилност.

 3. Инвестирайте в стойност

За непознатите е трудно да разберат веднага това правило, но купувайки акции или фондове, които притежават акции, вие придобивате част от компании. Акциите не са просто инструменти за търговия, те представляват част от стойността на бизнеса. Това правило ще Ви помогне да подберете правилния микс от акции спрямо Вашата философия за живота и кои са индустриите, регионите от света и компаниите, които искате да подкрепяте в тяхното развитие. В последните няколко години,на преден план излязоха и така наречените устойчиви инвестиции – такива, които инвестират в компании, подпомагащи света да достигне целите си за устойчивост.

 4. Не усложнявайте живота си, доверете се на професионалист

Не е нужно да отделяте цялото си свободно време в размисли и притеснения за бъдещето на държавите, света и различните индустрии, за да управлявате успешно спестяванията си. Регулярно отделяйте време само за наистина важна информация и не изпадайте в паника от всяка отделна новина, която чуете в пространството. Помнете, че пазарите се движат по правила почти обратни на човешката логика, а Вашата инвестиция е „защитена“, защото е дългосрочна и може да надживее краткосрочните движения на пазарите.

Един от начините да минимализирате допълнително риска за инвестициите Ви е да инвестирате регулярно на вноски или да направите първоначална по-голяма инвестиция, към която да добавяте регулярно допълнителни суми.

А най-добрият начин да не усложнявате живота си и да имате повече време за любимите Ви хора и занимания е като се доверите на професионалист - финансов консултант, който има дългогодишен опит и може да управлява парите Ви експертно и спрямо очакванията Ви и рисковия Ви профил. И не забравяйте финансовите консултанти печелят, когато печелите и Вие.

  1. Не се опитвайте да уцелите "дъното" за покупка на акции

В повечето случаи добри цени означава ниски цени. Изглежда доста логично, но както вече споменахме капиталовите пазари се движат по логика обратна на човешкото мислене. В масовия случай купуваме, когато цените се повишават и продаваме, когато цените падат. Печалившата стратегия е обратно на това. Това начинание да се уцели абсолютното дъно обаче се оказва почти невъзможно дори и за най-опитните.

 За най-големи шансове все пак да се възползвате и от ниските цени, най-малко рисковото е ако изберете да инвестирате регулярно с равни месечни вноски - вие печелите и от двете движения на пазара. Когато дяловете на избраният от Вас взаимен фонд например намаляват стойността си, ще купувате повече дялове за същата инвестиция, а когато се движат нагоре, Вие печелите стойност.

  

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля, прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.