Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

17
февруари
2020
#

Карол Капитал в новото издание на сп. Funds Europe

ПРЕСТИЖНОТО ИЗДАНИЕ СЪС ЗАГЛАВИЕ: "ЦИЕ: БЪЛГАРСКИТЕ ФОНДОВЕ С ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ЕКСПАНЗИЯ"

Изпълнителният директор на УД Карол Капитал Мениджмънт Даниел Ганев разговаря със сп. Funds Europe за статия, посветена на развитието на фондовата индустрия и търсене на инвестиционни продукти в Централна и Източна Европа в броя от февруари 2020 г., озаглавена „Централна и Източна Европа: Българските фондове с предпоставки за експанзия“.

Според изданието тенденциите в региона са позитивни, макар и да има не малки различия между отделните страни. Силен ръст отчита Чехия, където инвестициите от индивидуални спестители са довели до удвояване на активите на фондовете през последното десетилетие. Funds Europe отделя внимание и на потенциала на България, където проникването на финансови продукти като цяло е много ниско.

Обща тема, обединяваща пазарите, дори в различни етапи на развитие, е проблема с оскъдната финансова култура. Все още не навсякъде е осъзната необходимостта да се инвестира в инвестиционни фондове и спестовни планове като алтернатива на безперспективната държавна пенсия и като начин за подобряване на жизнения стандарт.

В някои държави като Унгария например, държавата изкривява пазара като предлага на домакинствата облигации с нереалистично високи лихви и преференциални данъчни условия, което канибализира депозитите и взаимните фондове.

Като цяло няма големи пречки пред продажбата на международни фондове помежду европейски страни. Пример за това е България, където активите на чуждестранните фондове (€1.4 мрд)  вече надхвърлят размера на местните фондове (€0.8 мрд), като най-голям е интереса от страна на институционални инвеститори. 

Статията завършва с последните развития при Карол Капитал с препратка към „ново бъдеще“ въз основа на амбициите на екипа да осъществи експанзия към азиатските пазари чрез сътрудничество с корейския Hyundai Asset Management. „Това за нас е следващото вълнуващо предизвикателство“, завършва Даниел Ганев.

Целият текст на статията можете да прочетете на уебсайта на сп. Funds Europe 

 

Последни новини