Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

04
октомври
2019
#

Адванс Източна Европа с най-добро представяне и двуцифрена доходност от началото на годината

От началото на годината фондът е реализирал доходност от +23,06%.

Една от взаимните схеми на Карол Капитал Мениджмънт – ДФ Адванс Източна Европа е фондът с най-добро представяне от началото на годината в България с доходност от +23,06%. В топ 5 на фондовете по доходност е и Адванс Глобал Трендс с близо 15%.

Позитивното развитие на руския пазар е ключов фактор за силното представяне на ДФ Адванс Източна Европа от началото на година. При средно тегло от 45% в портфейла на фонда руските позиции допринасят за 2/3 от реализираната доходност. От друга страна, фондът генерира малко над 50% от възвръщаемостта си благодарение на експозицията си към енергийния сектор и добивната промишленост (общо 40%), коментират експертите на Карол Капитал Мениджмънт.

Дори след ръста от началото на годината, регионът на Централна и Източна Европа остава най-евтин в световен мащаб, търгувайки се с висок дисконт спрямо останалите развиващи пазари, основно под влияние на ниските оценъчни коефициенти на руските и турските акции, смятат експертите на управляващото дружество. Отчитайки рестартирането на монетарни стимули от основните централни банки, те очакват част от допълнителна ликвидност в глобалната финансова система да се насочи към по-рискови активи. В този смисъл при затихване на търговските спорове и последващо обръщане на сентимента към развиващите се пазари, пазарите от Централна и Източна Европа имат потенциал да привлекат парични потоци под формата на портфейлни инвестиции. Текущо, сред пазарите, в които инвестира фондът, турският е с най-висока чувствителност към настроенията към развиващите се пазари, като повишаването на рисковата толерантност би довело до сериозно поскъпване на турските акции.

Данните към края на третото тримесечие показват, че  българските управляващи дружества управляват 1,62 млрд.лв, като през септември активите на българските взаимни фондове се увеличават с 13.58 млн. лв. 

Последни новини