Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

25
март
2019
#

Карол Капитал Мениджмънт в списание Funds Europe

Престижното издание разглежда потенциала на пазарите от ЦИЕ в броя си от март 2019 г.

Изпълнителният директор на УД Карол Капитал Мениджмънт Даниел Ганев и ръководителят отдел „Инвестиции“ в дружеството Надя Неделчева са двама от експертите, на чието мнение се опира Funds Europe за обширния си материал, посветен на възможностите за инвестиции в Централна и Източна Европа в броя си за март 2019 г. Материалът е озаглавен „Инвестиции в Централна и Източна Европа: не забравяйте тези скъпоценни камъни“.

Според изданието пазарите от ЦИЕ стоят неоправдано в сянката на глобалните развиващи се пазари (б.р. GEM – global emerging markets). Голяма част от пазарите от ЦИЕ се представят много добре. През първата половина на 2018 г. растежа на БВП в 5 от големите държави от региона – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния е 4,2%, а безработицата е под 5% и в 5-те държави, като в повечето случаи под 5% е и инфлацията, отбелязва изданието. Това са цифри, за които развитите европейски държави могат само да мечтаят.

Според Funds Europe трудностите при инвестирането в тези държави идват от несигурните в момента Русия и Турция, от издигането на Полша в ранг на развит пазар от FTSE Russell и от необходимостта от задълбочени познания от страна на инвеститорите, за да изберат правилните сектори. Затова Funds Europe препоръчва на инвеститорите да се обърнат към асет мениджмънт компании, които са добре запознати с региона като Карол Капитал Мениджмънт.

„Мисията на Карол Капитал Мениджмънт е да убеди инвеститорите, че трябва да инвестират повече от 2% от портфейлите си в пазарите от ЦИЕ, защото те биха могли да бъдат малките GEM”, казва за Funds Europe Даниел Ганев. „Тридесет години след падането на берлинската стена, все още има пренебрегвани възможности. Ние искаме да дадем достъп на инвеститорите да се възползват от тези възможности в нашия регион“, добавя той. По неговите думи в ЦИЕ има вселена от 3 000 листнати компании с пазарна капитализация от 1 трилион евро, които предлагат уникална комбинация от висок растеж и много добра възвръщаемост от дивиденти.

Надя Неделчева представя пред изданието уникалната ситуация на пазара на труда в Централна и Източна Европа, която е една от причините за положителните очаквания на Карол Капитал Мениджмънт от тези развиващи се пазари. Ниската цена на труда привлича множество компании в страните от ЦИЕ, но тук ниската цена не означава ниско квалифицирани кадри. Разходите за труд в ЦИЕ са около 50% по-ниски, отколкото в развитите държави, но квалификацията е същата.

„Наблюдаваме повишаване на цената на труда в целия регион, но продължаваме да имаме преимущество пред развитите държави", казва Надя Неделчева.

Целият текст на материала можете да прочетете на уебсайта на Funds Europe .

Последни новини