Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

30
ноември
2018
#глобални пазари
#търговски войни
#Brexit

Schroders: Големите въпросителни за 2019 г. са търговската война между САЩ и Китай, Италия и Brexit

Вероятността от рецесия в САЩ през следващите 2 години е малка според анализаторите

 

          Най-големите въпросителни за глобалната икономика през 2019 г. са развитието на търговската война между САЩ и Китай, ситуацията с дефицита на Италия и Brexit, смятат в прогнозата си за 2019 г. анализаторите на една от най-големите асет мениджмънт компании в света Schroders. Те бяха в България по покана на партньорите си от Карол Капитал Мениджмънт, за да представят очакванията си за глобалната икономика през 2019 г. пред институционални инвеститори.

Schroders Outlook 2019

Eскалация на търговските войни

Въпреки че САЩ и Китай водят търговска война помежду си, е изключително важно да се отбележи, че ефектът не е негативен единствено за двете държави, а засяга и икономическия ръст на глобално ниво, отбелязва Азад Зангана, водещ анализатор на Schroders. Причината за това е, че доста стоки, върху които се наложиха мита, не са изцяло произведени от китайците или американците, а в процеса участват и трети страни. Статистиката показва, че например над 2% от брутния вътрешен продукт на Тайван е зависим от китайския износ към САЩ. Тази верижна реакция, вече започва да се усеща и глобалната търговия инкасира спадове през последните месеци.

За САЩ тази война не е единствено с цел предоговаряне на търговските взаимоотношения, но и начин да защити своята интелектуална собственост от Китай. За да постигне това, президентът Тръмп знае, че има предимство, понеже около 19% от китайския брутен вътрешен продукт се формира от износ към САЩ, докато при американците цифрата е само около 8%. Засега няма индикации, че двете страни ще достигнат до споразумение и според прогнозата на Schroders предстои налагане на още мита от следващата година.

Допълнителна ескалация на търговските войни би имала лош ефект върху икономическия ръст на държавите от развиващите се пазари, понеже голям процент от брутния им вътрешен продукт е зависим от износа. В допълнение, силният долар също е насрещен вятър, но евентуален спад на американската валута би оказал изключително положителен ефект върху тези пазари.

Прегряла ли е американската икономика?

Макроикономическата обстановка в САЩ е изключително благоприятна през 2018 година. Фискалните стимули спомагат брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с около 0.6% и консенсусът е, че на годишна база ще инкасира ръст близък до 3%. Ефектът от стимулите ще започне да намалява от 2019 година и анализаторите прогнозирт спад в ръста на икономиката, но според тях в следващите 2 години вероятността от рецесия е малка.

През последните години безработицата в САЩ спадна изключително много и е на най-ниските си нива от 1969 година насам. В момента отворените нови позиции са повече отколкото безработните хора. С други думи, ако някой няма работа в САЩ, това е или поради грешна квалификация, или понеже се намира в различен район от компаниите, които търсят да наемат персонал. Този дефицит на квалифицирана работна ръка дава сигнал, че американската икономика започва да прегрява. По този начин заплатите се увеличават и инфлацията започва да расте. Поради тази причина Schroders очакват Федералният резерв да повиши лихвите още веднъж през 2018 и поне още два пъти през 2019 година.

Азад Зангана

Еврозона и рисковете, свързани с Италия

Данните за икономическия ръст в Еврозоната показват, че той е по-нисък в сравнение с този от миналата година. Главна причина за това е отрицателният принос на нетния износ (нетен износ = износ – внос), предизвикан най-вече от търговските войни. Въпреки това, изключително положително е, че вътрешното търсене се увеличава. С други думи, потребителските разходи и инвестициите се повишават в района, а точно това цели Европейската централна банка (ЕЦБ). В допълнение, безработицата продължава да спада, което също е доста положителен факт. Пoради това смятаме, че ЕЦБ ще увеличи лихвите два пъти догодина като започне от септември и ще последват още няколко повишения през 2020 година.

Ситуацията с Италия е много интересна. В момента популисткото правителство на страната води спор с Брюксел относно заложения бюджетен дефицит за следващата година. Въпреки че италианският дълг е един от най-високите в Еврозоната, трябва да се отбележат две важни неща. Дори и сега държавата да си финансира проектите на по-висока цена, средната доходност по държавните ценни книжа за последните 7 години е около 3% - сравнително ниско ниво. В допълнение, ако не се включат разходите за лихви по дълга, страната успява да излиза на бюджетен излишък. Поради тези причини смятаме, че кредитният риск на Италия не е толкова висок в краткосрочен план, отбелязва Азад Зангана.

Brexit

През ноември месец Европейският съюз и Тереза Мей се споразумяха за сделка и вече всичко зависи дали правителството на Великобритания ще одобри този вариант на излизане. Ситуацията е трудно предвидима, понеже Мей няма мнозинство в парламента, а опозиционните партии дадоха да се разбере, че са против договорените условия. Гласуването ще се проведе на 11-ти декември и е доста вероятно първоначално сделката да бъде отхвърлена. Въпреки това, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без договорени условия, това би било изключително негативно за икономиката на страната и най-вероятно ще настъпи рецесия. Поради тази причина според нас парламентът накрая ще бъде принуден да одобри сделката. Дори при този сценарий е важно да се знае, че ще настъпи преходен период от 21 месеца, в който лидерите на Европейския съюз и Великобритания трябва да договорят допълнителни условия. Икономистите на Schroders oчакват висока волатилност през следващите месеци, най-вече при лирата.

Повече за прогнозата на Schroders от Азад Зангана вижте тук

Последни новини