Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

05
април
2018
#фондови пазари
#прогноза
#sofix

Боян Петров тръгва на най-трудната си експедиция с подкрепата на Карол Капитал и Schroders

През 2018 г. алпинистът си е поставил амбициозната цел в партньорство с Карол Капитал Мениджмънт да покори 5 върха – 3 х 8000 и 2 х 7000

В началото на следващата седмица алпинистът Боян Петров тръгва нанова експедиция от проекта „БЪЛГАРИН КЪМ 14 Х 8000“. През 2018 г. той си е поставил амбициозната цел да покори 5 върха – осемхилядниците Шиша Пангма, Еверест и Чо Ойо и седемхилядниците Кан Тенгри и Победа. Това стана ясно на пресконференцията за обявяване на плановете на алпиниста. В нея участва и основателят на финансова група Карол Станимир Каролев. Управляващо дружество Карол Капитал Мениджмънт и глобалният им партньор Schroders  финансово подкрепят Боян Петров в проекта му за изкачване на всички 14 осемхилядника и спечелването на „Хималайската корона“.

„Подкрепяме проекта на Боян Петров, защото в това начинание има много емоция и мечта“, каза Станимир Каролев. „В проекта има и реплика към света на предприемачеството. На върха на големия бизнес и на върха на планината трудно се живее, там може само да се оцелява. Това, което интересува хората от бизнеса е не как да стоят на върха, а как се достига до него“, добави той.

Плановете на Боян Петров започват с изкачване на Шиша Пангма (8 013 м). След него той ще се насочи към Еверест (8 848 м). Стъпка 3 и 4 са седемхилядниците Кан Тенгри (6 995 м) и Победа (7 434 м). Последният връх в плановете на алипиниста е Чо Ойо (8 201 м). По думите му той е планирал двата седмхилядника, за да се поддържа във върхова форма през лятото, преди да потегли към последната си цел за годината. Изкачването на връх Победа има и друга цел за алпиниста – колекцията Снежен барс, колекция на изкачилите 5-те седемхилядника на бившия Съветски съюз. До този момент Боян е изкачил 4 от тях.

Функционалните тестове на Боян Петров са били отлични и той тръгва в добра форма на експедициите обяви самия той. Ако успее да изкачи и 3-те осемхилядника, планирани през 2018-та година, Боян ще има покорени 13 осемхилядника. Последният – Лхотце – който може да му донесе „Хималайска корона“, той оставя за 2019 г. До този момент в света носители на „Хималайската корона“ са едва 39 алпинисти, като само 19 от тях са успели да реализират изкачванията на върховете без използването на допълнителен кислород и височинни носачи.

Последни новини