Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

15
декември
2020

Schroders: През 2021 г. възстановяването ще обхване и активи отвъд глобалните акции

Международните акции ще продължат да се представят добре през 2021 г., но технологичният сектор ще трябва да сподели инвеститорското вниманието с други изоставащи досега области. Междувременно редица мега-тенденции ще продължат да набират скорост. Това прогнозират партньорите ни от британския асет мениджмънт гигант Schroders

„Глобалните акции вече не са евтини, но все пак се търгуват на приемливи нива. Имайки предвид мащаба на пандемията от Covid-19, те се представиха изненадващо силно през 2020 г. и смятаме, че ще продължат да се справят добре и догодина. Очакваме обаче, възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг от сектори в сравнение с последните 12 месеца.“ Това е акцентът в глобалната прогноза на Schroders за 2021 г.

Технологичните акции

Пазарното рали през 2020 г. бе водено от тесен набор от технологични акции, по-специално Amazon, Apple, Microsoft, Facebook и Alphabet (известни като FAMAGs). Това се дължи главно на оправданото схващане, че тези компании са доминиращи в съответните области, имат високи темпове на дългосрочен ръст на приходите и печалбите и са били облагодетелствани от „затварянето“, дистанционната работа и практиките на пазаруване по време на пандемия. Всъщност тези компании бяха „лидерите при затваряне“.

Covid-19 очевидно ускори навлизането на нови технологии като електронна търговия и работа от разстояние. Тези промени в корпоративното и потребителското поведение вероятно ще продължат и след пандемията. Корпорациите вече промениха своите работни практики чрез преход към облачни услуги или бързо въвеждане на автоматизация и вероятно ще ускорят тези планове, когато ползите станат явни. Накратко, „технологичната трансформация“, която беше в ход доста преди пандемията, беше просто ускорена от Covid-19.

Електронната търговия се доказа по време на пандемията в многообласти, а това осигурява потенциал за продължаване на растежа, смятат експертите. Най-голямата заплаха за сектора е по линия на регулациите.

Възстановяването на пазара ще продължи

През 2020 г. инвеститорите залагаха на сигурното. Новините, че са разработени няколко ефикасни ваксини срещу вируса, дадоха стимул на инвеститорите да мислят за „нормализиране“ и икономическо възстановяване през 2021 и 2022 г.

Инвеститорите започнаха да разглеждат потенциала за ръст на приходите и печалбите в редица изостанали области, пострадали по време на пандемията. Най-очевидните от тях са онези, понесли рестрикциите като хотели, ресторанти, развлекателни и туристически компании. Може да се очаква, че при устойчиво възстановяване, много от тези акции ще получат сериозен тласък.

Освен това, очакванията за представяне на цикличните сектори като енергетиката, суровините или индустрията са ниски и заслужават внимание, обръщат внимание от Schroders. Има и големи структурни предизвикателства (като енергийния преход), които ще продължат да засягат значително много компании в тези сектори. Някои обаче ще продължат да се адаптират и просперират, а устойчивото нарастване на глобалното търсене през 2021 г. ще доведе до значителен ръст на приходите и печалбата. Ще видим значително разширяване на добре представящите се акции догодина, е изводът на анализаторите.

Прогнозата няма да е толкова проста като купуването на евтини сектори и продажбата на скъпите. Не трябва да забравяме крилата фраза на великия Мъдрец от Омаха: „Цената е това, което плащате. Стойността е това, което получавате“.

Не всички евтини петролни или индустриални компании предлагат добра стойност, както и всички банки или застрахователни компании. Вероятно ще има значително разпръскване във всеки сектор през 2021 г.

Глобалните акции

Глобалните акции като цяло са разумно оценени и съответстват на техните дългосрочни средни стойности. Глобалната дивидентна доходност също остава съществено над възвръщаемостта на облигациите, подкрепяйки тезата за атрактивността на акциите на сравнителна база. Като клас активи, ние вярваме, че те ще продължат да се справят добре през 2021 г., тъй като възстановяването набира скорост. Струва си да се отбележи обаче, че след период на огромно превъзходство на САЩ спрямо останалия свят, може да настъпи промяна.

 Печалбите в Европа и Япония се очаква да се възстановят най-много през 2021 г. и вероятно и през 2022 г. Китайската икономика вече се възстановява, повлиявайки позитивно на цяла Азия. САЩ остава пазарът с най-голямата дълбочина и ликвидност в света, но докато капиталовите потоци бяха насочени основно натам по време на несигурността, с икономическото възстановяване е възможно посоката да се промени.

Развиващите се пазари се очаква да бъдат сред основните бенефициенти от нормализацията след пандемията по няколко основни причини. От една страна, при нарастване на общия рисков апетит и отслабването на американския долар, те традиционно се представят добре. От друга страна, в тях доминират много от силно ударените по време на кризата сектори като индустриално производство, добивна промишленост и суровини, които в момента се търгуват на ниски оценъчни нива и имат голям потенциал за наваксване. Всъщност, ротацията към този тип компании вече започна и в последния месец те се радват на сериозни ръстове. В рамките на глобалните развиващи се пазари си струва особено внимание да се обърне и на региона на Развиваща се Европа, която наред с гореизложените фактори, ще получи допълнителен тласък от пан-европейските средства за възстановяване, и тенденциите на „ниършоринг“ - скъсяване на производствените вериги от страна на Запада и преместване на мощности от Азия в Източна Европа.

Предстои да видим как ще се отрази на пазарите и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, обръщат внимание от Schroders. Под управлението на Джо Байдън очакваме преминаване към либерални ценности: по-голямо равенство, по-високи минимални заплати, подобрена социална подкрепа (особено здравното осигуряване) и внимание върху околната среда. Редица от тези политически инициативи биха могли, ако бъдат приложени, да повлияят съществено на перспективите на американската икономика. Например, по-строгият контрол на цените на лекарства може значително да повлияе на сектора на здравеопазването в САЩ, докато въвеждането на задължителна минимална заплата от $15 на час би повлияло на целия сектор на услугите. Разследването на Министерството на правосъдието срещу Google показва, че контролът върху големите интернет платформи се засилва. Идването на власт на Демократите вероятно ще ускори и този процес.

Засилващи се мега-трендове

Отделно от промените, които Covid-19 внесе в живота ни, има и няколко тенденции, които могат да повлияят съществено на развитието на планетата ни.

Някои от тях - често наричани „мега-тенденции“ - не са нови: изменението на климата, иновациите в здравеопазването, урбанизацията, автоматизацията и цифровизацията са актуални теми от известно време. Други, като устойчивост, осигуряване на храна и вода и промените в начина на живот на потребителите, се очертават като важни области за иновации, движени от ръста на населението и потреблението в развиващите се пазари.

Общото при тези мегатрендове е в две основни направления. Първо, всички те стават по-актуални, тъй като човечеството поглъща все по-голяма и по-голяма част от ресурсите на Земята. На второ място, предизвикателствата на тези тенденции се срещат с бързо ускоряващите се иновации,  задвижващи технологична трансформация в почти всеки сектор. Именно тези сектори могат да са новите „печеливши“ на пазара.

Новата зелена индустриална революция бързо набират скорост с водеща роля на Европейския съюз, който постави амбициозни цели за намаляване на емисиите до 2030 г. и Зелената сделка на ЕС, насочваща четвърт от пакета за възстановяване от 750 млрд. евро към инициативи за декарбонизация. ЕС се ангажира да стане нетна нулева въглеродна икономика до 2050 г., а Китай -  до 2060г. При Байдън е вероятно САЩ драстично да обърнат доскорошния си курс и да инициират Зелена сделка, подобна на европейския модел.

Възможността за растеж е огромна и все още недооценена, заявяват анализаторите на британския асет мениджър.  Инвестициите за изместване на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и производството на енергия от изкопаеми горива нарастват бързо и очакваме следващите 5 години да бъдат критични в този преход. Продължаваме да вярваме, че автомобилният сектор е настроен за много бърза и фундаментална промяна, с ускорено приемане към електрически превозни средства. Предвиждаме проникването им да достигне 50% от глобалните продажби на нови автомобили до 10 години и в крайна сметка близо до 100%, заявяват от Schroders.

По-общо казано, преходът към зелена икономика ще предложи огромни възможности за инвеститорите, тъй като нарастването на инвестициите и нивата на усвояване растат изненадващо. Същото важи и за други ключови тенденции, при които иновациите се увеличават.