Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

03
юли
2018

Обобщен инвестиционен коментар - април 2018 година

Акценти:

 

 Разнопосочно представяне на SOFIX и BET

През април водещия индекс на румънската борса BET остана на ниво от 8713 пункта, което на практика е без изменение спрямо края на предходния месец. Тази пауза в тенденцията идва след период на изключително силно представяне на румънските публични компании през първите три месеца. Букурещката борса остава сред най-добре представящите се пазари в региона и в света с 12.4% ръст през тази година. В същото време водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX се нареди сред печелившите показатели в Централна и Източна Европа. Бенчмаркът реализира повишение от 1.4%, достигайки до ниво от 658 пункта., но въпреки това от началото на годината до края на април SOFIX продължава да е с негативна доходност от -2,85%. В основата на ръста през изминалия месец бяха следните дружества от състава му, които записаха осезателни ръстове в цената на акциите си - „Химимпорт“, „Монбат“ и „Стара планина холд“. Корпоративните резултати за първото тримесечие не успяха да зарадват пазарните участници, но за сметка на това бяха изненадани позитивно от производителят на акумулаторни батерии "Монбат" и собственикът на завода за целулоза в Свищов "Свилоза", които планират да разпределят дивиденти.

Регионът на Централна и Източна Европа

Регионът на Централна и Източна Европа се представи негативно като MSCI EFM Europe+CIS се понижи с 3.17%, докато бенчмаркът без Русия отчете лек спад (-0.28%). Позитивните движения при петрола (ръст на брента от 5.3% през месеца) от една страна поддържат оптимизма към руския пазар.

От друга страна през месеца САЩ наложиха санкции срещу руския олигарх Олег Дерипаска, като опасенията за нови икономически санкции срещу Русия доведоха до силен натиск към руската рубла, която загуби 6.8% спрямо долара. Изразени в местна валута, руските акции поскъпнаха с 1.6% С над 9% се понижи турския индекс, като резултат от понижението на кредитния рейтинг на страната от S&P до под инвестиционен като следствие от нарастващите дисбаланси в икономиката, основно по линия на високата инфлация, високите нива на дефицита по текущата сметка и на задлъжнялостта. Междувременно турския президент Ердоган обяви предсрочни избори за парламент и президент през юни тази година вместо през ноември, 2019 г.

Полският пазар поскъпна с 3.7% през април, но остава на отрицателна територия от началото на годината (-6.9%). Унгарският пазар също остава на отрицателна територия от началото на годината въпреки ръста от 2.8% през април. Чешкият пазар се обезцени с 0.7%, докато естонският загуби 1.3%. Литовският пазар бе почти без промяна. Редица компании публикуваха финансовите си отчети за първото тримесечие на годината, показващо продължение на позитивния тренд в корпоративните печалби. Така оценъчните съотношения за региона на Централна и Източна Европа остават най-ниски в световен мащаб, с осезаем дисконт спрямо останалите развиващи се, както и развитите пазари, а също и спрямо историческите средни нива. Фондът запазва много по-силното си представяне спрямо бенчмарка.

Пълният текст на инвестиционния коментар за месец април 2018 можете да видите тук