Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

08
юли
2016

Обобщен инвестиционен коментар - юни 2016

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Месецът на BREXIT обещаваше от рано да е горещ и изпълнен с висока волатилност не само за европейските, но и останалите световни пазари. Не само се получи точно така, но и напълно надмина очакванията на инвеститорите с шокиращия резултат от проведения референдум. След като първоначалните проучвания показаха евентуален негативен сценарий, за седмица европейските пазарите отчетоха 7-8 % спад. Той беше напълно компенсиран в седмицата преди гласуването, само и само да остави пазарите напълно изненадани от получения резултат. Това доведе до мащабни разпродажби, които отново върнаха специално европейските пазари на нивата от преди седмица. Несигурността сред пазарните участници доведе до силно търсене на облигации и злато, като американските валута и активи бяха сред предпочитаните. Печеливши се оказаха и валутите на развиващите се пазари, за които новината означаваше и намаляване шансовете за вдигане на лихвения процент от страна на ФЕД до края на годината.

Българският пазар показа признаци на живот и отчете ръст през месеца от 3.22 %, благодарение на силното представяне на индикативния за представянето на местния пазар в последните години холдинг Химимпорт. Акциите му отчетоха силен ръст от 16.5 % за месеца, като в един момент бяха и на 30 % над цената си от края на месец май. Новината за предложението на компанията да гласува раздаването на дивидент на обикновените си акции - първи в историята, бе сред мотивите зад този ръст в цената. Румънският BET също записа ръст през месеца, след слабото си представяне след това. Индексът добави 1.78 %, като се забеляза най-сетне по-осезаем ръст при OMV Petrom, която записа 8 % ръст през юни.

Ефектът върху икономиките на двете страни след проведения референдум, би имал непосредствен ефект най-вече покрай търговските взаимоотношения помежду им. Слабият паунд би намалил конкурентоспособността на компаниите износителки за Великобритания. От румънска страна той представлява 4.7 % от целия износ, докато при България под 2.5 %. Все пак негативният ефект откъм влияние на средствата по европейските програми и постъпленията от работещи местни лица там е трудно да бъде измерен, но е фактор. Допълнителен минус ще бъде и средата на несигурност и негативния сентимент на инвеститорите към европейския пазар, както и евентуалния ефект на доминото, който може да последва.

Представянето на фонда бе идентично с това на основните индекси на двата пазара, като за месеца реализира ръст от 2.57 %. След като слабият май в представянето на регионалния EFM Europe + CIS excl.RU напълно изтри спечеленото преди това през годината, негативният сценарий от референдума доведе до допълнителен спад от 4.02 %. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Резултатите от проведения през юни референдум във Великобритания за напускане на Европейски съюз оказаха силно влияние върху движенията на глобалните пазари, като най-силно потърпевши логично бяха европейските пазари. Регионът на Централна и Източна Европа се представи смесено, като част от пазарите реагираха доста по-негативно поради наличието на по-осезаеми търговски и финансови връзки с Великобритания. MSCI EFM Europe+CIS се понижи с 1% през месеца, като сравнително ограниченият спад се дължеше на доброто представяне на руския пазар. Доларово-деноминираният RTS индекс поскъпна с 2.9% през месеца следвайки поскъпването на рублата. Пазарът не реагира негативно на удължаването на икономическите санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз с още 6 месеца в края на юни.

Спадът на индекса изключващ Русия бе много по-осезаем - MSCI EFM Europe+CIS ex RU се понижи с 4% през месеца.

При останалите пазари включени в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа движенията бяха смесени. Сърбия и Хърватска загубиха по 1.7%, а турският пазар се обезцени с 1.3%. След много слабо представяне и на пазара, и на турската лира през май в следствие на политическата нестабилност, юни беше много по-благоприятен, като турската лира се покачи с над 2% спрямо долара, на фона на низходящи като цяло движения при регионалните валути.

Румънският пазар прекъсна негативната тенденция от началото на годината, като се покачи с 1.8% през месеца. Българският и украинският пазар доказаха некорелираността си с останалите пазари, отчитайки ръстове съответно от 3.2 и 7.8%.

Детайлен отчет за дейността на фонда през първата половина на годината, както и стратегията ни за втората половина на  2016 г. ще бъде представен в подробния годишен инвестиционен коментар, който ще бъде изготвен до  края на юли. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Месец юни бе много волатилен за световните пазари като резултат от изненадващият вот на Великобритания за напускане на Европейския съюз при проведения на 23 юни референдум. При крайна несигурност относно начина и времето на напускането на общността, първоначалната реакция на част от пазарите от Централна и Източна Европа бе негативна както поради общите негативни настроения, така и поради наличието на икономически връзки с Великобритания. Така MSCI EFM Europe + CIS ex RU продължи да се представя слабо като се понижи с 4% през месеца.

Полша, която е в най-голяма степен свързана по линия на износ с Великобритания, отчете спад на основния индекс от 3.2% като в допълнение на това полската злота загуби 1% спрямо еврото. Чешкият пазар отчете най-силен спад сред пазарите от портфейла,  понижавайки се с 8.6% през юни, с което е най-зле представящият се пазар в региона от началото на годината (-14.6%). Чешката крона, която като цяло е стабилна и се поддържа на определено ниво, така че да не се допусне прекалено поскъпване спрямо еврото, също пострада частично от резултатите от референдума. Унгарският пазар остана стабилен, без особено промяна в стойността на индекса, но също се наблюдаваше известна обезценка на форинта.

Естонският и литовският пазар бяха със слаба промяна, като индексите и на двата пазара се понижиха с 0.9%.

Върху представянето на фонда натежаха движенията на австрийските компании присъстващи в портфейла, като австрийският пазар се обезцени с 7.3%.

През юни фондът се представи много близо до използвания бенчмарк.

До края на юли ще бъде публикуван детайлен отчет за дейността на фонда през първата половина на годината, както и стратегията ни за втората половина на  2016 г.  

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Летният месец юни беше доста горещ на финансовите пазари по света. Периода мина под знака на Brexit и прогнозите за последиците от вота върху Европейската икономика. Глобалните финансови пазари бяха много волатилни и отразяваха несигурността на инвеститорите свързани с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Новината видимо изненада повечето от пазарните участници, които в дните преди вота залагаха за превес на желаещите за оставане в ЕС и подкрепяха цените на акциите. Реакцията на фондовите борси беше доста остра и в деня след референдума борсите се обагриха в тъмно червено. Логично най-потърпевши бяха акциите на Стария континент, където борсовия индекс MSCI Europe падна с 4,48% за месеца. Негативните настроения се прехвърлиха и отвъд океана, като заразиха, макар и в по-малка степен и пазарите в САЩ. Въпреки влошените настроения широкият борсов индекс S&P500 успя да приключи месеца почти без промяна. Временни разпродажби имаше и на развиващите се пазари, но скоро инвеститорите преосмислиха рисковете от Brexit за пазарите извън Европа и насочиха част от инвестициите си към някои пазари от Латинска Америка и Азия. 

Интересно беше и развитието при суровините. Сериозно поскъпване имаше в цените на среброто(17%) и златото(8.8%). Значителен ръст имаше и при индустриалните метали , като най-голям беше той при никелът (+11,3%), цинкът (+8,8%) и алуминият (+5,6%). Позитивната тенденция при петрола беше осуетена през месеца и цената на черното злато падна с 1,6%.

Ефекта Brexit даде отражение и върху представянето на Адванс Глобал Трендс през месец юни. Въпреки негативната реакция на пазарите след резултата от референдума загубите за фонда бяха ограничени.  Нетната стойност на активите на Адванс Глобал Трендс се измени почти несъществено с -0,8%, докато използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро) изтри 0,6% от стойността си от края на май. Гледано обаче от началото на 2016 г. фонда продължава да се представя по-добре от използвания за сравнение бенчмарк. По-балансираната по отношение на риска структура и позицията ни в държавни ценни книжа ни предпази от по-големи загуби при нарасналата волатилност през юни. Инвестицията ни във фондовете инвестиращи в недвижими имоти също оказа подкрепа на представянето на фонда. След динамиката на пазарите през изминалия месец в портфейла на фонда настъпиха някои промени. Моделът на Адванс Глобал Трендс индикира за включването на суровините в портфейла на фонда и от началото на месец юли фонда ще инвестира и в суровини като злато, сребро, петрол и някои селскостопански стоки. Позицията в суровини е за сметка на досегашната ни инвестиция в ЕТФ-и на някои европейски пазари, които след като паднаха значително през юни отпаднаха от портфейла на фонда. Разпределението на растящи срещу дефанзивни активи се запазва относително същото като от предходния период, в съотношение 70% растящи срещу 30% дефанзивни. Основните активи в които е инвестиран фонда остават акциите на компаниите от развитите икономики до 40% от портфейла, фондовете инвестиращи в недвижими имоти до 15% и облигациите с около 20% и суровини 15%. Кеша в портфейла ще бъде около 10%.