Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

08
юни
2016

Обобщен инвестиционен коментар - май 2016

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Доста интересен се оказа месец май за световните пазари, като се очертава напълно да опровергае очакванията за прилагането на Sell in May and Go Away стратегията тази година. След силния април, добрите данни за немската икономика, продължаващите не лоши данни от страна на американската такава и не на последно място сериозното възстановяване цената на петрола (достигнал отново заветните нива около $50 на барел), допринесоха за поддържането на позитивния сентимент на пазара. Разрешаването на поредния пакет помощ за Гърция и очакванията на инвеститорите за поне 2 покачвания на лихвения процент до края на 2016 г. от страна на ФЕД, стимулираха ръст на пазарите през втората половина на месеца. Американския S&P 500 се изстреля до нови върхове тази година, след като регистрира покачване с 2.6 % през май, което го изкара и на положителна територия от началото на годината. Европейските пазари също намалиха загубите си от началото на годината, но все още остават на отрицателна територия.

За съжаление отново местните пазари се представиха слабо и изостанаха от темпото на развитите пазари. Ниската ликвидност и липсата на какъвто и да е тригър за българския пазар отново го обрекоха на месец без сериозна волатилност, който го остави на червено от - 4.2 % от началото на годината. Румънският пазар продължи да проявява слабост и видимо продължава да нарушава корелацията си с представянето на западните пазари. Този месец той добави -1.4 % към загубите от началото на годината, които заплашително се увеличиха до -9.2 % от нейното начало. Регионалните пазари също не направиха изключение, като записаха сериозни понижения през месеца.

За разлика от слабото представяне на капиталовите си пазари и двете икономики продължават да демонстрират добро макроикономическо здраве. Икономическия ръст за Еврозоната е по-висок от предварителните оценки - 0.6 % спрямо предходното тримесечие и 1.7 % спрямо година назад., а Румъния отново е безспорен лидер в това отношение с 4.2 % ръст спрямо година назад. Отново потреблението е основени двигател там. За България вътрешното потребление също бележи осезаем ръст и допринася значително (2.4 %) за икономиката през първото тримесечие (2.9 % ръст по предварителни данни спрямо периодът от предходната година).

Регионалният бенчмарк EFM Europe+CIS excl.RU отчете изключително слабо представяне през май, като изтри напълно постигнатото от началото на 2016 г. със спада си от 5.1 % през него.  Представянето на Адванс Инвест също бе повлияно от лошите резултати на водещите позиции и на двата пазара в Бълагрия и Румъния, а преоценките на ниско ликвидните такива допълнително оказаха негативно влияния върху цената на НСА на фонда. Така за месеца той падна с 3.1%, като е на минус 11.3 % от началото на годината.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

След добро представяне през първите четири месеца на годината, положителната тенденция в Централна и Източна Европа бе прекъсната през май, като MSCI EFM Europe+CIS загуби малко над 4% през месеца. В основата на слабото представяне бяха основно осезаемите понижения на руския и турския пазар. През месеца се загуби корелацията между движението на руската рубла и петрола, който поскъпна с малко над 3%. Независимо от това рублата се обезцени с 2.6% спрямо долара през месеца (като все пак остава на нива с 10% по-високи спрямо началото на годината). Руският индекс MICEX се понижи с 2.8% през май, а обезценката на рублата доведе до спад на доларово-деноминирания RTS от близо 5%. Независимо от това Русия остава един от най-силните пазари в региона тази година с ръст от близо 20% (измерено чрез RTS) от началото на годината. 

Месец май бе много негативен за турския пазар, който също бе сред силно представящите се предходните месеци. Основният турски индекс стана жертва на повишения политически риск на страната в следствие на борбата за власт между президента Ердоган и премиера на страната Ахмет Давутоглу завършила с оттеглянето на Давутоглу. Опасенията за прекомерното засилване на правомощията на Ердоган стояха в основата на разпродажбите на турския пазар, който се обезцени с близо 9% през месеца. В допълнение на това турската лира също бе подложена на натиск като се обезцени с 5% спрямо долара през май. 

При останалите пазари  от портфейла на фонда единствено Хърватска отчете повишение през месеца (+1%), докато Румъния продължи със слабото представяне тази година отчитайки спад от 1.4%. Украйна, Сърбия и България приключиха месеца леко надолу. 

През месеца фондът се представи по-силно и от двата индекса, които се използват като бенчмарк. През юни ще следим преразглеждането на санкциите от страна на Европейския Съюз към Русия, като премахването или облекчаването им, би могло да повиши интереса и паричните потоци към руския пазар. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Представянето на глобалните пазари през май беше смесено, като бе прекъсната тенденцията от началото на годината за по-силно представяне на пазарите от региона на Централна и Източна Европа и от Латинска Америка спрямо останалите развити и развиващи се пазари. Като цяло регионът на ЦИЕ се представи слабо като MSCI EFM Europe + CIS ex RU загуби над 5% през месеца, изтривайки печалбите от началото на годината.

При пазарите от портфейла на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа отново най-силен спад бе отчетен от полския пазар. Засиленият политически риск продължава да тегне върху пазара, който се обезцени с близо 5% през месеца.  В допълнение на предприетите от новото правителство реформи в ръководствата на държавни компании, както и допълнителните такси наложени на банките, през втората половина на годината предстои преразглеждане и на пенсионната система в страната. След пенсионната реформа в Полша преди две години, сега опасенията са, че нови мерки биха оказали влияние върху инвестициите на пенсионните фондове на полската борса, на която те са сред основните участници. Несигурността относно крайния вид на реформата оказва влияние върху експозицията на чуждите инвеститори към полския пазар въпреки атрактивните макроикономически показатели на страната. Именно поради тази причина експозицията ни към полски акции ще бъде допълнително преразгледана.

Чешкият пазар приключи месеца със загуба от 2.4%, докато спадът при Унгария бе по-умерен – 1.3%. Единствено литовският пазар приключи месеца на положителна територия отчитайки ръст от 2.4% докато Естония приключи без промяна. Австрийският индекс загуби близо 3%.

Въпреки спада на почти всички пазари от портфейла, фондът успя да се представи много по-добре от бенчмарка, като стойността на дяловете му остана почти без промяна през изминалия месец.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Разнопосочно беше движението на борсовите индекси на световните капиталови пазари през изминалия месец май. За развитите пазари от Северна Америка и Европа месеца беше позитивен, като американския борсов индекс S&P 500 отново показа преднина в ръста с покачване от 1.5% за периода. Европейските акции продължиха да се представят по-слабо и там средния ръст на индексите беше около 1%. Японския капиталов пазар също реализира значително поскъпване през май от 3.4%, но въпреки това представянето му от началото на годината остава негативно с над 9% спад. Тенденцията при развиващите се пазари рязко се обърна и пазарите от Латинска Америка и Източна Европа потънаха. Сред страните БРИК движенията също бяха разнопосочни. Най-силен спад имаше при бразилските индекси, където загубите надхвърлиха 10%. Индийският капиталов пазар се покачи с 4.1%, докато в Руския цените на акциите паднаха с близо 5%. Китайският Shanghai Composite завърши месеца без особена промяна. 

При суровините също изменението в цените беше смесено. Цените на горивата поскъпнаха, като американския суров петрол поскъпна с 6.76%, а природния газ с 5.5%. Покачване имаше и при захарта(7.17%), соята(4.73%) и царевицата(3.32%), докато при индустриалните и благородните метали тенденцията беше негативна. 

Представянето на Адванс Глобал Трендс беше позитивно. Нетната стойност на активите на фонда се повиши с  2.01%, докато използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро) добави 2,69% към стойността си от края на април. Причината за изоставането от бенчмарка е отново по-балансираната по отношение на риска структура на портфейла на Адванс Глобал Трендс. Въпреки по-слабото представяне на фонда през април и май той все още е с по-добра доходност от началото на годината сравнено с глобалния пазар на акции.  Позицията ни в глобални акции и в фондовете инвестиращи в недвижими имоти, които също се представиха силно през май допринесоха за позитивното представяне на портфейла на фонда. Поскъпването на пазарите на акциите в развитите страни предизвика промяна в стратегията на Адванс Глобал Трендс за месец юни. Модела сигнализира за покачване на риска в портфейла и добавянето на акции от развитите икономики от Европа и САЩ към портфейла. Така растящите активи в портфейла достигат ниво от 75% срещу 25% дефанзивни. Основните активи в които е инвестиран фонда остават акциите на компаниите от развитите икономики до 60% от портфейла, фондовете инвестиращи в недвижими имоти до 15% и облигациите с около 20%. Кеша в портфейла ще бъде около 5%.