Когато става въпрос за инвестиране, всеки специалист, който е запознат с него ще ви посъветва да разпределите инвестицията си – това се нарича още диверсифициране. То ви помага да се предпазите от загубата на целия ви капитал при рязка промяна на пазарите. Резките колебания в цените на акциите през последните години са доказателство, че не е добре да „слагате всички яйца в една кошница“. Събрали сме основните неща, които трябва да знаете за диверсификацията и защо тя е най-доброто решение за вас.

Заложете на разнообразието, а не само на количеството.

Притежаването на много активи не означава, че сте диверсифицирали инвестицията си. За да разпръснете парите си правилно, трябва да инвестирате в различни инструменти. Това означава, че трябва да имате всичко накуп – акции, облигации, недвижими имоти, злато, валута, ценни книжа и други. Всеки тип инвестиции работи по определен начин и предлага различен процент доходност.

Диверсификация и в самите инвестиционни инструменти

След като сте разпределили инвестицията си в различни инструменти, ще имате нужда да диверсифицирате и парите във всеки отделен модул. Не е достатъчно да купите 1 акция с всички пари, заделени за този метод на инвестиране, трябва да имате различни видове акции – тоест купуване на акции от различни компании. Това допълнително ви защитава от загуба на вашите пари при колебания в пазарите.

Освен ако не разполагате с голяма сума пари, диверсификацията и купуването на много и различни индивидуални акции може да бъде доста скъпо начинание. За всички, които не притежават толкова много, но все пак искат да вложат спестяванията си, взаимните фондове са най-доброто решение. Те събират парите на много инвеститори и заедно купуват акции, злато, недвижими имоти, ценни книжа и други.

Преимущество на диверсификацията с взаимни фондове

Инвестирането във взаимни фондове е най-лесно и бързо, защото на практика вие не трябва да се занимавате с него изобщо. Когато делегирате парите си във взаимен фонд, те ще се управляват от портфейлни мениджъри, които си разбират работата и знаят как най-добре да диверсифицират парите ви, за да не претърпите загуби при колебания на пазарите. Това е изключително лесен начин да вложите средства без да имате икономическо образование и дори не ви се налага да следите финансовите пазари.

Независимо по какъв начин ще решите да инвестирате, със сигурност диверсифицирането в различни инструменти ще ви помогне да предпазите спестяванията си и да им дадете подходяща среда за растеж, а не за спад. Важно е да започнете да спестявате възможно най-рано, за да разполагате с много повече след години. Кой не иска да може да си позволи каквото си пожелае? С инвестирането можете да се доближите до мечтите си и да ги превърнете в реалност!

Aко сте готови да започнете да спестявате като инвестирате в готов, диверсифициран портфейл, разгледате възможностите, които Карол Капитал Мениджмънт предоставя.