Когато става въпрос за инвестиране, всеки специалист, който е запознат с него ще ви посъветва да разпределите инвестицията си – това се нарича още диверсифициране. То ви помага да се предпазите от загубата на целия ви капитал при рязка промяна на пазарите. Резките колебания в цените на акциите през последните години са доказателство, че не е добре да „слагате всички яйца в една кошница“. Събрали сме основните неща, които трябва да знаете за диверсификацията и защо тя е най-доброто решение за вас.

            Заложете на различни видове, а не на количество

Притежаването на много активи не означава, че сте диверсифицирали инвестицията си. За да разпръснете парите си правилно трябва да инвестирате в различни инструменти. Това означава, че трябва да имате всичко накуп – акции, облигации, недвижими имоти, злато, валута, ценни книжа и други. Всеки тип инвестиции работи по определен начин и предлага различен процент доходност.

            Диверсификация и в самите инвестиционни инструменти

След като сте разпределили инвестицията си в различни инструменти, ще имате нужда да диверсифицирате и парите във всеки отделен модул. Не е достатъчно да купите 1 акция с всички пари, заделени за този метод на инвестиране, трябва да имате различни видове акции – тоест купуване на акции от различни компании. Това допълнително ви защитава от загуба на вашите пари при колебания в пазарите.

Освен ако не разполагате с голяма сума пари, диверсификацията и купуването на много и различни индивидуални акции може да бъде доста скъпо начинание. За всички, които не притежават толкова много, но все пак искат да вложат спестяванията си, взаимните фондове са най-доброто решение. Те събират парите на много инвеститори и заедно купуват акции, злато, недвижими имоти, ценни книжа и други.

            Преимущество на диверсификацията с взаимни фондове

Инвестирането във взаимни фондове е най-лесно и бързо, защото на практика вие не трябва да се занимавате с него изобщо. Когато делегирате парите си във взаимен фонд, те ще се управляват от портфейлни мениджъри, които си разбират работата и знаят как най-добре да диверсифицират парите ви, за да не претърпите загуби при колебания на пазарите. Това е изключително лесен начин да вложите средства без да имате икономическо образование и дори не ви се налага да следите финансовите пазари.

Независимо по какъв начин ще решите да инвестирате, със сигурност диверсифицирането в различни инструменти ще ви помогне да предпазите спестяванията си и да им дадете подходяща среда за растеж, а не за спад. Важно е да започнете да спестявате възможно най-рано, за да разполагате с много повече след години. Кой не иска да може да си позволи каквото си пожелае? С инвестирането можете да се доближите до мечтите си и да ги превърнете в реалност!

Aко тази статия ви е била интересна, то тогава се запишете за нашия безплатен уебинар "В какво да инвестирам сега, ако имам спестявания, но се притеснявам от финансова криза?", за да разберете още за диверсификацията на инвестициите ни.