“Tайната на финансовия успех всъщност не е нещо впечатляващо: трябва да се научим да спестяваме“

Това са думи на финансовия гуру Джонатан Клементс от неговата книга „От тук до финансовия рай: Обогатете живота си за 77 дни“. Книгата Ви дава по една задача на ден за 11 седмици, за да постигнете финансовите си цели. В някои от дните целта е да научите урок за финансовите пазари, в други - да научите нещо за себе си. Както казва самият автор в предговора на книгата – това е разговор между мен и вас и за да успеете в постигането на целите си, трябва да сте честни.

Кой иска да бъде милионер?

Най-важно е да спестяваш, така че най-важният съвет на Клементс е да си го набиете в главата. „Най-често срещаната черта на милионерите е, че те са изключително пестеливи“, казва той.

A как можете да се научите да спестявате? Започнете като автоматизирате инвестициите си. Вероятно вече имате автоматично плащане на режийните си сметки към акаунта си, така че просто добавете още една „сметка“ и започнете да плащате на себе си. Така ще направите спестяването приоритет, а не нещо което се случва, ако останат пари след като сте покрили другите разходи.

Всеки четящ съветите на Клементс трябва да има предвид, че в Америка и развитите държави спестяванията са по-скоро инвестиции в т.нар. спестовни планове. Такива продукти има и в България, а Карол Капитал Мениджмънт предлага няколко варианта на спестовен план, които включват различна целева доходност и различно ниво на риск. Можете да спестявате/инвестирате по 100 или повече лева на месец в зависимост от целите и възрастта ви.

Един от съветите, който винаги даваме на клиентите си е именно съветът на Клементс, най-удобният вариант за спестовен план е да автоматизирате плащането си всеки месец.

Спестовният план има и вариант за работодатели – програма Ценни служители. Чрез нея работодателят ви може да се включи процентно във вашите вноски или пък изцяло да поддържа такъв план за вас.

Спестените по този начин пари ще се увеличават не само с вноските, но и с процента печалба, който ще носят всяка година.

Не плащайте лихви по кредитни карти

Лихвите по кредитните ви карти също използват похвата на сложната лихва, но не във ваша полза. Ако внасяте само минимално изискуемата вноска по кредитната си карта, то вие се изправяте пред една огромна дупка, която трябва да пълните.

Съветът на Клементс е хората, които имат кредитни карти да погасяват сумите по тях колкото могат по-бързо. „Можете да поддържате баланса по картата си без да го покривате напълно или да хвърляте пари от прозореца. Едно и също е“, казва той.

С поглед в бъдещето

Ако вие сте или познавате някой, който току що е завършил висшето си образование, е почти 100% сигурно, че той или тя не са много доволни от сегашното си финансово състояние. Според Клементс обаче, чашата е пълна повече от половината.

„Младежите, които скоро са се дипломирали са богати. Трудно е да го визуализирате в момента, но в средния случай те имат около 2,4 милиона $, които ще изкарат чрез заплатите си“, казва Клементс.

И въпреки че на тази възраст изглежда странно да се замислиш за пенсионирането си, според авторът на книгата е съществено важно да започнете спестяванията си за пенсия възможно най-рано. Това е и една от препоръките на Карол – колкото по-рано започнете вашите регулярни вноски в спестовен план, толкова по-малка сума можете да си позволите да внасяте и толкова по-голяма сума можете да очаквате накрая.

„Ще се нуждаете от много пари, за да се чувствате комфортно, когато се пенсионирате‘, казва Клементс. „Освен ако не починете млад, да се пенсионирате не е опция, като купуването на къща или изпращането на децата в колеж, то е сигурно. Запомнете, подходящото време да започнете да спестявате за пенсиониране е днес. Най-доброто вече отмина.“

В какво да инвестирам

Както вече споменахме има много лесен начин да спестявате с малки суми за пенсия и едновременно с това да очаквате възвръщаемост от парите си. В книгата си Джонатан Клементс представя американските аналози на пенсионни фондове, които са създадени на принципа на диверсификацията на портфейлите и включват в себе си четири основни класове активи – американски акции, американски облигации, глобални акции и глобални облигации.

Аналогът на тези фондове за България са спестовните планове, за които вече споменахме. Спестовният план, който ние предлагаме има 4 варианта с инвестиции във взаимни фондове на регионалните и глобалните фондови пазари, управлявани от нас или от нашите партньори Schroders. Те са съобразени с различен рисков профил на инвеститорите и имат различна целева годишна доходност.

Мнението на Клементс, което ние подкрепяме е, че спестовният план не е инвестиция за „средното ниво“. Той е подходящ за повечето инвеститори, защото е много трудно да предвиждаш пазара и да се справяш сам с инвестициите си.

Как да се справим с непредвидените ситуации

Няма съмнение, че за дългия период, за който правите инвестиция ще преживеете някои разочарования, но това не трябва да ви разколебава.

Ето някои възможни ситуации според Клементс:

  • Пазарът потъва!  – има ситуации на спад, в които инвеститорите са разколебани и искат да продадат инвестициите си. Не забравяйте старата максима – „Купувай евтино, продавай скъпо“, а не обратното, съветва Клементс. Дългосрочната инвестиция ще ви даде възможност да наваксате щетите и да спечелите.
  • Ще ми отнеме вечност, за да натрупам сериозна сума! – Да, може да се случва бавно в началото, но да натрупаш богатство отнема време, казва Клементс. Можете да постигнете ефекта на снежната топка, когато нямате задължения и имате повече пари да инвестирате. Освен това, колкото повече инвестирате, толкова по-бързо растат спестяванията ви, заради ефекта на сложната лихва.
  • Мразя да съм разорен! – Парите са като здравето. Когато сме болни забелязваме колко хубаво е да си здрав. Когато сме разорени, забелязваме колко е хубаво, когато нямаш финансови проблеми. Продължавайте да спестявате и ще се почувствате по-добре отново, е съветът на Клементс.

Финансова свобода

Дори нещата да се получават бавно, не се отказвайте от плановете си да спестявате, фокусирайте се върху целите си. „Контролирайте финансите си и ще си купите свобода за години напред. Тогава ще можете да използвате тази свобода за да постигате удивителни неща“, казва Клементс.