Стратегът на Schroders Тина Фонг представя данни от повече от 100 години назад, за да илюстрира за какво могат да сигнализират пазарните движения надолу през последната седмица.

След като достигна най-високата си стойност в началото на годината, S&P 500 се потопи в меча територия през миналата седмица. Като правило, така нареченият мечи пазар е, когато има 20% или повече непрекъснат спад на фондовия пазар от пиковите нива.

Кои са основните моменти, които диктуват движението на пазарите и икономиката в момента?

  • Централните банки по света, започнаха повишаване на лихвените проценти в отговор на много високата инфлация, а инвеститорите вече са загрижени за рисковете от рецесия. Обикновено икономическите спадове са предизвикани от затягането на паричната политика.
  • Федералният резерв повиши лихвените проценти с още 0,75% в сряда, 15.06.2022 г. (най-големият ход от 1994 г.), което доведе до кръг от повишения от централните банки по целия свят, след като Швейцарската национална банка повиши 0,5%, а Английската централна банка с още 0,25%.
  • Рязката разпродажба на фондовите пазари след това засили страховете от тежък икономически спад. Такива спадове много пъти в миналото са предричала предстояща рецесия – но не винаги, както се вижда от долната таблица.

Въпреки че в момента Schroders не прогнозират рецесия в САЩ, те признават, че има рискове за такава. Шансовете не са благоприятни, като погледнем назад към историята.

 

  • От 1900-те години на миналия век американската икономика успява да избегне рецесия само в 30% от случаите, когато настъпва мечи пазар.Тези периоди обикновено са по-кратки, като загубите са по-малко сериозни в сравнение с епизодите на меча територия с рецесии. Например, S&P 500 падна с повече от 20% по време на Черния понеделник през октомври 1987 г., но икономиката не преживя рецесия.
  • Гледайки напред, колкото по-дълго продължава разпродажбата и колкото по-дълбок е спадът на цените, особено на фона, когато Фед повишава лихвения процент, толкова по-голям е рискът от бъдеща рецесия.

Едно е сигурно – във време на повишаваща се инфлация, кешът не може да защити паричните средства и инвеститорите трябва да търсят варианти за инвестиции в акции. Въпреки не много оптимистичите данни, има и положителна страна в мечия пазар и евентуална рецесия, а тя е възможността за покупка на акции на атрактивни ценови нива. Исторически погледнато при дълбоки спадове на пазара в дните до края на годината е отскачал, като колкото по-голям е бил спада, толкова по-силно е било движението нагоре. Възходите обикновено са доста по-силни и продължителни от спадовете. Защо това е така и в какво е подходящо да инвестирате в този момент можете да разберете от материала на главния стратег на Карол Капитал Константин Проданов.

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.