*Актуализиран на 31.08.2022

Едно от основните правила във финансовия свят е, че най-големият враг на спестяванията ни е инфлацията. Най-общо казано инфлацията е количествена мярка, която измерва темпото на повишаването на цените и оттам на намаляване на покупателната способност на парите. В момента инфлацията в световен мащаб е рекордна, а България е една от страните в Европа с най-висока инфлация. Затова въпросът какво да правя с парите си, за да ги предпазим от обезценяване, вълнува много хора. В следващите редове ще Ви покажем реалните последствия в среда на висока инфлация и как да управляваме умно парите си.

Парите в банка или в брой се топят всеки ден – какво да направим, когато правилата се променят?

За всички е ясно, че депозитите вече не са форма за спестяване, въпреки че според статистиката българите предпочитат именно тази инвестиция. Лихвите по депозитите у нас не оправдават този подход. Много интересен пример, който може да илюстрира случващото се в света в момента са правилата на играта Monopoli. Всички ние присъстваме в една затворена икономика, както в играта, правим инвестиция в имот с наличните си средства и ги развиваме като строим на тях къщи и хотели с цел да спечелим от останалите играчи. При всяка обиколка обаче, ние преминаваме през полето „GO”, което ни дава допълнителни средства, които вкарваме в системата. Точно това се случва в последното десетилетие – централните банки постоянно наливаха пари в системата, което в един момент доведе по поскъпване на всички активи – акции, имоти, злато и пр. В този момент върху световната икономика се стовари ефекта от COVID пандемията, която наруши основно всички вериги на доставки. В последствие търсенето и прехода към „зелена енергия“ увеличиха нуждата от суровини и създададоха инфлация на търсенето, а след това избухна военният конфликт между Русия и Украйна, които са двама от най-големите производители и износители на ключови суровини.

Как инфлацията изяжда спестванията?

 

Графиката е създадена по данни на НСИ и илюстрира натрупването на инфлацията в България в последните две десетилетия. След периода на сравнително висока инфлация 2000 – 2007 г. последваха години на много ниска инфлация. Това се промени рязко от лятото на 2021 г., когато тя тръгна стремглаво нагоре. От 2000 г. досега покупателната сила е намаляла 2.6 пъти и реално можем да си купим едва 38 % от кошницата с продукти тогава.

За последните 10 г. официалната инфлацияв България е 31%, т.е. покупателната ни способност е намаляла с една трета. Представете си следния пример: Ако през 2012 г. сте заделили 10 000 лв. „под дюшека“, стойността им днес се равнява на 6 900 лв. За този период инфлацията е „изяла“ 3 100 лв. от тези пари. Сега си представете, че вместо това през 2012 г. сте инвестирали тези 10 000 лв. в глобалния фонд Schroder Global Sustainable Growth например. За последните 10 г. доходността на фонда е 151 % или Вашите 10 000 лв. днес вече са нараснали до 25 100 лв.

Инфлацията ще бъде проблем и за в бъдеще. Но дори в най-оптимистичния сценарий не се предвижда тя да се върне до нивата, на които бяхме свидетели от 2012 г. до 2020 г., когато беше от 0 до 2,5%. В момента очакванията са инфлацията да се върне до нива от около 4%. Всички проучвания показват, че заради прехода към зелена енергия трябва да сме готови да приемем инфлация с около 1,3% по-висока от нивата в периода 2012-2020 г. Долната графика показва нагледно каква ще бъде загубатана покупателна способност спрямо различните прогнози за годишна инфлация.

 

Как да управляваме умно парите си?

Основното е да имаме предвид 5 правила:

  • При висока инфлация парите в брой се топят, трябва да се инвестира
  • Да се инвестират средства, които не са необходими за текущи разходи
  • Да се инвестира дългосрочно
  • Да се подготвим психически за висока волатилност
  • Да инвестираме на вноски и да не се опитваме да „хванем дъното”

В какво точно да инвестираме парите си – акции, облигации, имоти, злато?

Добре е да знаем как се представят отделните активи в среда на висока инфлация. Акциите се представят добре докато инфлацията е в рамките на 4% на годишна база. Когато инфлацията расте с по-бързи темпове най-добре представящият се актив са суровините. Цените на суровините се влияят пряко от сериозните държавни стимули и пътят към зелената икономика. Исторически те се представят много добре в периоди с висока инфлация. Също така трябва да имаме предвид, че проблемите с продукцията на ключови суровини ще продължат и през следващите години. Затова ние предлагаме на клиентите ни, които искат да защитят спестяванията си от инфлацията и дори да ги увеличат няколко взаимни фонда.

  • Schroder ISF Commodity Fund е най-търсеният фонд на партньорите ни от асет мениджмънт гиганта Schroders, като за последната 1 година той е постигнал близо 29 % доходност. Фондът има широка експозиция към всички видове суровини в различни сектори – енергиен сектор, селскостопански сектор, ценни и индустриални метали;
  • Въпреки високите нива на инфлация в момента, предвид очакваното им нормализиране в рамките на около 4% не бива да забравяме и инвестициите в акции, които могат да бъдат добра алтернатива, заради факта че в момента се търгуват сравнително ниско. Schroder ISF Global Sustainable Growth, който инвестира в компании с добро корпоративно управление и с устойчиво развитие, т.нар. ESG. В този фонд можете да инвестирате и регулярно с малки вноски;
  • Schroder ISF Global Dividend Maximiser е подходящ за среда със затихваща инфлация. Той предлага регулярна 7% доходност от дивиденти годишно, като миксът от акции в портфолиото му е насочен към стабилни компании. Положителното е, че дивидентите и капиталовите печалби от него не се облагат с данъци, каквито трябва да платите при директна инвестиция в акции на компании, които изплащат дивиденти. В среда с висока инфлация и забавяне на икономиката сектори като здравеопазване, енергетика и потребителски стоки се представят по-добре от останалите, а стабилни компании от тези сектори са в основния фокус на инвестиции на фонда.

Ако искате да инвестирате в някой от фондовете, вече можете да сключите договори изцяло дистанционно чрез новата ни онлайн платформа, а ако имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с наш финансов консултант.

---

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства.Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.