Намерете подходящата инвестиция за постигане на целите си

 

 

Последователното спестяване и целенасочено инвестиране може да не са бляскави колкото избора да похарчите парите си за нещо, което искате в момента, но ще Ви дадат много повече свобода и контрол върху начина Ви на живот в бъдеще. Инвестирането не е самоцел. Особено във времена на висока инфлация. То е белег за предвидливост и интелигентност, но за да има смисъл от него, то трябва да Ви приближава към личните Ви цели. 

Една от първите стъпки от инвестиционния Ви път е да откриете и оформите ясна и конкретна цел. Това ще Ви помогне да останете инвестирани за по-дълъг период, да се връщате към целта си всеки път, когато тръгнете в друга посока и не на последно място, ще Ви помогне във взимането на правилните финансови решения. Накратко казано, за да получите удовлетвореност от инвестираните от Вас средства, е добре да си отговорите съвсем в началото на въпросите – каква е моята цел и защо да инвестирам.

Ако все още не сте напълно сигурни какви са отговорите за Вас, бихме искали да Ви помогнем в намирането на правилния начин и финансов продукт, за да постигнете Вашата цел.

1. Искам да спестявам за пенсиониране, за да си осигуря спокойни старини

За никого не е тайна, че дори в развитите икономики държавната пенсия не е достатъчна, за да запази стандарта на живот от преди пенсионирането. Това важи в огромна степен за България, където стандартът на живот намалява с над 70%, когато спрем да работим. Когато става въпрос за пенсиониране, има много неизвестни и неконтролируеми от нас фактори като държавна политика за пенсионно осигуряване, демографска картина, инфлация и пр. Но има едно нещо, което може да поставим под свой контрол и това е именно колко спестяваме и инвестираме за бъдещето си! Един от най-добрите и доказани през годините подходи за всеки, който иска да си осигури спокоен и приятен живот за старините си е да инвестира - дори и минимална част (например 10%) от месечния си доход - в инвестиционен план.

Предимствата наИнвестиционния план:
  • Инвестирате с малки месечни вноски (100 лв., 200 лв. или 300 лв.) във взаимни фондове, съдържащи професионално подбрани качествени и стабилни глобални компании;
  • Минимализиран е рискът от загуби. Това е така, защото когато стойността на избрания от Вас фонд пада, купувате повече дялове за дадената сума, а когато стойността се покачва, купувате по-малко дялове, но цялостната Ви инвестиция расте с по-голям брой дялове, включително тези закупени по време на спадовете;
  • Исторически доказано е, че във времето, независимо от динамиката в икономическия цикъл, геополитически събития, ръстове и сътресенията на финансовите пазари, акциите имат най-голяма възращаемост (8% средногодишна доходност на глобалния индекс на акции за последните 10г). и побеждават инфлацията;
  • Възползвате се от сложната лихва - прочетете повече тук.

2. Искам да спестявам за бъдещето на децата си

Най-големият подарък, който можете да направите за най-малките членове на семейството Ви, е да им осигурите добра преднина за бъдеще, пълно с възможности. Колкото по-рано започнете да мислите в тази посока, толко по-лесно ще Ви бъде да се справите с тази задача, без да е нужно да правите огромни компромиси със стандарта си на живот.

Знаете ли, че ако започнете да инвестирате по 200 лв. месечно във взаимен фонд с целева годишна доходност 9%, когато детето Ви е в 1 клас, след 12 години, ще сте внесли общо 28 800 лв., а благодарение на доходността ще имате натрупани 51 500 лв. за неговото образование. Други примерни сценарии можете да видите в долната графика.

Какво да предвидите като бъдещи разходи за образованието на децата/внуците си? 
  • Изцяло таксата за образованието по семестри или за първите две години;
  • Общежития/квартира за целия период на обучение или за първите две години;
  • Транспортни и други логистични разходи;
  • Книги и пособия.

Както се вижда от горната графиката, колкото по-рано започнете, толкова по-добър резултат ще постигнете с по-малко инвестирани средства. Най-подходящото спрямо тази цел, би било откриване на инвестиционен план, към който да допринасяте регулярно и дългосрочно. Чудото на сложната лихва върши работата вместо Вас.

 

3. Искам да спестявам за "черни дни" или фонд "Непредвидени ситуации"

Колкото и да планувате предстоящите месеци и години в живота си, е възможно да настъпи събитие, което не сте предвидили. В този случай „белите пари за черни дни“ могат да Ви помогнат. На всеки може да се случи да се нуждае от по-продължително и скъпо лечение, да остане без работа за период от няколко месеца, да се наложи спешен и скъпо струващ ремонт в дома му и всякакви други непланувани по-големи разходи.  Фонд „Непредвидени ситуации“ е това, което може да Ви спаси в тези случаи.

Предимствата на „Фонд Непредвидени Ситуации“:
  • Подпомага Ви в стресови ситуации, в които притеснението и напрежението поради липса на средства могат да засегнат здравето и психиката Ви;
  • Помага Ви в това да не харчите безразборно парите си;
  • Парите Ви са инвестирани и работят за Вас до момента в който Ви потрябват.
Колко средства трябва да отделя във фонда за непредвидени ситуации:

Експертите съветват да се придържате към правилото – необходимото Ви за нормален живот за 3-6 месеца: наем, храна, превоз, здравеопазване, основни услуги, които ползвате и пр.

Ако не можете да си позволите да отделите и инвестирате тези средства накуп, то поне бихте могли да заделяте и инвестирате регулярно малки суми (100-200 лв.), разчитайки на времето и доходността на фондовите пазари да Ви помогнат.

4. Искам да спестя пари за реализиране на мечтата си

Всеки от нас има в живота си малки или големи мечти и цели за близките 5/10/15 години, за които спестява и се вълнува за тяхното постигане. Една от задължителните стъпки за тяхното осъществяване е именно изготвянето и следването на финансов план. Какъв е Вашият план за постигане на целта ви? Може би да влагате каквото е останало от месечния Ви доход след всички разходи в банков депозит? Бихте ли се изненадали ако Ви кажем, че има много по-ефективен начин, чрез който по-бързо да достигнете финансовата си цел с по-малко инвестиции?

Например, ако преди 10 г. сте заделили „под дюшека“ 10 000 лв., реалната им стойност  в момента би била около 6 900 лв, а останалите 3 100 лв. са били „изядени“ от инфлацията, която по официални данни за последните 10 г. е 31%. В същото време, ако бяхте инвестирали тези 10 000 лв. в един от фондовете на Schroders (напр. Global Sustainable Growth), стойността им днес би била 25 100 лв.

Едно от най-доказаните решения, което ще Ви помогне да се погрижите за спестяванията си и да достигнете финансовите си цели по-ефективно, е именно инвестирането във взаимни фондове. Спрямо целите и предпочитанията Ви, можете да изберете различни опции като такива, които инвестират в компании от цял свят като фондове Schroders, или такива, които инвестират в определени региони само като Адванс Възможности в Нова Европа. За Ваше улеснение и да не губите много време търсейки от фонд на фонд, ние създадохме и Готови Портфейли за инвестиране, чрез които можете да достигнете до избраната от Вас инвестиционна стратегия.

Предимствата на инвестирането във взаимни фондове:

Най-добрият начин да гарантирате, че парите Ви няма да бъдат похарчени и стопени от инфлацията, а ще отидат към постигането на целта Ви, е да насочите част от тях от банковата Ви сметка към инвестиции във взаимни фондове и други финансови инструменти;

  • Парите Ви се управляват професионално от опитни портфейлни мениджъри и анализатори на фондовите пазари;
  • Дава Ви шанс да постигнете целта си по-бързо и лесно като реализирате определен процент възвращаемост за периода на инвестицията;
  • При нужда имате бърз достъп до парите си без наказателни такси;
  • Липса на данъчни утежнения – доходността от този вид инвестиция не се облага с данъци.

5. Искам да запазя стойността на богатството си и да го увелича като наследство за следващото поколение

Независимо колко време Ви е отнело да работите усилено, за да натрупате богатството, важно е да изберете най-ефективният начин, чрез който да се погрижите за парите си, така че не само да запазите стойността им в дългосрочен план, но и да ги увеличавате. Да държите спестяванията си в банка е все едно да се отказвате от част от тях заради ниските лихви и високата инфлация. За натрупани суми до 50 000 лв., бихте могли да се възползвате от вече създадени готови стратегии от специалисти с дългогодишен опит на фондовите пазари. Всяка от готовите стратегии ще Ви даде възможността да припознаете себе си според Вашия инвеститорски профил и да инвестирате лесно, без да е нужно да отделяте много време и енергия в четене на финансова литература, анализи на финансови отчети и следене на новини.

Управлението на по-големи суми от порядъка на 50 000 лв. и повече изисква вземането на по-сложни инвестиционни решения на база финансови анализи, портфолио мениджмънт, риск мениджмънт и редица други фактори, които често не са по силите на индивидуален инвеститор. За подобни цели има професионалисти – портфейлни мениджъри, финансови анализатори и други инвестиционни специалисти, работещи в лицензирани Управляващи Дружества (асет мениджмънт компании), на които да доверите тази отговорност докато Вие използвате времето си за други важни неща в бизнеса или личния живот. Избирането на оптималната стратегия по Доверително Управление ще Ви помогне в изграждане на здрава основа за запазване на богатството Ви в дългосрочен план, включително и в подготвянето на следващото поколение за тяхното наследство и успешно бъдеще.

 Услугата Доверително управление на Карол Капитал ще Ви даде:

  • Доверен партньор – който ще разбере в детайли Вашите инвестиционни цели и приоритети;
  • Перспектива - за икономиките и бизнесa, която ще Ви помогне във вземането на важни решения;
  • Индивидуален инвестиционен портфейл -  в най-перспективните активи, региони, сектори;
  • Увереност и спокойствие – че стратегията следва изцяло Вашите интереси и парите Ви са в сигурни ръце;
  • Свободно време – което да оползотворявате за други важни в живота Ви неща.

Ако не сте разпознали Вашата конкретна цел в списъка или имате въпроси за начините на постигането й, свържете се с нашите финансови консултанти, които ще Ви помогнат да намерите най-доброто инвестиционно решение спрямо целите Ви с безплатна консултация.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал, не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на "Карол Капитал Мениджмънт" ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля, прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.