Началото на годината е най-подходящото време за съставяне на личен финансов план

 

 

Знаете, че е добре да подредите финансите си, да планирате разходите си и да пестите повече, за да не преживявате отново неприятната изненада в началото на лятото, че трябва да съкратите планираната почивка заради ремонт на колата, спешност при зъболекаря, и други непредвидени ситуации. А дали през 2023 г. най-накрая ще успеете да отидете на мечтаната екскурзия до екзотичен остров? Много ви се иска да имате повече свободно време от работата си, за да пътешествате, но откъде ще дойдат средствата за това?

Ако подобни мисли минават през главата ви и често се чудите как успяват да го направят другите, този материал може да ви помогне с някои прости, но практични съвети за личните ви финанси. Това НЕ е рецепта за забогатяване, а набор от правила и съвети за подобряване на личния ви финансов план.

В началото е добре да приемете 2 основополагащи истини:

  1. Личното ви финансово състояние зависи от вас самите и от никой друг
  2. За да постигнете фнансовите си цели ви е необходимо постоянство

Нека да започнем с

Целите

Те са в основата на всеки личен финансов план. Какви биват според времето, което ни е необходимо, за да ги постигнем?

  1. Краткосрочни цели

Това са целите, които можете да постигнете в рамките на 1 година

 

  • да спестим за ваканция
  • да започнем изграждането на фонд Непредвидени ситуации.

 

  1. Средносрочни цели

Тези цели обикновено можете да постигнете в рамките на до 5-7 г.

 

  • да си купим нова кола
  • да погасим потребителския си кредит
  • да започна работа, която ще ми позволи сам да определям времето си

 

  1. Дългосрочни цели

Това се целите, които изискват дълъг период от време, за да бъдат постигнати.

 

Въпреки че финансовите цели се постигат за различно време, те трябва да се поставят паралелно, за да си спестите повече усилия в постигането на по-дългосрочните от тях. Различните категории цели имат различни техники/инструменти/стратегии за постигането си. Например, за да спестите за ваканцията през тази година е достатъчно само да отделяте всеки месец пари настрана, но за да се пенсионирате рано ще се наложи да изберете не само спестяване, но и инвестиране на средствата си поради ред причини. Изборът на финансов инструмент зависи не само от целите, но и от финансовия профил и предпочитания на всеки човек – каква степен на риск е склонен да поеме, колко време може да отдели, за да управлява парите си, по колко средства за регулярни инвестиции може да отделя всеки месец. Нашият съвет към всички се крие именно и в думите на финансовия гуру Робърт Алън – „Колко милионера познавате, които влагат парите си на депозит в банка?“

 

И така след като вече имате план, ето и

 

8 съвета как да започнете да осъществявате целите си

 

  1. Определете сумата, която можете да заделяте всеки месец. Тази сума ще е индивидуална за всеки човек, спрямо доходите му и целите, които си е поставил. Дори сумата да не е голяма, не се отказвайте. За постигането на някои от най-дългосрочните цели като добър живот след пенсиониране, дори 100 лв. на месец е достатъчна сума, ако започнете навреме, изберете правилните финансови инструменти за инвестицията си и сте дисциплинирани. Финансови продукти като Инвестиционни ни план могат да ви помогнат, да постигнете целта си като ви предоставят много предимства.

 

  1. Платете данъците и таксите си навреме

Обикновено оставяме досадното задължение да се разплатим с държавата или общината за последния възможен момент. Плащането навреме обаче може да ви донесе предимство. Ако декларирате и платите данъците съм НАП в срок до 31 март, ще получите 5% отстъпка от сумата. Ако в срок до 30 април платите цялата сума за данък сгради или МПС, също ще получите 5% отстъпка от сумата. Спестените по този начин пари, можете да добавите към месечната си вноска в Инвестиционен план.

 

  1. Погасете предсрочно малките си дългове

В случай, че имате малка оставаща сума по потребителски кредит, стоков кредит или вземане от кредитната си карта, проверете дали не можете да ги погасите предсрочно. Месечната лихва по тях може да ви изглежда малка, но ако я спестите, можете да добавите тези средства към месечната си вноска за инвестиция. При сключването на повечето потребителски и стокови кредити, сключвате и застраховка, която покрива риска от нетрудоспособност при болест и др. Месечната вноска по тази застраховка се прибавя към вноската ви по кредита. Ако погасите предсрочно оставащата ви сума по кредита, спестените от застраховката пари, отново могат да бъдат допълнение към спестяванията ви.

 

  1. Определете си дневен бюджет

За да спестите от ежедневни малки разходи, които понякога могат да обърнат наопаки плановете ви, си определете дневен бюджет за харчове и се старайте да не го надвишавате. Дори да ви се струва странно във време на всеобхватна дигитализация, можете да правите дневните си дребни харчове не с карта (кредитна или дебитна), а с банкноти. Като не докосваме реално парите, а се разплащаме навсякъде с малка пластика, често не правим сметка за това колко точно сме изхарчили, защото не виждаме намаляването на банкнотите.

 

  1. Създайте си фонд Непредвидени обстоятелства

Този фонд е различен от другите ви спестявания или инвестиции. Неговото предназначение е да имате готови пари, с които да посрещнете належащ ремонт на колата например или да платите сметката при зъболекаря. Ако имате такъв фонд, няма да се изкушите да посегнете към сумите, които вече сте инвестирали в преследване на по-големи цели. Повече за фонд Недпредвидени обстоятелства

 

  1. Не купувайте излишни вещи

Много от нас често се изкушават и харчат повече от предвиденото, за да си купят нова хубава дреха или по-нов модел телефон. Първо се запитайте наистина ли са ви необходими и колко допълнителни пари могат да ви донесат тези средства след 2 или 3 години, ако сте ги инвестирали. Можете да изчислите това с нашите калкулатори.

 

  1. Отделете време, за да се образовате по темата за личните ви финанси

Често времето ни не достига в напрегнатото ежедневие. Инвестираното времето в четене и обучения как да управлявате личните си финанси обаче, ще ви се отплати многократно. Имаме и много други полезни материали, които могат да ви помогнат да се ориентирате по-добре в различните видове финансови инструменти и да намерите подходящия за вас.

 

  1. Инвестирайте в акции, облигации или взаимни фондове

Това са активите, които доказано във времето са донесли най-висока възвращаемост на парите на инвеститорите. Парите в кеш или на депозит не се увеличават, тяхната покупателна способност бива изяждана от инфлацията. За да постигнете финансовите ви цели трябва да накарате парите ви да работят за вас.

 

Ако искате да намерите подходящия за вашите цели финансов продукт, можете да попълните нашата анкета за определяне на инвеститорския ви профил и да ни изпратите запитване. Нашите финансови експерти ще ви консултират напълно безплатно.

Запазете си дата и час за среща тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.