Всички сме чували поговорката „Бели пари за черни дни“. Знаем, че това означава да заделяме „по нещо на страна“, за да посрещнем непредвидени ситуации в живота си. Дали обаче наистина го правим и какво трябва да знаем, за да може фондът ни за непредвидени ситуации да изпълни целта си.

В настоящия материал ще ви запознаем с 5 основни правила за успешно изграждане на фонд „Непредвидени ситуации“:

  • Не разчитайте, че точно на вас няма да ви се наложи да прибегнете до такъв фонд
  • Колко трябва да заделям във фонд „Непредвидени обстоятелства“
  • Не бъркайте фонд „Непредвидени ситуации“ с инвестиционни си план за пенсия или постигане на друга цел
  • Парите в кеш не се увеличават, а намаляват с времето
  • Колкото по-рано започнете, толкова по-подготвени ще бъдете

 

Не разчитайте, че фонд „Непредвидени ситуации“ няма да ви потрябва

С риск да звучи назидателно, в живота на всеки човек има събития, които нарушават нормалния му ритъм, а понякога те могат да го обърнат из основи. Затова планирайки личните си финанси, е хубаво да включите в тях и фонд за неочаквани неприятни моменти.

Обстоятелствата, които нарушват ритъма ни на живот, могат да бъдат от всякакво естество:

  • Болест/Небходимост от медицинска интервенция;
  • Неочакван скъпоструващ ремонт на колата или жилището;
  • Загуба на работа или друго.

При всяко от тези събития ще ви се наложи най-вероятно да изхарчите повече средства, отколкото изкарвате в момента и ако сте неподготвени, това може да ви струва доста за в бъдеще. Да имате заделени настрана пари има и други предимства, освен финансова свобода:

  1. Фондът Ви спестява допълнителния стрес в и без това неприятни ситуации;
  2. Предпазва Ви от харчене на пари за ненужни вещи – желанието да си купите нов телевизор или телефон не е непредвидено обстоятелство;
  3. Предпазва Ви от взимане на лоши финансови решения – винаги има възможност при нужда да вземете кредит, но лихвите и изплащането му, могат да Ви костват много за в бъдеще.

 

Колко трябва да заделям във фонд „Непредвидени обстоятелства“

Няма как да знаете предварително каква сума ще ви потрябва, когато в живота ви се случи нещо непредвидено. Според финансовите консултанти, фондът трябва да може да покрие разходите ви за живот за период от 3 до 6 месеца: наем, храна, превоз, здравеопазване, основни услуги, които ползвате и пр. Затова най-добрият вариант е да вземете решение за себе си по колко на месец да спестявате във фонд „Непредвидени ситуации“. Не се притеснявайте, ако не можете да отделяте много пари на месец. Важно е постоянството.

 

Фонд „Непредвидени ситуации“ не са вашите спестявания

Често инвеститорите сливат понятията. Когато са взели решения да спестяват инвестирайки във финансов инструмент – взаимен фонд или друго те смятат, че имат заделени настрана пари. В действителност би трябвало тези инвестирани пари да не се теглят за непредвидени ситуации, а да се оставят, за да изпълняват първоначалната им цел – било то спестявания за пенсиониране, за осигуряване на добро бъдеще за децата и прочие.

Фонд „Непредвидени ситуации“ не трябва да бъде вашият инвестиционен план, той е различно перо в активите ви. Парите, които инвестирате, преследват друга конкретна цел. За да можете да я изпълните Ви е необходимо да сте дългосрочни и да не сте затиснати от обстоятелствата. По правило непредвидените ситуации се случват в най-неподходящия момент, възможно е той да съвпада с период, в който пазарите вървят надолу. Ако оттеглите инвестицията си в такъв момент, ще загубите не само бъдещи ползи, но е възможно да получите по-малко от това, което сте инвестирали.

 

Не дръжте парите си в кеш

Много сме говорили за пагубното въздействие на инфлацията върху парите кеш. Идеята на всяка сума пари, независимо за какво е заделена е да работи за увеличаването си или поне за предпазване от обезценяване от инфлацията. Следователно е добре парите, които заделяте за фонд „Непредвидени ситуации“ да бъдат инвестирани в подходящ финансов инструмент. Той трябва да бъде нискорисков и високо ликвиден т.е. да можете да изтеглите парите си, когато ви се наложи.

Подходящ финансов инструмент би бил инвестиционен план, който може да ви предложи инвестиция на малки месечни вноски, доходност спрямо рисковия ви профил и възможност бързо да изтеглите парите си. Нашите финансови консултанти ще Ви помогнат да намерите най-доброто инвестиционно решение спрямо целите ви с безплатна финансова среща.

С калкулаторите на Карол Капитал можете да изчислите каква сума и за колко време ще постигнете при месечната вноска, която сте си определили.

 

 

Не отлагайте, започнете сега

Както и при всяка друга инвестиция фонд „Непредвидени обстоятелства“ ще бъде по-голям и ще коства по-малко от личните Ви пари, ако започнете да отделяте навреме. Затова не отлагайте стартирането на това перо от личните ви финанси.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.