Както вече сигурно знаете, трикове за оптимизиране на бюджета е поредица от три статии, в които ви запознаваме с основите на фонда за извънредни ситуации, как да го захранвате и поддържате и не на последно място – как да определяте кое е спешна, извънредна ситуация и кое е непредвиден разход. В предишната статия говорихме за това „Що е то фонд за извънредни ситуации“, а днес ще засегнем друг много важен въпрос – колко голям трябва да бъде и как да го захранваме и поддържаме. Нека да започваме!

Сигурно си мислите, че днес ще измислим топлата вода и ще ви кажем нещо, което не сте и подозирали, че е така. Напротив – просто ще ви припомним добри финансови практики, които са устояли тестовете на времето и са доказали, че работят. Именно затова отговорът на въпроса: Колко трябва да е голям фондът за извънредни ситуации? е толкова прост – Сумата, която ви кара да се чувствате комфортно! За всеки човек, тази сума може да бъде различна, но в най-общите случаи е добре тя да може да покрие основните ви финансови приоритети – например 2 месечни наема или вноски по кредит, средства за сметки и храна за 6 месеца или за 1 година – всичко зависи от вас. Със сигурност, обаче, колкото по-голяма е сумата, толкова по-комфортно ще се чувствате! Когато става въпрос за фонд за извънредни ситуации, тук нямаме „магическо число“ – всичко зависи от приходите ви, навиците ви за харчене и от необходимата за вас сума. Не трябва да забравяте, че основната идея на фондът за извънредни ситуации е да намали страха от изпадане в неудобни финансови затруднения.

Тук, разбира се, веднага идва и въпросът: „А как да захранвам фонда за извънредни ситуации?“. Не се притеснявайте, сега ще ви помогнем и с тази част от финансовото начинание. Ако към момента нямате нито един лев заделен във фонд за извънредни ситуации и живеете от заплата на заплата ще ви е доста трудно да отделите „комфортната сума“. И тук идва най-трудният въпрос – „Как да започна изобщо?“.

Когато искате да започнете е добре да НЕ заделяте малка част от заплатата си. Защо? Защото по този начин ще са ви нужни година-две, докато стигнете до сума, която наистина може да покрие извънредна ситуация. Отделянето на по-малка сума всеки месец е чудесно решение за бъдещето, но за началото имате нужда от различен подход.

Продайте ненужни вещи в дома си – Със сигурност имате толкова много неща вкъщи, които вече не ползвате, не ви харесват или просто искате да се отървете от тях. Това е много добро време да направите нещо по въпроса! Така едновременно ще освободите достатъчно място в дома си и ще си осигурите някаква част от вашия фонд за извънредни ситуации.

Осигурете си допълнителен доход – Тук можем да включим и намирането на допълнителна работа, но защо, след като има по-лесно решение – инвестиране. С помощта на инвестициите, няма да ви се налага да работите по 12 часа на ден, защото парите ви ще работят за вашата почивка. Превърнете вашия фонд за извънредни ситуации в инвестиции и си осигурете финанси за всяка ситуация.

В следващата статия от поредицата ще разберем какво е разграничаването на спешна ситуация от непредвиден разход.