В рубриката „Лицата на Карол“ ще ви представим хората, които стоят зад финансова група Карол и ще ви разкажем какво точно работят те, какво обичат да правят в свободното си време и още нещо... Днес ще ви срещнем с вечно усмихнатата Надя Неделчева, която не се спира пред нищо и за нея няма „затворени врати“. В момента Надя оглавява отдел „Анализи“ и е портфейлен мениджър на „Адванс IPO фонд“ в Карол Капитал Мениджмънт.

Наде, разкажи ни малко повече за твоята работа в Карол. С какво точно се занимаваш и какви са твоите задачи?

В компанията съм от повече от 10 години и съм преминала през различни направления и позиции. От 2007 г. работя към Карол Капитал Мениджмънт, звеното за управление на активи, като портфейлен мениджър, т.е управлявам директно портфейла на един от взаимните ни фондове, а също така участвам в инвестиционния съвет на управляващото дружество, който определя насоките на инвестиционната политика на управляваните от нас продукти. Много често ми се налага да обяснявам какво точно работя, тъй като това е много нова индустрия за България и позицията е доста непозната. Реално работата ми се свежда до това да анализирам акции и да структурирам портфейла на фонда – т.е. да избера кои акции да купя, както и кога да продам акции, които вече присъстват в портфейла. Инвестираме на различни пазари и то развиващи се, което осигурява много голяма динамика. Освен това, последните години са си изключително динамични за световните пазари като цяло, така че нивото на адреналин е наистина високо. 2008 г. беше инфарктна със спадове от порядъка от 60-70%, но и сега можеш да видиш дневни движения от над 10% в една или друга посока. Затова и контролът на емоциите е от изключително значение.

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Разкажи ни за твоето хоби, коя е твоята страст извън работата ти?

Категорично хоби в последните години са ми пътуванията. Експериментирам с различни дестинации, открих, че мога да оцелея при различни условия и не е фатално малко да си нарушиш комфорта в името на това да видиш нещо съвсем различно. Често хората като ме срещнат ме питат: откъде се връщаш и накъде заминаваш сега? Всъщност имам много добра организация по отношение на планиране на разполагаемото като отпуска време за пътувания, но извън това не обичам да планирам самите пътувания, обичам спонтанните решения, възползване от добри оферти, импровизация по отношение на програмата на място. Освен това - определено съм запалена по спорта. Имаше период, когато се бяха запалила и по екстремните спортове, но той отмина – адреналинът на борсите ми стига за момента – и сега залагам на по-стандартните.

Коя е любимата ти туристическа дестинация и защо? А кое е най-екзотичното място, където си пътувалa?

Много са местата, на които съм изпитвала възторг от това колко различни са, от екзотичността им, величието, помпозността. Със сигурност изключително запомнящо се пътуване бе пътуването ми до Западна Африка, но също така бях доста впечатлена от Шри Ланка, Рио Де Жанейро, Непал… Ню Йорк, Лас Вегас също попадат сред топ дестинациите ми по степен, в която са ме впечатлили.

Разкажи ни забавен момент от работата си в Карол…

Много са… през всичките тези години в Карол има наистина много напрегнати моменти в работата ни, самата същност на пазарите е такава, но важното е, че с колегите успяваме да се справим с напрежението.

Какво ще посъветваш читателите на блога на Карол за управлението на личните им финанси? Как да спестяват, къде да инвестират?

Клише е, но е факт, че финансовата култура на българите се намира на ранен етап на развитие. За съжаление, голяма част от хората се включват на пазара в момента, в който е направен силен ръст.. следва спад, те се разочароват и не искат да чуят повече за акции. Работейки в инвестиционна компания, съм убедена в дългосрочния потенциал на инвестициите в акции, за които данните сочат, че са най-печелившият актив в исторически план. Важното е обаче да имаш дългосрочен хоризонт когато става въпрос за спестявания, а също така да започнеш да управляваш парите си от рано. По отношение на подхода към отделяне на пари за спестявания има един важен принцип на Уорън Бъфет, който много хора не следват, а той е: “Не спестявайте това, което е останало след като сте направили разходите си. Харчете това, което остава след като сте отделили пари за спестяванията си”. Много важно е да отделяш системно част от дохода си, а не да чакаш по-голяма сума пари, която да инвестираш накуп. Освен че води до дисциплинираност, така реално се прилага подхода на осредняване на покупната стойност, който дава много добри резултати в дългосрочен план. Радвам се, че напоследък все повече хора се замислят за това какво се случва с парите им и търсят алтернативни начини на спестявания.