Започнете с правенето на малки стъпки всеки ден.

Какво имаме предвид? Поставен пред избора дали да си купи нов iPhone, например, или да внесе допълнителни средства в спестовните инструменти, които ползва, всеки от нас знае кое е по-мъдрото решение – все пак под въпрос е бъдещето не на друг, а нашето и това на семейството ни. Не е ли по-важно да сме спокойни за финансите ни и благосъстоянието на зависимите от нас, когато станем на 65 години, отколкото да похарчим пари за най-новата джаджа?

Изследвания по темата на няколко професори показват, че мисълта затова как ще живеем когато остареем, например, често е двигател на безсмислени покупки, които обаче ни карат да се чувстваме „готино“ днес. По време на проведен експеримент пък, други изследователи разделили група студенти на две части – едната имала за задача да си представи какъв ще е техният живот утре, а другата – след 5 години. На всички се задава въпросът дали биха направили покупка, с която да си „угаждат“ (скъпи ресторанти и барове, скъпи джаджи, последна дума на технологията, скъпи коли) или покупка, която е по-практична (например, книга, която ще ви помогне да се развиете във вашата област). Резултатите показват, че хората, които са мислили за техния живот след 5 години, са по-склонни да правят големи и понякога дори необмислени разходи, а тези, които са мислили за живота си утре, са готови да си купят нещо по практично.

Изследователите обясняват причината по следния начин: Когато мислим по-абстрактно за нашия живот, ние започваме да мислим малко по-философски и по-задълбочено. В момента, в който осъзнаем, че нашите цели са да бъдем щастливи и да се забавляваме, ние се замисляме, че след години ще съжаляваме, че не сме ходили достатъчно често по барове и не сме си купували тези коли, които са ни пленили – и решаваме да изхарчим парите си в името на днешният „кеф“. От друга страна, когато мислим за живота си утре, ние се съсредоточаваме в нашите ежедневни навици и си спомняме за нашите спонтанни краткосрочни цели, например, да спестяваме достатъчно пари, да се вместим в даден бюджет и да се самоконтролираме (да не си позволяваме глезотии). Това е моментът, в който решаваме, че трябва да купим практични и полезни неща и да започнем да учим.

Как обаче да използваме тези методи, когато сме изкушени от продуктите като Apple в лъскави магазини? Започнете с поставяне на седмични цели, свързани с вашия финансов бюджет, и си мислете за тези цели при всяка по-голяма покупка, която сте напът да направите.

Ако се интересувате повече от лични финанси, препоръчваме ви да се запишете за уебинара на Карол Капитал Мениджмънт – "Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?"

Тази статия е базирана на публикация в сайта на компанията Fidelity Investments - https://mymoney.fidelity.com/content/struggling-meet-your-financial-goals-think-short-term