Много от вас си задават въпроса: „Къде са парите от заплатата когато дойде краят на месеца?“. Безкрайните сметки, непредвидените разходи и всички онези забавления, които искате да си позволите, са нещата, които ви пречат да започнете да отделяте част от приходите си във влогове и да инвестирате.

Малко хора се замислят за дните, в които няма да получават заплата, а пенсия и ще имат допълнителна нужда от пари. Тогава спестяванията ще бъдат важни за постигането на един достоен стандарт на живот. В тази статия ви представяме четири лесни и бързи съвета за това как да започнете да спестявате още от днес:

1. Не купувайте повече, отколкото ви е е нужно. Склонността към материалните придобивки е проблем за консуматорското общество. Развитието на високите технологии направи хората зависими от мобилните телефони, таблетите и всички технологични джаджи. Малко са тези, които се замислят дали имат нужда от всички тези устройства и колко от тях всъщност ползват редовно в ежедневието си. Нелогични покупки са характерни обаче не само за материалните придобивки. Защо да си купувате четиристаен апартамент с ипотечен кредит, ако в момента сте само двама с човека до себе си? Можете да живеете под наем в двустайно жилище и да се чувствате комфортно, докато настъпи нужда за нещо по-голямо. Защо да си купувате широка и луксозна кола, ако шофирате обикновено сам, а другите три места са празни?

2. Колело vs. градски транспорт vs. личен автомобил? Транспортните разходи със сигурност са голям дял от месечния бюджет на всеки човек – карта за градски транспорт, разходи за таксита, гориво и обслужване на личен автомобил. Инвестицията в колело със сигурност си заслужава и ще ви се възвърне в дългосрочен план, поради по-евтината поддръжка и еднократността на плащането. А освен по-евтино, е и по-здравословно. :)

3. Изплатете всички свои кредити. За да започнете да спестявате, първо трябва да имате спокойствието, че нямате задължения. Покрийте всички вноски по вашите дългове, за да сте сигурни, че можете да си позволите да заделите от останалите пари от месечното си възнаграждение във влог. А когато влогът придобие прилични размери, които да са ви достатъчно за непредвидени събития, помислете за по-доходоносни инвестиции като тези във взаимни фондове.

4. Инвестирайте в обучения. Със сигурност всеки би спестявал повече, ако имаше по-висока заплата и по-добра работа. Инвестицията в обучения – езикови курсове, сертификационни курсове по специалността или други – е дългосрочен актив, който ще ви донесе повече доходи и възможността да спестявате повече.  

Ако, освен от това как да спестявате повече, искате да научите още и за това как да управлявате личните си финанси, не се колебайте, а се запишете за следващото издание на нашия безплатен уебинар "Как да повишим стандарта си на живот, без да жертваме от времето си?"