Сигурно сте чували или сте чели за това, че желанията се сбъдват. Не само мистици и езотерици, но и много психолози, твърдят, че вътрешната ни нагласа е най-важната, че Вселената чува желанията ни и ги изпълнява, ако те са ясни и точни. Основната препоръка е да визуализирате това, което наистина желаете и да забравите негативизма.

Нормалният въпрос, който всеки от вас може да си зададе тук е – Какво общо има това с инвестициите? Много сме писали за необходимостта да се замислим как да осигурим финансово бъдещето си след приключване на активна работа и вероятно много от вас все още не намират варианти, но нека да погледнем на пенсионирането и живота след това от друга гледна точка.

Пенсионирането не е само пари и издръжка. То има и важна емоционална стойност. То е голяма промяна в живота на всеки човек. Тази промяна трябва да дойде не с притеснения за неясното бъдеще, а спокойно и с увереност за заслужена почивка и радости. Именно тук идва времето за визуализиране на щастливите ви дни като пенсионери.

Представете си новия си живот

Работили сте по график през по-голямата част от живота ви и внезапно се оказвате с много свободно време. След първите дни, в които ще си вземете почивка, неизбежно ще изпитате безпокойство. Ще се чудите с какво да запълвате дните си и как да бъдете полезни. Има много начини за това. Най-важното правило е да бъдете заети. Според проучване на Vanguard най-щастливите пенсионери имат не по-малко от четири хобита, които ги карат да се чувстват полезни и ги вдъхновяват.

Може да отнеме малко време за планиране, но редовният график, изпълнен с личните ви интереси, може много да ви помогне да избегнете безпокойството и скуката.

Направете си график, представете си го отсега. Запишете до колко ще спите, какво ще закусвате (може би най-накрая ще започнете здравословна диета, за която все не оставаше време досега). Запишете какво ще правите след това през деня си – дали ще ходите на риболов, ще гледате градинка, ще гледате внуци или например ще рисувате. Важното е да си представите и да опишете всичко с подробности.

 Открийте своята цел

Един от най-големите проблеми на хората след оттегляне от активна работа е, че губят своята цел. Не се оставяйте на мрачни мисли, както казахме щастливите пенсионери са заети с приятни неща хора.

Набележете три или четири хобита или дейности, които ви харесват, и ги преследвайте с удоволствие! Променете амплоато си – станете фотографа, пчеларя или дърводелеца, който сте искали. Да бъдете доброволец също е източник на удовлетворение, който ще ви позволи да общувате  с много нови хора.

 За някои пенсионирането е време да започнат нова кариера. Да направиш нещо, което винаги си искал, но може би животът, децата и сметките са били тогава приоритет. Така че, защо не преследвате страстта си и не продължите да печелите малко пари след пенсиониране?

 Създайте своя нова версия

Животът съвсем не свършва след като се пенсионирате. Напротив, погледнете на това като своя втори шанс. Да направите тези неща, които сте изпуснали през живота си досега. Мечтали ли сте да живеете някъде другаде? Защо сега да не е моментът да го направите?

Пенсионирането е вашето време да изживеете фантазията си. Вземете решения за промени, които да сбъднат мечтите ви, заслужили сте го.

Ако тук много от вас, започват да се разколебават и да си задават въпроса – Как ще си позволя всичко това, значи четете правилния текст. Направете си труда за запишете мечтите, които искате да осъществите след пенсионирането си. Опитайте се да остойностите всяка от тях и така ще получите точна представа, каква сума ще ви е необходима, за да се чувствате добре.

Тази сума е вашата днешна цел и за нея трябва да работите. В зависимост от осигуровките върху заплащането си, вие ще получите даден размер държавна пенсия от първия стълб на пенсионното осигуряване и от втория стълб в универсален пенсионен фонд. Тази сума вероятно няма да бъде достатъчна за друго освен за най-основните нужди като храна и заплащане на битови сметки.

Ако обаче вземете осъзнатото решение, че искате да си осигурите по-хубави старини, може би сега е времето да се обмислите дългосрочни инвестиции в продукт, който може да победи инфлацията и да ви донесе доходност дългосрочно. Такъв продукт е и Инвестиционният план на Карол Капитал, който е създаден с цел да осигури инвестиции с добра диверсификация, бърза ликвидност и възможност за вноски с по дори 100лв на месец. Благодарение на естеството на продукта и dollar-cost-averaging стратегията с дългосрочния хоризонт на инвестицията ще успеете да си натрупате допълнителни средства, които ще направят пенсионирането ви по-спокойно и атрактивно.

Вижте възможностите, които предлагат различните инвестиционни планове от Карол Капитал и нашите партньори от асет мениджмънт гиганта, Schroders.

Можете да изчислите с какви вноски за колко време и при каква очаквана доходност, можете да постигнете желаната от вас сума с нашите калкулатори.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти.Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и основния информационен документ на фонда, в който бихте желали да инвестирате.