Прогнозите на Карол Капитал за капиталовите пазари

 

Изминалата 2022 г. приличаше на „перфектната буря“ за капиталовите пазари. Централните банки започнаха борба с рекордната инфлация, изразяваща се в шоково повишаване на лихвените проценти и затягане на ликвидността, което доведе до забавяне на икономическия растеж и очаквания за предстояща рецесия. През 2022 г. акциите загубиха пазарна капитализация от над 33 трл. долара, а облигациите отбелязаха най-лошата си исторически година от 100 години насам.

От началото на 2023 година се забелязва плавно движение нагоре и за акциите, и за облигациите. Факторите за това могат да се търсят в няколко насоки:

  • Отварянето на Китай, след политиката на нулев COVID и заявените намерения на китайските власти за стимулиране на икономиката, особено на строителния сектор;
  • Инфлацията забавя рекордните си темпове;
  • Пазарните участници очакват, че цикъла на повишаване на лихвените проценти от страна на ФЕД е към края си;
  • По-слабият ефект от свиването на балансите на централните банки;
  • По-слабото от очакваното забавяне на икономиката;
  • Отслабващият американски долар;
  • Намаляване на геополитическото напрежение по остта САЩ – Китай;
  • Високите нива на кеш и ниските нива на акции в портфейлите на инвеститорите. Най-вероятно скоро ще дойде моментът, в който големите запаси от кеш ще бъдат инвестирани отново, което ще допринесе за положително движение на пазарите.

 

Инфлацията забавя темпа си

Данните от САЩ показват нагледно, че „основният виновник“ за действията на ФЕД и останалите централни банки, което доведе до най-бързото повишаване на лихвените проценти в историята, забавя темпа си. Видно от графиката пикът на инфлацията в САЩ, воден от покачването на цените на енергията, беше през летните месеци на 2022 г. След техният спад със закъснение от няколко месеца инфлацията започна да понижава темпа си.

В Европа също има сериозни фактори за спад на инфлацията, като най-важният е понижаването на цената на природния газ. Необходимо е да минат няколко месеца, за да може да се отрази това понижение и в цените на другите продукти и съответно да бъде усетено от потребителите. Инфлацията в Европа винаги реагира с забавяне спрямо тази в САЩ, така че е нормално и този път ще видим реалното ѝ понижение първо зад океана, а после и на Стария континент.

Забавянето на темпа на инфлацията е основната причина за повишаването на апетита за риск сред пазарните участници. Въпреки това изпреварващите икономически индикатори показват, че рецесията е неизбежна. Очакванията след отварянето на Китай обаче дават превес на мнението, че ще бъдем свидетели по-скоро на плавно приземяване.

Облигациите отново носят доходност

Докато през последните три години облагациите с негативна доходност достигаха близо 25% от всички в обръщение в света, в момента този дял отново е близко до нулеви нива. Повишаването на лихвите от страна на централните банки се отрязава и в повишаване на лихвите по дълговите книжа. Тук връзката между доходността и цената на облигациите е обратно пропорционална. В същото време след 2 години на сериозен спад в цената на облигациите дойде моментът, когато пазарните участниците намират вече доходността им за достатъчно атрактивна. В историята няма три поредни негативни години за този клас активи.

Време ли е развиващите се пазари да бъдат оценени адекватно?

След близо 15-годишен период, в който развиващите се пазари са пренебрегвани в полза на американския пазар и тези на другите развити държави, е време да бъдат оценени. В момента акциите на развиващите се пазари са достигнали медианата си като ниво по отношение на P/E за последните 30 години. Има няколко фактора, които смятаме, че са позитивни за развиващите се пазари. Единият от тях е отслабващият долар в комбинация с подценените местни валути на развиващите се пазари. Отварянето на Китай и заявеното намерение на китайските власти да стимулират сектора на недвижимите имоти могат да дадат нов импулс на суровините. Запасите от мед на Китай са на най-ниското си ниво от 2009 г., а неговата икономика е отговорна за ½ от търсенето на мед в света.

Когато става въпрос за американския фондов пазар - смятаме, че корекцията там най-вероятно все още не е приключила. Според нашите предвиждания е нормално в период на рецесия корпоративните печалби да спаднат с 10%.

Суперцикълът при суровините продължава

Въпреки забавянето в последната година. В предишни периоди на суперцикъл при суровините също се наблюдава подобно забявяне преди тренда нагоре да се възстанови и анализаторите очакват подобно развитие. Фундаменталните предпоставки за ръст пред суровините все още са валидни: преходът към зелена икономика, отслабващия долар и почти изчерпаните нива на запаси на някои от суровините (никел, мед, алуминий). Златото има предпоставки да се позиционира като актив-убежище и най-добрата алтернатива на кеша при отрицателна реална доходност.

Долната илюстрация представя накратко нашите очаквания за основните класове активи.

Активното управление е отново на мода

Сравнявайки историческите закономерности, пазарите отново се намират в период, в който активното управление е за предпочитане, когато се търси по-добри начини за постигане на по-висока доходност. След дългогодишната доминация на Buy&hold стратегията е дошло време инвеститорите да се обърнат към Market timing стратегията за по-добри резултати, както показва графиката. Инвеститорите трябва да са готови за период, в който пазарът ще бъде волатилен и ще има множество върхове и дъна. Затова активното управление и активно управляваните фондове ще бъдат по-добрият избор през 2023 г.

Нашите фондове на фокус през 2023г.

Представяме ви няколко фонда на Schroders, бихме избрали ние във все още трудната пазарна среда.

Облигации:

  • Sustainable US Dollar Short Duration Bond – фондът дава възможност да се възползвате от облигации с къс срок. Той е добра възможност за инвестиции в нискорисковия сегмент със срок на инвестицията от 1,5-2 г.
  • Schroder International Selection Fund Euro Corporate Bond – дава възможност да се възползвате от стабилен подбор на европейски корпоративни облигации

Развиващи се пазари:

Акции на пазарни лидери:

  • Schroder Global Dividend Maximizer – инвестира в доказани и финансово стабилни компании, като предоставя сигурен дивидент на всеки 3 месеца

Суровини:

 

Още Фондове на фокус.

 

Гледайте Пълният запис на уебинара с прогнозите на Карол Капитал за пазарите и активите през 2023 г.

Можете да се възползвате от 50% отстъпка на таксата за вход във фондове на Schroders до 10 февруари 2023. Свържете се с нас за безплатна онлайн консултация или на място в офиса ни.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти. Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате.