В момента глобалните капиталови пазари се намират исторически в една от най-лошите си ситуации. Корекцията в цените на акциите от ноември 2021 г. до момента е „изтрила“ над 30 трилиона долара капитализация. Сериозен срив се наблюдава и при облигациите, при които се отчита най-големият спад от 80-те години на миналия век насам. За да онагледим още повече сегашната обстановка на финансовите пазари с исторически данни и примери, споделяме че:

От началото на годината, балансиран портфейл с разпределение 60/40 като съотношение акции/облигации е отчел загуба от 21 % (към края на 30.09), което се е случвало само още веднъж в историята – по време на Голямата депресия през 1931 г.

НО! Точно в такива моменти е хубаво да си припомняме думите на легендарният инвеститор Уорън Бъфет, които започват отново да звучат актуално и към днешния момент: „Бъди плашлив, когато другите са алчни и алчен когато другите са изплашени“. Сегашната криза ще предостави уникални възможности за заемане на позиции във финансови инструменти в дългосрочен план и скоро ще се открие много подходящ прозорец за това.

За мечия пазар

Исторически погледнато, средната продължителност на мечия пазар (с изключение на този по време на COVID пандемията, който беше преодолян много бързо) е 16 месеца, при вече близо година продължителност на сегашния мечи пазар. Много подобен момент на настоящия е периодът 1973-1974 г., когато пазарът спада с 48% в рамките на 20 месеца и след това регистрира възстановяване в размер на +126%. Двата мечи пазара си приличат донякъде по сходните реакции на централните банки, ръста в цените на суровините и недостига на енергийни ресурси.

Какви са основните причини за слуващото се на глобалните пазари в момента:

  • Рекордната инфлация, причинена от политиката на централните банки да наливат ликвидност в икономиката след COVID пандемията
  • Повишаването на лихвените проценти от страна на ФЕД и ЕЦБ
  • Забавяне на икономическия растеж и опасенията за рецесия
  • Дисбаланси във финансовата система (рекордна задлъжнялост на някои страни и корпорации от развиващите се компании и др.)
  • Неустойчиво високи цени на компании без печалби
  • Геополитика (войната в Украйна)
  • Технически фактори (margincalls, форсирани ликвидации, алгоритмична търговия, серизони позиции в деривати и др.)

Ще има ли рецесия?

Нашият отговор е по-скоро да, но тя да не бъде особено дълбока. Прогнозите за глобалния икономически растеж тепърва ще бъдат коригирани в посока надолу - МВФ наскоро отново понижи очакванията си за глобалния растеж през 2023 г. В допълнение към това, бизнес доверието спада рязко, което предвещава спад на инвестициите. В момента обаче има по-различна картина в сравнение с предходни периоди на рецесия по отношение на пазара на труда и задлъжнялостта на домакинствата – в момента те са на относително добри нива.

Корпорациите и домакинствата в момента притежават рекордни нива на кеш – около 19 трилиона, което представлява увеличение с 35% спрямо 2019 г. В същото време компаниите много по-лесно обслужват дълга си, в сравнение с 80-те години на миналия век и в сравнение със Световната финансова криза през 2008 -2009 г.

Другият фактор, който влияе на по-благоприятната ни прогноза е постепенното разрешаване на проблема с нарушените вериги за доставки, причинени от COVID пандемията. Това ни дава основание да смятаме, че в момента се намираме в много по-различна и по-благоприятна ситуация за преодоляване на настъпващата рецесия.

Какви ще са действията на централните банки?

Капиталовите пазари показват, че са изключително зависими от свиването на ликвидността, която централните банки щедро осигуряваха през последните години. Големият проблем е, че затягането съвпадна и с бързото покачване на лихвите, поради бавната реакция на централните банки в отговор на инфлацията. Очакванията обаче са по скоро централните банки да не устоят на натиска на финансовата система и да отпуснат хватката, осигурявайки нова ликвидност, а това би било позитивно за пазара на акциите. Много е възможно ФЕД да направи т.нар. Pivot – да спре покачването на лихвите, като отбележи, че инфлацията започва да се „охлажда“ и да започне постепенно понижаване на лихвения процент.

В същото време глобалните инвеститорски нагласи също са на рекордно ниски нива, като над 50% от професионалните инвеститори предприемат по-малко риск. Нивата на инвеститорските нагласи в момента са сходни с тези от Световната финансова криза през 2008 -2009 г. А обикновено когато инвеститорските нагласи са били толкова негативни при мечи пазар, в следващите 6 до 12 месеца месеца пазарът е отскачал рязко нагоре.

Страшни ли са корекциите на пазара?

Въпреки негативните данни, не трябва да забравяме, че:

  • Корекциите на пазарите се случват всяка година, а мечи пазар, какъвто наблюдаваме в момента, има веднъж на всеки 4-5 години.
  • Корекциите имат здравословно влияние върху финансовата система, защото приземяват очакванията на инвеститорите и изчистват дисбалансите във финансовата система.
  • Обикновено пазарите реагират изпреварващо и обичайно достигат дъното около 6 месеца преди края на рецесията
  • Исторически средният спад при bearmarket с рецесия е 34% и продължава около 16 месеца, което показва отново, че сме близо до края на понижението.
  • За сметка на това средния последващ възход на пазара е 169% и продължава 63 месеца.
  • Пазарните корекции всъщност могат да бъдат добри моменти за инвеститорите, защото дават възможност за покупка на незаслужено подценени активи на атрактивни нива.

Нашите два най-основни съвета:

  • Да се доверим на статистиката и историята, а не на всеобщия страх. Емоциите пречат на успешната инвестиция. Най-добрият момент за покупка обикновено е когато никой няма желание да купува. Долната графика показва грешката, която част от инвеститорите правят в исторически план – те продават в моменти на корекции или мечи пазари и пропускат възможността да се възползват от шанса да увеличат инвестицията си на атрактивни нива и да спечелят много повече в последствие.
  • Да не се опитваме да „хванем“ дъното, а да заложим на стратегия с осредняване на инвестицията като инвестираме на части в глобален фонд в акции на водещи световни компании.

 

Как и в какво да инвестираме?

  • Инвестирайте с дългосрочен хоризонт, а не средства от които ще имате нужда в скоро време
  • Заложете на dollar-cost-averaging стратегията с инвестиции на части в широк пазарен индекс, най-вече ESG фонд с ескпозиция към всички водещи световни компании
  • Изберете добре диверсифициран портфейл, а не акции на отделни компании, за да се защитите най-добре
  • Изберете сектори, които се предствят добре в стагфлационна/рецесионна среда – суровини, злато, здравеопазване, стоки от първа необходимост, енергетика, компании с доминиращо пазарно положение (Но имайте предвид, че след края на рецесията е добре да ротирате средствата си към циклични сектора като IT и индустриално производство).

 

Фондове на фокус, адекватни на случващото се на пазарите:

  • Пазарни лидери - Schroders Global Sustainable Growth – най-стабилни са при волатилен пазар,увеличават пазарния си дял при рецесия, купуват по-слаби конкуренти, имат pricingpower, силни баланси и позитивни парични потоци
  • Суровини - Schroders International Selection Commodity Fund - Цените се влияят пряко от държавните стимули и се представят добре във време на висока инфлация. Намират се в дългосрочен възходящ цикъл.
  • Облигации с къс срок - Schroders Sustainable US Dollar Short Duration Bond хеджиран в евро - Добра възможност за инвестиции в нискорисковия сегмент (1.5-2 г.) с оглед на политиката на ФЕД и очакванията за лихви от максимум 4.5-5% в този цикъл на покачвания.

 

Как да инвестирате във фондове на Schroders

Ако имате допълните въпроси и/или бихте искали да обсъдим индивидуално Вашите планове за инвестиции и финансови цели, ще се радваме да ни посетите в нашия офис или да проведем среща онлайн.

 

Предупреждение за риска

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет, не е препоръка или инвестиционна консултация от страна на „Карол Капитал Мениджмънт“ ЕАД относно каквито и да са инвестиционни стратегии или предлаганите финансови инструменти .Всички инвестиции, посочени тук, могат да включват значителен риск и да не са подходящи за всички инвеститори. Инвеститорите трябва да имат предвид, че приходите от инвестиции могат да се колебаят и стойността на дяловете на фондовете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не получат пълна възвръщаемост в сравнение с първоначално инвестираните средства. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото представлява маркетингово съобщение. Преди вземането на окончателно инвестиционно решение, моля прегледайте проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите на фонда, в който бихте желали да инвестирате