Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

18
януари
2019
#глобални пазари
#инфлация
#Брекзит

Schroders за 2019 г.: забавяне на глобалния растеж, отслабване на долара и достигане на връх на лихвите в САЩ в средата на годината

Анализаторите на глобалния партньор на Карол виждат възможности за инвеститорите през 2019 г., но те ще бъдат плод на дългосрочен хоризонт и активен подход.

През 2019 г. ще има условия за стагфлация (забавен глобален растеж и покачваща се инфлация), твърдят анализаторите на една от големите световни асет мениджмънт компании  Schroders в годишната си прогноза. Те очакват лихвите в САЩ да стигнат до 3% в средата на 2019 г.и тогава Федералният резерв да спре с покачванията, но са убедени, че други централни банки ще стартират със затягането на монетарната си дисциплина. Изглежда, че доларът ще отслабне, което от своя страна е предпоставка за растеж на пазарите в развиващите се страни. Като цяло има доста възможности за инвеститорите, но те ще са плод на задълбочени познания и дългосрочен хоризонт, предупреждават експертите на нашия партньор Schroders. Все по-възможният вариант за Брекзит без сделка ще доведе до рецесия във Великобритания през 2019 г.

 Забавяне на глобалния растеж

Световната икономика продължава да се развива, но има знаци, че растежът се забавя. Schroders oчакват търговското напрежение между САЩ и Китай да продължи и това да доведе до допълнителни мита, което ще се отрази неблагоприятно в глобален мащаб, създавайки условия за стагфлация. През 2019 г. глобалният растеж ще се забави до 2,9 %, при стойност от 3,3% през 2018 г. Прогнозата е под консенсусния 3,1% и е повлияна от песимистичните настроения за САЩ. Анализаторите прогнозират брутният вътрешен продукт на страната да достигне само до 2,4% през 2019 г. През 2020 г. глобалният подем ще се забави допълнително до 2,5% според тях.

 Нашите партньори смятат, че ръстът в Еврозоната ще се забави още, заради ефекта от търговската война между САЩ и Китай. В цифрово изражение прогнозата на глобалната асет мениджмънт компания е да спадне до 1,6% през 2019 г., при стойност от 1,9% през 2018 г.

 За Япония прогнозата е 1% растеж през 2019 г., което е малка промяна от 2018 г. Началото на годината изглежда добро, благодарение на инвестициите, които се правят за преодоляване на последствията от земетресенията, наводненията и тайфуните през 2018 г. ДДС-то в страната ще се повиши от 8% на 10% през октомври, а това обикновено има значителен ефект върху икономическата активност.

 Картината при развиващите се пазари е нееднозначна, след като Китай и по-голямата част от азиатските икономики се намират под натиск заради търговските спорове и намаленото търсене в технологичния сектор. Прогнозата е икономическият ръст в Китай да се забави до 6,2% през 2019 г., след като отчете 6,6% през 2018 г. Латинска Америка би могла да бъде светъл лъч в представянето на развиващите се пазари.

 Повишение на инфлацията

Въпреки по-слабия растеж и ниските цени на петрола, прогнозата на експертите на асет менидмънт гиганта e за повишаване на инфлацията наглобално ниво до 2,9% за 2019 г. Причината са по-високите цени при развиващите се пазари, където слабите валути водят до повишаване на цените на вносните стоки.

 Според Schroders инфлацията в развитите държави ще е по-ниска. Те смятат, че в Япония цените ще са по-ниски поради редица фактори като 20% намаление на цените на мобилните услуги. За САЩ Schroders очакват повишаваща се инфлация до 2,7 % през 2019 г.

 Пик на лихвите в САЩ в средата на 2019 г.

Експертите очакват лихвите в САЩ да достигнат 3% до средата на 2019 г. Предположението е, че след това ФЕД ще направи пауза, с оглед достигането на планираната инфлация. През 2020 г. се очаква понижаване на лихвите, което ще се дължи на охлаждане на икономиката.

Европейската централна банка ще приключи програмата си за изкупуване на облигации през януари 2019 г. и планира да повиши лихвите през септември. Това ще бъде първото увеличение по време на мандата на Драги. Въпреки че се очаква растежът на Еврозоната да бъде слаб през настоящата година, той ще бъде достатъчен за увеличението на лихвите, които за момента се намират на екстремно ниски нива.

По-слабият долар може да окаже изключително позитивен ефект върху развиващите се пазари

Комбинацията от забавяне на темпото на повишение на лихвите в САЩ и по-строга монетарна политика навсякъде другаде ще доведе до по-слаб долар през 2019 г. смятат експертите. Валутните пазари ще се фокусират върху растящия бюджетен и търговски дефицит в САЩ и това ще доведе до спад в стойността на валутата. Въпреки продължаващите търговски войни и намаляващия глобален растеж, по-слабият долар ще намали напрежението в развиващите се пазари.

Очаквайте скоро и прогнозата на ККМ за пазарите от региона на ЦИЕ от анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт.

Глобални акции

Като цяло пазарите навлизат в нова фаза с покачваща се инфлация и с по-малка подкрепа от страна на централните банки. Анализаторите на Schroders смятат, че най-перспективните инвестиции през 2019 г. могат да се намерят в сектори и индустрии, които претърпяха фундаментално необосновани спадове през изминалите години. Добрият съвет към инвеститорите е да търсят компании, които инвестират в дългосрочния успех и да бъдат много предпазливи към тези, които имат големи задължения.

Да се идентифицират компаниите, които са най-добре подготвени за новия икономически цикъл, е трудно и инвеститорите ще се нуждаят от активен подход и много добро познаване на фундамента. Анализаторите на Schroders вярват, че настоящият период на разрушителни промени в много индустрии може да бъде изключително добра възможност за нови инвестиции. Фокусът трябва да бъде върху това да се идентифицират бизнесите, които инвестират дългосрочно в промяната и могат да създадат устойчив бизнес модел. От Schroders виждат перспектива във възобновяемите енергийни източници, електрическите автомобили, социалните медии, музиката и игрите.

Европа

Европейските акции могат да останат волатилни през 2019 г., но от друга страна това е възможност за инвестиции в компании, чиито цени са под стойността им. След слаба 2018 г. компаниите са ниско оценени, балансите са заздравени, а доходността от дивиденти е атрактивна. Някои сектори като автомобилния са оценени на нива като за рецесия, въпреки че икономическото развитие на района е позитивно. Завръщането на инфлацията може да подпомогне сектори като „Финансовите услуги“ и „Телекомуникации“.

Анализаторите на Schroders вярват, че европейската икономика ще се радва на по-висок растеж в сравнение с останалата част на света, най-вече благодарение на увеличеното вътрешно търсене. В момента акциите на европейските компании са на 5-годишно дъно, което ги прави привлекателни за инвеститорите.

Тереза Мей не получи подкрепа за договорената сделка по Brexit: какво следва?

След негативния вот на Парламента във вторник (15.01) възможността за Brexit без сделка е по-висока от всякога, а това ще доведе до рецесия във Великобритания, катeгорични са партньорите на Карол Капитал Мениджмънт.Според главния анализатор на компанията за Европа, Азад Зангана, в случай на Brexit без сделка, на 29-ти март Великобритания ще напусне съюза без преходен период и ще се сблъска със значителни търговски мита и такси, наложени от правилата на Световната търговска организация, и срив в други споразумения на ниво ЕС, а това неминуемо ще доведе до рецесия. Според Зангана е възможно отлагане на Brexit, но за да се случи това, Великобритания трябва да получи подкрепата на всички 27 членки на ЕС. Това обаче е малко вероятно при положение, че Великобритания не може да гарантира мнозинство за сделка, а ЕС няма причина да се съгласи на отлагане при положениe, че няма механизъм за разбиване на конфигурацията в Парламента. Този механизъм може да бъде втори референдум или нови избори, но тъй като европейските избори са през май, ЕС ще иска този въпрос да се разреши дотогава, за да знае дали ще има депутати от острова в Европейския парламент.

Суровини

Динамиката на търсенето и предлагането може да доведе до преодоляване на високите нива на несигурност и да донесе положителна доходност от суровините през 2019 г., се казва в прогнозата. Големите пазарни дефицити са очевидни при енергийните суровини и металите. Суровините се сблъскаха със стена от притеснения през 2018 г. – от глобални търговски войни до намаляващия глобален растеж. Според експертите на Schroders подобни страхове не могат да се подминат, но те все пак са оптимистично настроени за този клас актив през 2019 г. поради фактори като потенциално по-слаб долар и риск от по-висока инфлация.

 

 

Последни новини