Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

16
август
2018
#взаимни фондове
#пазари

Нагласата към глобалните акции остава позитивна, въпреки нарасналите рискове

В средносрочен план суровините ще се представят добре, въпреки високата волатилност смятат анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт в прогнозата си за развитие

В прогнозата си за глобалните пазари през второто шестмесечие на 2018 г. експертите на УД Карол Капитал Мениджмънт очакват динамична среда и по-висока волатилност на пазарите, но смятат, че тя все пак ще остане благоприятна.

След силните резултати на компаниите през първата половина на годината оценъчните съотношения са на значително по-добри нива, защото ръстовете на печалбите на компаниите значително превишава тези на цените на акциите им. Икономиките се очаква да продължат с високите си ръстове, но тенденцията през тази година е за не толкова синхронизиран ръст, на който бяхме свидетели през 2017г.

„От една страна САЩ показва впечатляващи резултати и прогнозите са, че през 2018 година брутният вътрешен продукт (БВП) ще се повиши с 2.9% на годишна база (с 0.6 процентни пункта повече в сравнение с 2017 г.), а от друга ръстът в Еврозоната и Япония се очаква да се забави съответно с 0.2 процентни пункта и 0.7 процентни пункта.  Международният валутен фонд прогнозира повишение на БВП в развиващите се пазари от 4.9% през 2018 г. и 5.1% през 2019 г. Основните рискове пред тези страни са в увеличаващите се лихви в САЩ и по – силният американски долар”, коментира Даниел Дончев, ръководител Инвестиционни стратегии в Карол Капитал Мениджмънт и портфейлен мениджър на фонда на дружеството с фокус на глобалните пазари. „Въпреки това  е много трудно е да се прецени до къде ще стигнат търговските войни и как развитието им  ще повлияе на глобалната икономиката”, добавя той.

САЩ

Текущият цикъл на растеж в САЩ е вторият най – дълъг от 1945 г. насам. Въпреки това, индикаторите, които следим показват, че през следващата една година вероятността от рецесия е малка, е мнението на Даниел Дончев. Ефектът от фискалните стимули на кабинета Тръмп продължава да оказва положително влияние върху инвестиционните намерения на компаниите. Данъчните стимули за физически лица също трябва да окажат благоприятно влияние върху потребителското доверие

Главният риск пред финансовия пазар на САЩ, е монетарната политика на централната банка. Опасенията от нарастване на инфлацията накараха Федералния резерв да повиши два пъти лихвите през 2018 г. и пазарният консенсус е, че до края на годината ще го направи още два пъти. Динамиката при инфлационните очаквания ще определи колко рестриктивна ще бъде Централната банка през следващите месеци.

Анализаторите смятат, че до края на 2018 г. корпорациите ще продължат с добрите си финансови резултати, подкрепени от добрата макроикономическа среда

Европа

Освен забавянето на ръста и по-ниските прогнози за бъдещ такъв от Международния валутен фонд, ключови показатели показват забавяне. Пример е индексът на бизнес доверие в промишлеността, който регистрира перманентен спад от началото на годината и достигна ниво от 54.9 през юни месец.

Главна въпросителна пред финансовите пазари в Еврозоната остава политическата обстановка в Италия. Новата управляваща коалиция, сформирана от популисткото движение „Пет Звезди“ и антиимигрантската и евроскептична партия „Лига“, е от няколко седмици на власт, но вече успя да влезе в конфронтация с Европейския съюз. Причината е, че желае да въведе плосък данък, универсален базов доход и да промени редица пенсионни реформи, което ще увеличи дълга на страната още повече и това ще наруши редица фискални правила на Еврозоната. Несигурността около финалното споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз още съществува, а в допълнение управляващата коалиция в Германия е под огромно напрежение заради различни виждания относно мигрантската политика. Напрегната политическа среда в Еврозоната внася несигурност и изборът на правилните сектори до края на 2018 г. ще бъде ключов за добри резултати.

А ето и какво беше представянето на различните сектори през първата половина на 2018 в САЩ и Европа:

Япония

Данните за първата четвърт на 2018 г. показаха забавяне поради по-ниски потребителски разходи и по-малко инвестиции. Това накара Международният валутен фонд да прогнозира спад в ръста до 1% за 2018 г. и 0.9% за 2019 г.

Сериозен плюс за финансовите пазари е, че няма индикации централната банка да прекрати своята експанзивна парична политика. Сегашните оценъчни съотношения на японските акции показват, че са по – евтини от средните исторически нива. В допълнение, корпоративните резултати на компаниите продължават със своето добро представяне. Въпреки всичко, според нас основен риск ще е поскъпването на йената. Страната разчита основно на своя износ, а във времена на геополитическо напрежение инвеститорите може да насочат допълнителен ресурс към йената и цената да се повиши спрямо други валути.

 Суровини

До месец май суровините бяха едни от най – добре представилите се активи, но през юни доходността се понижи поради нарасналото геополитическо напрежение. В краткосрочен план е трудно да се предвиди в каква посока ще тръгнат цените, но в средносрочен мнениетo на анализаторите на Карол е позитивно поради няколко причини. „Първо, икономическият цикъл, в който се намирамее предпоставка за добро представяне. Второ, предлагането при някои от тях може да е по-слабо. Трето, властите в Китай дадоха ясен знак, че ще стимулират икономиката си”, категоричен е Даниел Дончев. 

От различните видове суровини движението на енергийните и най-вече на петрола заслужава най-голямо внимание. Много събития влияят върху цената на петрола и могат да се съставят много комбинации от сценарии. Както може при някои обстоятелства цената да поеме до нива от 60 долара на барел, така има и немалка вероятност в бъдеще да се види цена от 100 долара на барел. Основният сценарий на експертите на Карол Капитал Мениджмънт е за средносрочно поскъпване и висока волатилност на цената.

 Пълният текст на анализа можете да прочетете тук

Последни новини