Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

13
януари
2022

2022 – Годината на устойчивите инвестиции

На дневен ред е устойчивото инвестиране, както и политиките и дебатите, свързани с него, смята анализаторския екип на асет мениджмънт гиганта Schroders. Анализаторите разглеждат и ролята на асет мениджърите  за подтикване на компаниите да приемат ESG* политиката.

Според анализаторите на Schroders 2022 година ще бъде доминирана от две основни тенденции:

 

Инвестициите, съобразени с ESG критериите (околна среда, социално и корпоративно управление) от ограничени за професионални дългосрочни инвеститори започнаха да стават масово търсени и от индивидуалните инвеститори. Според анализ на Bloomberg, ESG активите са нараснали до безпрецедентните 37,8 трилиона долара в края на 2021 г. и се предвижда да нараснат до 53 трилиона долара до 2025 г., което би било една трета от всички глобални активипод управление.

Това покачване е резултат от нарастващия интерес към ESG като цяло. Интересен пример за повишения интерес е увеличения брой на търсенията в Google на термина „ESG“ през последните няколко години.

Този нарастващ интерес задължава и инвестиционните мениджъри. Вече няма "дали" и "или", когато говорим за устойчиви инвестиции. Основното, което е важно вече е как го правите, как го прилагате и как оповестявате това, което сте направили. Ето защо очакваме засилен дебат за това как трябва да изглежда един устойчив инвестиционен процес. Връзката между възвръщаемостта на инвестициите и устойчивите резултати става все по-дълбока и по-силна. Устойчивостта на бизнес моделите на компаниите и възвръщаемостта на техните инвеститори са все по-свързани помежду си.

Как дейността на компаниите влияе върху обществото и околната среда вече не е само въпрос от научен интерес, а част от избора на инвеститорите. Цените на въглеродните емисии, пластмасите, минималните заплати, избягването на данъци – всичко това са фактори, които се отразяват във финансовите отчети на корпорациите, а не само социалните разходи.

ESG приоритетите, които са важни за инвеститорите

Изменението на климата отдавна е във фокуса на устойчивите инвестиции и несъмнено е важна грижа. Но неимоверно нарастващият натиск върху ограничените ресурси на околната среда, поставя сериозен акцент върху по-широк спектър от проблеми, свързани с природния капитал.

През април тази година в Китай отново трябва да бъде проведена среща на върха относно биоразнообразието. Като се има предвид колко драматично се отразява човешката дейност върху околната среда от 70-те години насам, вероятно резултатът от тази среща ще бъде ново споразумение подобно на Парижкото споразумение.

В Глазгоу, миналогодишната среща на върха на OОН за климата подчерта нарастващите очаквания към частния сектор да поеме инициативата. Така че сега компаниите, а не правителствата, поемат ангажименти за по-устойчиви процеси като намаляване на въглеродните емисии, обезлесяването и отделянето на метан в атмосферата.

Например, все по-голям брой компании – повече от 1000, включително Schroders – са приели цели за действия в областта на климата чрез инициативата за научно базирани цели (SBTi) в съответствие с целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до много под 2, за предпочитане до 1,5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалните нива.

Асет мениджърите са тези, които могат да ангажират компаниите, които са приели тези цели и да ги държат отговорни за постигнатата промяна и резултати. За Schroders това е голяма отговорност, но и възможност да се подтикнат компаниите към прехода, в който глобалната икономика се декарбонизира.

Екипът на компанията, който определя бъдещите инвестиции, е заложил изменението на климата, биоразнообразието и ограниченията на природните ресурси като ключови приоритети за ангажиране през 2022 г.

Ще се разглеждат също S и G частите на уравнението. Управлението на човешкия капитал, както и разнообразието и приобщаването, и човешките права са определени като критични фактори за устойчивостта на инвестициите в портфолиото на групата. А правителствата – които отдавна са във фокуса на индустрията за управление на активи – ще останат важна точка, особено в светлината на засиленото наблюдение на протоколите за гласуване и резолюциите на акционерите.

 

Повишаване на регулаторния контрол в световен мащаб

Докато практиките и амбициите за устойчивост на компаниите стават обект на по-голям контрол от страна на мениджърите на активи, практиките за устойчивост на самите мениджъри на активи попадат все повече във фокуса на регулаторите.

Регулирането на устойчивото финансиране продължава да се развива с главозамайващи темпове и 2022 г. няма да се различава от миналата година. Всъщност един модел, който виждаме, е, че това, което преди е било предимно явление в ЕС, все повече се „пренася“ в други региони и най-вече в Азия. В основата на това е прозрачността и стабилността на претенциите за устойчивост.

Вече не само мениджърите на активи са проверяваните, контролът е пренесен по цялата верига на стойността на акциите. Например на собствениците на активи като пенсионни фондове и застрахователни компании са вменени същите задължения за прозрачност и управление на риска като на мениджърите на активи. Виждаме това не само в SFDR в ЕС, но и в Обединеното кралство, което миналия октомври въведе изискванията на работната група за финансово оповестяване, свързано с климата (TCFD) за професионални пенсионни фондове, както и в плановете на Министерството на труда на САЩ да предостави актуализация за използването на ESG при управление на активи или пенсионни планове.

Компаниите предоставящи ESG данни и рейтинги също са във фокуса. Има все по-големи призиви за допълнителна прозрачност в методологиите за оценяване и по-добро управление на конфликтите на интереси. Опасения бяха изразени от европейски и глобални регулатори, като Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), относно нарастващата концентрация на пазара и липсата на последователност в ESG рейтингите.

Не на последно място, самите компании може да са в края на инвестиционната верига, но прозрачността на действията и политиките им са в центъра. С други думи вече не е достатъчно да декларираш политики и практики на загриженост за околната среда и социалното равенство, а последователно да показваш действията си в тази насока. Само това ще донесе добавена стойност на акциите ти.

 

*ESG – съкращение от Environmental, Social and Governance, термин, който обозначава тенденция в корпоративното развитие с грижа за Околната среща, социалното и корпоративно управление.