Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

06
юни
2017

Обобщен инвестиционен коментар - май 2017 година

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Месец май беше изключително интересен и позитивен по отношение на динамиката и ръста в цените на акциите в портфейла на фонда. Пазарът на акции в Румъния бе доминиран от позитивни новини свързани с финансовите резултати на компаниите и позитивни изненади от страна водещите компании на пазара в Букурещ свързани с предложени по-високи от очакваните дивиденти за разпределение. Новините за солидна дивидентна доходност и позитивните финансови данни за първото тримесечие, повлияха силно положително на акциите на Transgaz (+17.5%) и и Romgaz (+9.7%), които са сред представящите са в рамките на месеца.

Крайният ефект от позитивното развитие повиши водещият индекс BET до 8678.17 пункта, което е ръст 6.55% в рамките на месеца и доходност от 23.8% измерена от началото на годината. Пазарът на акции в България също бе динамичен като най-силно влияние оказаха консолидираните финансови резултати и корпоративни новини. Въпреки, че по определени позиции търговията с акциите бе динамична, основния индекс SOFIX постигна анемичен ръст от едва 0.60% (12.8% от началото на годината) до ниво от 661.23 пункта. Новините за потенциална продажба на активи в България от страна на чешката ЧЕЗ повишиха пазарната оценка на нейните местни дъщерни дружества „ЧЕЗ Разпределение България“ (+9.9%) и „ЧЕЗ Електро България“ (+16.3%). Същевременно обявените в рамките на май дивиденти от страна на „Булгартабак-Холдинг“ (6.0%), „Химимпорт“ (8.4%) зарадваха пазара и доведоха до поскъпване. През месеца НСА на „Адванс Инвест“ отчете ръст от 4.55%, с които от началото на годината продължава да е с двуцифрена доходност от 17.42%. Позитивното представяне на фонда е потвърждава от това че доходността му следва тази на бенчмаркът MSCI EFM Europe + CIS ex RU, който от началото на годината реализира поскъпване от 16.85%.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

След като резултатите от изборите във Франция доведоха до облекчение от страна на инвеститорите по линия на намалените политически рискове за Европа, вниманието се завърна към фундамента и позитивните икономически данни. Пазарите от региона на Централна и Източна Европа обаче се представиха смесено като MSCI EFM Europe+CIS загуби 4.64% за месеца, докато бенчмаркът изключващ Русия отчете лек ръст (0.40%).
Руският пазар продължи да се представя слабо след много сериозен ръст през 2016 г. През май MICEX се понижи с нови 5.77%. В основата на слабото представяне на руския пазар тази година е отстъплението при цената на петрола. Въпреки позитивните движения през месеца като резултат от очакванията за удължаване на ограниченията върху производството от страна на ОПЕК и другите големи производители, обявяването на самото решение бе последвано от спад, като така петролът тип Брент загуби близо 3% за месеца.
Румънският пазар продължи да поскъпва с ускоряващи се темпове като BET добави нови 6.5% към стойността си през май. Междинно публикуваните от Евростат данни за ръста на БВП през първото тримесечие на годината сочат, че Румъния продължава да е страната с най-бързо икономическо развитие в цяла Европа, като БВП е нараснал с 5.6% на годишна база при среден ръст от 1.7% за страните от евро-зоната. Силното вътрешно потребление, стимулирано от понижаването на нивата на безработица, в съчетание с осезаемо покачване на възнагражденията, ще продължи да бъде фактор, подкрепящ ръста на румънската икономика. Аналогична е ситуацията и в България, чиято икономика нарасна с 3.4% през първото тримесечие на годината. През месеца българският индекс SOFIX бе със слаба промяна (+0.6%).
След успокоението като резултат от положителни вот на референдума за превръщането на Турция в президентска република, турският пазар продължи да поскъпва и през май като BIST100 добави нови 3% към стойността си. Същевременно обаче турската лира загуби приблизително 2% спрямо еврото през месеца.
Сръбският пазар бе със слаба промяна (+0.7%), докато ситуацията в Хърватска остава под влияние на новините около финансовите проблеми на холдинга Агрокор. CROBEX загуби нови 2% през месеца. Украинският UX индекс остава най-добре представящият се пазар в региона от началото на годината въпреки спада от 1.7% през май. (+26.2% ръст от началото на годината).

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Като цяло настроенията на пазарите през май бяха по-скоро позитивни, като намаляването на политически рискове в Европа след изборите във Франция доведе до обръщане на вниманието на инвеститорите към позитивните данни за европейските икономики. Пазарите от Централна и Източна Европа се представиха смесено, като индексът MSCI EFM Europe + CIS ex RU приключи с ръст от 0.4% за месеца, запазвайки много по-силното си представяне от началото на годината спрямо индекса с Русия.
При пазарите от портфейла на фонда движенията бяха разнопосочни, като най-силен спад отчете Полша, която обаче бе с много силно представяне предните месеци. След спад на WIG20 от 4% през месеца, индексът е с ръст от 17% от началото на годината. Полската злота обаче поскъпна с 1% спрямо еврото. Междинно публикуваните от Евростат данни за ръста на БВП през първото тримесечие на годината сочат, че полската икономика е постигнала един от най-силните темпове на ръст в целия Европейски съюз. БВП на страната нараства с 4.1% през първото тримесечие спрямо година назад, което представлява и осезаемо засилване спрямо предходните тримесечия.
След силно представяне през април, унгарският пазар продължи с доброто представяне и през май. BUX се повиши с 4.8% за изминалия месец. Унгарската икономика също отчете много силно представяне през първото тримесечие на годината, като БВП се повиши с 3.7% на годишна база, значително над средното ниво за евро-зоната (1.7%).
Чешкият пазар остана почти без промяна през изминалия месец. Чешката крона обаче поскъпна с близо 2% спрямо еврото след като през април бе премахнат тавана ограничаващ поскъпването й.
Балтийските пазари приключиха месеца разнопосочно – естонският индекс загуби 0.7% докато литовският се повиши с 2.1%. Литва също бе сред най-силно представящите се икономики в Европа с ръст на БВП от 4.1% за първото тримесечие.
Въпреки смесените резултати на пазарите от портфейла, фондът успя да се представи по-силно от бенчмарка за месеца, изпреварвайки го по доходност и от началото на годината.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Смесено беше изменението при индексите на глобалните капиталови пазари през изминалия май. Този месец видимо по-силно беше представянето на развитите пазари, докато при голяма част от развиващите се и гранични пазари тенденцията беше негативна. Настроенията в Европа останаха позитивни, след като Франция избра Еманюел Макрон за свой президент и това потуши да известна степен политическите страсти и страхове от срив в евросъюза. Акциите на компаниите от стария континент продължиха позитивното си представяне и през този месец, като индекса измерител за представянето н региона MSCI Europe поскъпна с 0,79%. Въпреки кратковременната корекция в средата на месеца американските индекси бързо възстановиха позициите си, като в края на май S&P 500 постигна нов връх. При големите развиващи се страни представянето беше по-скоро негативно, като сред страните БРИК единствено Индия имаше позитивно представяне, където стойността на местните индекси си покачи с над 4%.
Разнопосочно беше и представянето при основните суровини. Негативен беше периода за петрола(-2.05%) и индустриалните метали, умерено позитивна беше тенденцията при благородните метали и смесена при селскостопанските суровини. Най-силен ръст имаше при какаото(11.24%), а най-големи бяха загубите при памука и захарта, където спадовете надминаха 7,5% .
Слабо беше представянето на Адванс Глобал Трендс през изминалия месец май, като нетната стойност на активите на фонда падна с 0.77%. Въпреки това спада беше по-слаб от този реализиран от използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро), който изгуби 1,33% от стойността си.
Поскъпването на еврото оказа натиск върху доходността на фонда, тъй като голяма част от позициите ни са доларови. Допълнително негативно отражение имаше и от инвестицията ни във фондове инвестиращи в пазара на недвижими имот, където единствено REIT фондовете в Европа се движиха в зелената територия. Позитивен ефект върху представянето на Адванс Глобал Трендс имаше от позициите ни в акциите на европейските компании от всички сектори. През юни отново има и промяна в структурата на фонда по активи. Фондовете инвестиращи в недвижими имоти излизат от портфейла, като на тяхно място влизат глобални облигационни фондове позиционирани в корпоративни облигации. Има също така и някои промени по страни при развиващите се пазари, където Русия и Индия излизат от портфейла на фонда и са заменени от Гърция и Корея.
Основните активи в които ще сме инвестирани през месец юни ще бъдат акциите на компаниите от развитите икономики до 65% от портфейла, акциите на развиващите се пазари 15%, фондове в облигации до 15% и кеш 5%.