Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

11
април
2017

Обобщен инвестиционен коментар - март 2017 година

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

След 109 поредни дни в които американския индекс S&P 500 не беше падал с повече от 1 %, или реално след президентските избори през ноември, най-сетне тази позитивна серия бе прекъсната през месец март. Все пак за месецът индексът не записа спад, завършвайки на нивата от които го започна. За сметка на това силно представяне предложиха водещите европейски пазари. Германският DAX постигна ръст от 4 %, а френския CAC 40 цели 5.4 %. Освен добрите макроикономически данни за региона на Европа, инвеститорите насочиха и сериозни парични потоци към пазарите там в последната седмица на месеца, след като националистката Льо Пен продължи да губи рейтинг.

Двата пазара, включени в портфейла на Адванс Инвест продължиха позитивното си представяне от началото на годината, като Румъния добави 1.2 % и от началото на годината вече може да се похвали с доходност от 13.9 %. Българският SOFIX пък успя да преодолее съпротивата на нивото, оформено при върха на индекса отпреди почти 3 години и напредна с 3.7 %. От началото на годината индексът е с ръст от 8.1 %.

Парламентарните избори в България през месеца, не донесоха голяма промяна в политическия пейзаж, като отново центристката партия ГЕРБ спечели вота, но очаквано не успя да си осигури мнозинство за съставянето правителство. Така отново ще се провеждат преговори за съставянето на коалиционно правителство, като вариантите за това не са много. В Румъния пък управляващите търсят всякакви варианти да си осигурят средства за бюджета, след направените обещания за намаляването на данъците и след сериозния фалстарт, който направиха нямат право на грешка. В опит това да се случи, те потърсиха пари от публичните компании, в които държавата има сериозен дял, предлагайки по-висок от определения от мениджмънта коеф. за разпределение на печалбата като дивидент.

Този ход провокира още по-силен ръст в компаниите, които и без това бяха обявили не лош дивидент. Либерализацията на цените на едро на природния газ от 1 април допринесе за ръст на Romgaz (SNG) с 7 % през месеца (22 % YTD). Водещи за пазара от началото на година остават компаниите от енергийния сектор и от този на комуналните услуги. През месеца съставът на основния индекс SOFIX бе променен, като новите имена в него са Алкомет (ALUM) и Еврохолд (EUBG), а последното попадна и сред най-добре представилите се акции през месеца. Безспорен лидер по ръст през месеца бе акцията на ПИБ (FIB), постигайки ръст от 25.35 %.

През месеца Адванс Инвест постигна ръст от 1.77 %, с които от началото на годината вече е с двуцифрена доходност от 10.28 %. Бенчмаркът MSCI EFM Europe + CIS ex RU. започна много силно месеца, но в крайна сметка загуби голяма част от постигнато до края му, оставайки с минимален ръст от 0.21 %. Така от началото на годината той е с ръст от 8.75 %.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Посоката на глобалните пазари през март бе позитивна като цяло с по-силно представяне на европейските като резултат от намалените политически рискове по линия на понижените шансове на лидера на крайно дясната партия Марин Льо Пен да се наложи на предстоящите президентски избори във Франция. По-голямата част от пазарите от региона на Източна Европа приключиха месеца на положителна територия. Индексът MSCI EFM Europe+CIS се повиши с 0.89% през март, докато бенчмаркът без Русия отчете още по-слаб ръст (0.21%), но оставайки с много по-силно представяне от началото на годината.

Руският индекс MICEX се понижи с близо 2% през март, докато рублата поскъпна с 1% спрямо еврото въпреки липсата на подкрепа от пазара на петрол, който се обезцени с 5% през март. Междинно публикувани данни сочат продължение на позитивните тенденции в руската икономика, като през четвъртото тримесечие БВП на страната е отчел първия си тримесечен ръст от 2014 г. насам (+0.3% спрямо година назад).  Очаква се позитивните тенденции да продължат през настоящата година, когато се прогнозира икономиката на страната на нарасне с над 1%.

Над очакванията бе и отчетеният от Турция ръст на БВП през последното тримесечие на годината от 3.5% спрямо същия период на предходната година. След опита за военен преврат през юли, потребителското търсене бе по-силно от очакваното, подкрепяйки представянето на икономиката. Все пак за цялата година ръстът на БВП от 2.9% бе значително под този от 2015 г. (6.1%). През март турският BIST 100 се повиши с 1.7%, но същевременно приблизително толкова бе и обезценката на турската лира спрямо еврото.

При останалите пазари от портфейла най-силен ръст се наблюдаваше при Украйна (+11.1%), а българският SOFIX също бе със сравнително добро представяне (+3.7%). Сръбският пазар поскъпна с 1.9%, докато румънският с по-скромните 1.2%. Най-зле представилият се пазар от портфейла, а и от региона бе Хърватска, чийто индекс се срина с над 10% поради около финансовите неуредици на най-голямата частна компания в страната – холдингът Агрокор, който има мажоритарен дял и в някои от компаниите включени в хърватския индекс.

По-слабото представяне на руските акции, както и силният спад на хърватския пазар натежаха върху представянето на фонда през месеца, но фондът запазва по-силното си представяне спрямо бенчмарка с Русия от началото на годината, както и спрямо година назад по отношение и  на двата бенчмарка. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Динамиката на глобалните пазари като цяло остана позитивна през март. Намаляването на шансовете на лидера на крайната десница Марин Льо Пен да спечели президентските избори във Франция осигури глътка въздух за европейските пазари, които се представиха по-силно от американския пазар през месеца. Пазарите от региона на Централна и Източна Европа се представиха смесено, но все пак  MSCI EFM Europe + CIS ex RU приключи на позитивна територия (+0.21% за месеца).

След силно представяне предните месеци, полският пазар забави темпото през март, като WIG20 се понижи с 0.7%. Същевременно обаче полската злота поскъпна с 2.3% спрямо еврото. След слабо представяне и през февруари, унгарският пазар отново отчете негативен резултат през март като BUX се понижи с 1.3% за месеца и излезе на отрицателна територия от началото на годината (-1.2%).

Настроенията към чешкия пазар остават позитивни като резултат в голяма степен на очакваното премахване на тавана за поскъпване на чешката крона към еврото, което се очаква да доведе до поскъпване на местната валута и респективно води до повишаване на търсенето на деноминирани в крони активи. Индексът PX добави нови 2.9% за месеца.

Естонският индекс се повиши с 1.4% през март, докато литовският бе с по-слаба промяна (+0.7%).

Австрийският пазар, към който фондът има експозиция чрез инвестиции в компании, генериращи голяма част от бизнеса си в региона на Централна и Източна Европа, поскъпна с 3% през март.

Дяловете на фонда поскъпнаха с 2% през месеца, изпреварвайки бенчмарка, както за месеца, така и от началото на годината.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Март месец беше позитивен за глобалните капиталови пазари на акции. Този месец забелязахме промяна в тенденцията на изпреварящо представяне, като европейските пазари показаха значително предимство в ръстовете на цените пред акциите в САЩ. Подобряващите се макро данни и позатихналите страсти около предстоящите избори във Франция, окуражиха инвеститорите и те започнаха да акумулират европейски акции. Най-големи бяха ръстовете в Испания (9,5%), Португалия (7,1%) и Италия (8,8%), но и Германския DAX  и френския CAC също показаха много добро представяне с покачване съответно от 4% и 5,4%. Силно поскъпване отново имаше и при азиатските индекси, където ръста на MSCI EM Asia за март беше 2,57%, а покачването на индекса от началото на годината надмина 11%. Тенденцията при американския фондов пазар не беше така убедителна, както месеца започна дори негативно, но в крайна сметка широкия индекс S&P500 успя да приключи март почти без изменение.

Продължи разнопосочното представяне при основните суровини. Големи бяха спадовете при някои от селскостопанските култури, като захарта(-12,84%), соята (-8,67%) и пшеницата(-3,89%). Негативна корекция имаше и в цените на индустриалните метали, като никела падна с 7,63%, а медта с над 2%. Обръщане имаше при цените на природния газ, които този месец отбелязаха силен ръст от над 15%. При благородните метали измененията бяха незначителни.

Месеца приключи почти без изменение за инвеститорите в Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда се покачи незначително с 0,05%. Изменението при използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро) беше също така неубедително, като индекса в еврово изражение прибави едва 0,33%. В подкрепа на доходността този месец бяха позициите ни в акциите в европейски компании и тези на някои от развиващите се страни, а негативно отражение дадоха инвестициите ни в ЕТФ-те върху някои от основните суровини. Разпределението по активи за март отново остава непроменено, като фонда остава инвестиран на 95% в растящи активи. Промени в портфейла ще има само вътре в класа активи, като промяната е само по страни. Основните активи в които сме инвестирани в втория месец на 2017 година ще бъдат акциите на компаниите от развитите икономики до 60% от портфейла, акциите на развиващите се пазари 15%, суровини до 15% и кеш 10%.