Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

20
март
2017

Обобщен инвестиционен коментар - февруари 2017 година

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Началото на новата 2017 г. се оказа повече от впечатляващо, след като \"Ефектът Тръмп\" продължи да доминира на световните пазари. Водещите американски индекси S&P 500 и DOW 30, постигнаха нови върхове, счупвайки важни психологически нива съответно от 2300 и 20 000 пункта.  DOW дори постигна 12 последователни положителни сесии, което е най-добро постижение от 1927 г. насам и красноречиво говори за сентимента в момента на пазара. А ако добавим и статистиката, която категорично показва, че при положителен януари и февруари месец при S&P 500, от 1945 г. насам при 27 подобни случая, пазарът е завършвал положително годината точно в.....27 от тях, със средна доходност от 24 %, намираме лесно обяснение за силата му. Ентусиазмът на европейските пазари не беше толкова силно изразен на развитите от тях, а силният ефект падна върху страните от Източна Европа, които се представят доста стабилно от началото на годината.

Адванс Инвест отново получи подкрепа от силното представяне на Румъния, която е един от отличниците от началото на година, след като не направи абсолютно нищо запомнящо се през 2016 г.. И това се случва въпреки, протестите в Румъния постигнаха целта си и спорният текст в антикорупционния закон, предложен от социалистите бе премахнат. Равносметката бе няколко оставки и драматичен спад в доверието на управляващите, които стъпиха накриво още в началото на мандата си. В България пък тече предизборна кампания за изборите в края на месец март. Сериозно внимание заслужава единствено силно изразените популистки обещания, които са насочени отново към бедната част от населението и не вземат под внимание мнението на бизнеса.

Развитието на пазарите в портфейла бе добро и през февруари. Румънският BET продължи силното си представяне от началото на годината и постигна нов ръст от 6 % през февруари. От началото на годината румънският пазар е един от най-добре представящите се в световен мащаб и е постигнал ръст от 12.5 %. През месеца изключително силно се представи сектора на комуналните услуги, който се присъедини към енергийните производители като водещи пазара. Движещата сила за доброто представяне на румънските компании, бяха добрите корпоративни отчети от средата на месеца, които върнаха интереса на инвеститорите.

Консолидацията под важното ниво на съпротива (615-625 зоната) продължава при SOFIX. През месеца индексът постигна минимален ръст от 1.5 %. От началото на годината пазарът е напреднал с 4.2 %, като запазва бичия си сентимент от последната половин година.

След изключително успешният месец януари, през който Адванс Инвест постигна ръст от 7.44 %, последва спокоен месец февруари, през който фонда напредна с 0.87 %, покачвайки доходността си от началото на годината на 8.37 %. Най-силно представилият се регион в световен мащаб за втория месец на годината се оказа този на Източна Европа, като основният бенчмарк MSCI EFM Europe + CIS ex RU постигна ръст от 5.83 %, увеличавайки доходността си на 8.52 % от началото на годината.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Основната част от пазарите от Централна и Източна Европа приключиха месеца на положителна територия. Русия обаче премина в отстъпление като MICEX загуби близо 9% от стойността си  през февруари, след много силно представяне през 2016 г. Същевременно руската рубла поскъпна с 3.8% спрямо долара като така доларово-деноминираният  RTS отчете спад от 5.6% за месеца. Поради това индексът MSCI MSCI EFM Europe+CIS отчете лек спад (-0.16%) докато бенчмаркът без Русия се повиши с 5.8%.

При пазарите от портфейла на ДФ Адванс Източна Европа най-силен ръст за месеца отчетоха Украйна (+8%) и Румъния (+6%). След сравнително слабо представяне през 2016 г., румънският пазар започва годината силно като ръстът на основния индекс BET за първите два месеца на годината надхвърля 12%. Румънската икономика продължава да се представя много силно, като публикуваните през месеца данни показаха, че Румъния е страната с най-силен ръст на БВП в Европейския съюз през последното тримесечие на 2016 г. (+4.8% спрямо същия период на 2015 г.).

Хърватският пазар също продължи да се представя силно, като CROBEX добави нови 3.7% към стойността си, докато българският индекс SOFIX се повиши с 1.5%.

След засилена волатилност през 2016 г., при турския пазар се наблюдава относителна стабилност от началото на годината, като BIST 100 е отчел ръст от 12% за първите два месеца на 2017 г., основната част от който бе реализиран през януари, а изменението през февруари възлезе на 1.4%. Същевременно обаче турската лира бе с много по-силно представяне през февруари, като поскъпна с 5% спрямо долара. Повишените геополитически рискове  пред  страната обаче оказват осезаем натиск върху движението на лирата през последните месеци, като от началото на годината тя е загубила близо 2.5% спрямо долара, след загуба от над 15% през 2016 г.

През февруари дяловете на фонда  поскъпнаха с 1.17%, представяйки се по-силно от бенчмарка с Русия и по-слабо от бенчмарка изключващ Русия основно поради високото тегло и силно представяне на Полша, която по стратегия не присъства в портфейла на ДФ Адванс Източна Европа.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Регионът на Централна и Източна Европа продължи да се представя силно  през февруари, като темпът на ръст на MSCI EFM Europe + CIS ex RU се засили и бенчмаркът отчете ръст от 5.83% през месеца. Така от началото на годината той е с възвръщаемост от 8.52%, значително над представянето на индекса включващ Русия поради слабото представяне на руския пазар от началото на 2017г.

При пазарите от портфейла на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа се наблюдаваха смесени  движения, като лидер по поскъпване отново бе Полша, чийто позитивен  тренд се засили през февруари. Полският индекс WIG20 се повиши с 6.5% през изминалия месец, а възвръщаемостта за първите два месеца на 2017 г. надхвърли 12%. Междинно публикуваните данни сочат засилване на темпа на ръст на полската икономика, като БВП отчете повишение от 3.1% през последното  тримесечие на 2016 г. на годишна база, което е един от най-силните темпове на ръст в Европейския съюз. 

При останалите пазари движенията не бяха толкова силни, като представянето на унгарския пазар натежа върху месечното представяне на фонда. След силен ръст през 2016 г., когато индексът BUX се повиши с над 30%, началото на тази година не е толкова силно за унгарския пазар, като през февруари той се обезцени с 1.3%. Балтийските пазари бяха почти без промяна през февруари.  Чешкият пазар, който завърши 2016 г. надолу (-3.6%) е с по-добро представяне от началото на 2017 г, като през миналия месец PX индексът се повиши с 2.3%.

През февруари дяловете на фонда поскъпнаха с 1.76%, като запазват много по-силното си представяне спрямо бенчмарка за година назад, както и от създаването на фонда. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Позитивната тенденция на глобалните капиталови пазари се запази и през февруари. Оптимизмът на американския фондов пазар отново беше най-силен, като водещите борсови индекси S&P  и Dow регистрираха нови върхове. Широкият индекс S&P500 реализира поскъпване от 5,6% за месеца. Ръстовете на фондовите борси в развита Европа бяха по-премерени, където инвеститорите остават по-предпазливи предвид предстоящите избори.  Сред страните БРИК единствено руския капиталов пазар приключи периода с загуба от 5,6%, обяснима корекция следствие на силния ръст от предходните месеци. Ръста в цените на акциите в Бразилия надмина 10% от началото на годината а за месеца изменението беше +3,9%, в Индия покачването на индексите беше от 3,9%. В Китай акциите се ограничиха с ръстове от около 2,6%.

Отново станахме свидетели на разнопосочно движение в цените на основните суровини. Негативен беше периода за някои от селскостопанските култури, като какаото(-9.22%), кафето(-4.65%) и захарта(-5.97%). Силен спад имаше и в цената на природния газ. Сред печелившите за месеца бяха някои от основните индустриални метали, като никела и алуминия, които качиха съответно с 10,16% и 5,67%. Позитивна беше и тенденцията при благородните метали.

Продължи позитивното представяне и на Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда се покачи с 2,02%. Изменението при използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро) беше дори по-силно, като индекса прибави 4,37% в еврово изражение. Отново позициите ни в глобални акции бяха основния подкрепящ ръста актив в портфейла. За по-слабото ни представяне в сравнение с бенчмарка основно влияние оказаха ЕТФ-а инвестиращ в енергийни суровини, където негативната корекция се задълбочи и позицията ни в акции на руския пазар.  Разпределението по активи за февруари остава непроменено, като фонда остава инвестиран на 90% в растящи активи. Промени в портфейла ще има само вътре в класа активи, като промяната е само по страни. Основните активи в които сме инвестирани в втория месец на 2017 година ще бъдат акциите на компаниите от развитите икономики до 60% от портфейла, акциите на развиващите се пазари 15%, суровини до 15% и кеш 10%.