Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

09
март
2016

Обобщен инвестиционен коментар - януари 2016

Акцент: 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Отговорният за високосната година месец февруари не успя да донесе нещо по-различно от потвърждаване на негативният тренд, обхванал здраво в прегръдката си пазарите из целия свят.

Развитието на месеца бе по подобие на януари, като стресовите моменти през първата му половина изобилстваха. Американският индекс S&P 500 отново бе разпродаден до предишните си дъна, но намери подкрепа на ключовото ниво от 1,810 пункта - там където бе и 200-седмичната подвижна средна. Точно в този момент пазарът видя светлина в края на тунела, след като слухът за евентуално споразумение за намаляване обема на произведените количества петрол между Русия,  Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК обиколи медиите. Това провокира ръст на петрола, а оттам и на останалите световни индекси. И докато водещите пазари в Азия останаха слаби до последните дни от месеца, то щатските индекси и водещите европейски такива намалиха част от загубите си. Така S&P 500 остана на -5.5% от началото на година, френският CAC 40 на -6.1%, а немският DAX на 11.6%. 

Румънският водещ индекс BET успя да възстанови част от понесените загуби през тежкия за него януари. Все пак въпреки, че напредна с 1.9 %, от началото на годината остава на червено с -8.8 %. Българският SOFIX, който за пореден път показа липса на каквато и да е връзка със случващото се на запад, отчете лек спад от -0.2 %, а от началото на годината загубата му остава на поносими нива от - 2.9%. Данните за ръста на румънската икономика от 3.7% за 2015 г., показват че строителството и услугите като търговия и транспорт са били сред главните двигатели на растежа, докато индустриалният сектор бележи забавяне. През 2015 г. строителството е отбелязало ръст от 10.4%, а индустрията нараства по-слабо от икономиката. През 201 г.  е възможно ръстът да дойде от същите сектори, както и през 2015 г.

Последният доклад на БНБ индикира, че външната среда ще остане източникът на несигурност за българската икономика през първата половина на 2016 г. Сериозният риск от забавяне на световната икономика и на водещите пазари вероятно ще повлияе и на очаквания ръст на българската икономика. Прогнозата на регулатора е, че ще има забавяне на икономиката до 2.1%, след реализирания ръст от 3% за предходната година. Ръстът на потребителските цени също ще остане отрицателен през първата половина на годината. 

През месеца Адванс Инвест не направи сериозни изменения и след слабия старт успя да завърши с минимален плюс от 0.7%. Регионалният бенчмарк EFM Europe+CIS excl.RU също успя да изплува на положителна територия от 0.63 %. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

През февруари глобалните пазари продължиха да са под натиск, но все пак загубите бяха по-ограничени, в сравнение с началото на годината, а част от пазарите приключиха месеца на положителна територия. Регионът на Източна Европа се представи положително, измерено чрез индексите за региона, но представянето на пазарите бе смесено. MSCI EFM Europe +CIS се повиши с 1% през февруари, докато индексът, изключващ Русия, отчете малко по-слаб ръст (+0.63%). 

Стабилизирането на цената на петрола през февруари оказа подкрепа на руските акции, като MICEX се покачи с 3.1% през месеца. Турският пазар също продължи да се представя стабилно, след относително добро представяне и предходния месец – индексът BIST 100 отчете ръст от 3.2%. Именно движенията на руския и турския пазар стояха в основата на покачването на индексите за Източна Европа през февруари предвид високото им тегло в тях. 

При останалите пазари от портфейла на фонда положително движение се наблюдаваше и при Румъния. След като започна годината с осезаем спад, румънският пазар отчете ръст от 1.9% през месеца, но все пак към края на февруари бе на -8.8%, спрямо началото на годината. Хърватска и България бяха почти без промяна, докато Сърбия отчете спад от 2.3%. Украинският индекс отчете ръст от 1.2%, но същевременно гривната продължи да губи позиции, сривайки се с нови 7%, спрямо долара през февруари. 

В продължение на обявените през януари планирани промени в структурата на портфейла, през февруари бе намалено теглото на Русия и Румъния, като същевременно бяха реализирани инвестиции на турския пазар, който до момента не присъстваше в портфейла на фонда. Първоначалните ни инвестиции там са насочени към финансови компании, както и компании от сектора на въздушния транспорт и дистрибуция на автомобили. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

През февруари негативните настроения продължиха да доминират на глобалните пазари като цяло, като в основата на движенията стояха противоречиви икономически данни, създаващи опасения за глобалния икономическия растеж. Все пак част от пазарите приключиха месеца на положителна територия след ръст през втората половина на месеца. Пазарите от Централна и Източна Европа се представиха смесено, като MSCI EFM Europe + CIS ex RU отчете лек ръст от 0.63%. 

Пазарите от портфейла на фонда също се представиха смесено. Полският пазар, който бе под натиск предходните месеци, поради спорните реформи, предприемани от новото правителство, през февруари бе сред по-добре представилите се, като индексът WIG20 се покачи с 2.5%, но все още оставайки на отрицателна територия от началото на годината. За разлика от него, чешкият пазар бе най-слабо представилият се пазар в региона, отчитайки спад от 6.9%. Унгарският пазар също бе сред слабо представилите се със спад от 2.8%. Естонският пазар се представи силно през месеца, след по-осезаем ръст през втората половина на февруари, приключвайки с покачване от 5.2%. Литовският индекс бе почти без промяна. Австрийският пазар, към който фонда има експозиция, остана със слабо представяне, отчитайки лек спад през месеца като към края на февруари бе с малко над 10% по-надолу, спрямо началото на годината. 

В резултат на разнопосочните движения на пазарите от портфейла, дяловете на фонда поскъпнаха с 1.69% през месеца, представяйки се по-добре от използвания бенчмарк. В основата на по-доброто представяне стоеше основно полският пазар, който е с най-голям дял в портфейла на фонда, като принос имаше и поскъпването на полската злота през месеца. През февруари бе извършено частично преструктуриране в частта с полски акции, като увеличихме експозицията си към банковия сектор, за който очакваме силно представяне през 2016 г. и същевременно излязохме от някои индустриални компании, перспективите за които се влошават. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Негативни останаха настроенията на капиталовите пазари и през изминалия февруари. Разпродажбите властваха по пазарите и предизвикваха допълнително задълбочаване на негативната тенденция. Така въпреки намереното при S&P 500 дъно при ключовото ниво от 1,810 пункта и известното възстановяване на глобалните фондови индекси, акциите реализираха сериозни загуби за периода. Американският S&P 500 приключи месеца със загуба от 5,5%, а германският DAX се срина с нови 11,6%. При големите развиващи се пазари представянето беше смесено, като Бразилия и Русия реализираха покачване след дългия период на спад, а в Китай и Индия индексите отново се обагриха в червено. 

Интересно беше развитието и при основните суровини, където цената на природния газ се срина с над 26%. Позитивно движение имаше в цените на благородните метали, като стойността на златото се покачи с над 10%, а на среброто с 3.28%. Слабо беше представянето на селскостопанските суровини, като най-губещи бяха инвестиралите в памук(-7.57%), царевица(-4.03%) и жито(-5.43%). Сред индустриалните метали известно възстановяване имаше и в цените на медта и алуминия. 

Фондовете, инвестиращи в недвижими имоти, бяха по-малко разпродавани от инвеститорите и имаха известно предимство пред останалите сектори. Отразявайки страха и негативните настроения, пазарите на облигации също останаха стабилни. 

Въпреки силната волатилност на световните капиталови пазари, Адванс Глобал Трендс приключи месеца с незначително изменение, като представянето на фонда беше по-добро от това на индекса, с който се сравнява. Нетната стойност на активите на фонда падна с 0,66 %, докато използваният за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index ex US (в евро) изтри нови 1.77%. Балансираната по отношение на риска структура на портфейла на Адванс Глобал Трендс и по-дефанзивният подход, който следваше фонда през февруари, са причините за по-доброто представяне на фонда, сравнено с бенчмарка. Модела запазва почти непроменено разпределението на активите в портфейла и през март.  Основните активи, в които е инвестиран фондът, остават акциите на компаниите от развитите икономики до 40% от портфейла, фондовете, инвестиращи в недвижими имоти, до 15% и облигациите с около 30%. Кешът в портфейла ще бъде около 15%.