Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

17
февруари
2022

Основни рискове за глобалната икономика през 2022 г.

Главните икономисти на Schroders смятат, че за 2022 г. преобладават стагфлационните рискови сценарии

 

Всяко тримесечие инвестиционният екип на Schroders ще публикува своите прогнози за развитието на икономиката, основните класове активи и регионите, които да помогнат на инвеститорите да се ориентират в предизвикателствата на световната икономика в момента. При изграждането на портфейли, включващиразнообразни активи, за инвеститорите е важно да разберат оценките на класовете активи в контекста на икономическия цикъл. Това налага определянето на основен (базов) сценарий за очакванията за растеж и инфлация. Този сценарий се преразглежда от експертите на Schroders на база на данните за всяко тримесечие.В допълнение,прогнозата включва и други сценарии освен базовия, които биха могли да представляват риск за портфейлите.

Основният сценарий на Schroders e глобалният растеж да се забави през 2022 г. (до 4%), главнозаради САЩ и Китай. По-бавният растеж в САЩ се дължи на отслабването на стимулите и спада напотреблението, както и на по-високата инфлация. В Китай по-бавният растеж отразява предимно затегнати финансови условия, по-слабата активност на пазара на недвижимите имоти и понижено потребление заради стратегията за „нулева толерантност към Covid-19“. Въпреки понижената прогнозата за растежа в Европа, инвеститорите очакват регионът да надмине САЩ тази година поради по-силното търсене на стоки и услуги. Междувременно ръстът в Япония и Германия следва да се ускори, тъй като фискалната политика подкрепя индустриалния сектор. Гледайки напред към 2023 г., глобалният растеж ще се забави допълнително (до 3,2%), причина, за което ще бъдат развитите пазари. Въпреки че  растежът на развиващите се пазари също ще спадне, той вероятно ще остане по-висок в сравнение с развитите.

Перспективите за развитие на световната икономика през първото тримесечие на 2022 г. се движат в стагфлационна посока, главно заради по-високите цени на петрола и продължаващия натиск върху веригите за доставки. Това оказва негативно въздействие върху потребителите, което води до понижаване на очакванията за растеж. Според базовия сценарий на Schroders общата (headline) инфлация в САЩ се очаква да остане завишена през първото тримесечие на 2022 г. до 6,2%, докатоиндекса на потребителските цени расте с 5,6% на годишна база. След това инфлацията трябва да започне да спада през остатъка 2022 г. (до 5% до средата на 2022 г. и 3% до края на годината).

С узряването на икономическия цикъл очакваме затягане на паричната политика. Федералният резерв (ФЕД) е на път да прекрати количествените облекчения в средата на 2022 г. След това очакваме Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта през декември 2022 г. и с още 100 базисни пункта през 2023 г. Междувременно силният пазар на труда проправя пътя на Bank of England (BoE) да повиши лихвените проценти през първото тримесечие на 2022 г. до 0,5%. По-ниската инфлация и фискалното затягане ще доведат до пауза при повишаването на лихвения процент, което ще се възобнови през второто полугодие на 2023 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) приключва своята програма за спешни покупки при пандемия (PEPP) през първото тримесечие на 2022 г., но след това ще засили предпандемичната си политика на количествени облекчения през целия разглеждан период. Очаква се ЕЦБ и Bank of Japan (BoJ) да задържат лихвените проценти до края на 2023 г. Китай е на път да продължи да облекчава паричната политика, намалявайки изискванията към задължителните резерви (RRR) и основната лихва по едногодишния заем (съответно до 11% и 3,65% до края на 2022 г.)

 

 

Пет са основните рискове пред икономиката през 2022 г, които биха тласнали развитието в посока различна от базовия сценарий: