Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

18
ноември
2020

Новините за ваксините за COVID изстреляха пазарите

Изведнъж има повод за оптимизъм за 2021 година

Йохана Кърклунд,директор „Инвестиции“ в Schroders

 

Резултатът от изборите в САЩ беше голяма новина за света, за икономиката и пазарите. Но като инвеститор винаги съм смятала пандемията от COVID-19 за много по-важна и с много по-големи последици.

Изборният успех на Джо Байдън беше успешно засенчен от новината, че може да е намерена ефективна ваксина Covid-19. Една наситена със събития седмица изведнъж придоби още по-голямо значение. Всъщност главният изпълнителен директор на Pfizer - фирмата, разработила ваксината (заедно с BioNTech) - я приветства като „велик ден за науката и човечеството“.

Дали това ще се окаже преувеличение, предстои да разберем, но резултатите със сигурност изглеждат изключително обнадеждаващи, като се казва, че новата ваксина с две дози е повече от 90% ефективна за предотвратяване на Covid-19. За да направим сравнение, широко използваната ваксина срещу морбили е 97% ефективна, а сезонната ваксинация срещу грип е между 40% и 60% ефективна.

Перспективата за евентуално връщане към нормалността разбираемо развълнува инвеститорите и фондовите пазари тръгнаха нагоре. Във Великобритания FTSE 100 се покачи с близо 5%, например.

Това, което направи впечатление в кои бяха акциите с най-голямо покачване. Компаниите, които са най-тежко засегнати от блокирането - като авиокомпании, развлечения и пътувания - нараснаха драстично.

В същото време доходността на държавните облигации нарасна, цената на златото падна и петролът рязко се повиши.

Това ли е началото на промяна в тренда на пазарите? Съвсем възможно. Възможно е най-накрая да намерим катализатора, който да предизвика промяна в състоянието на пазарит , наречено за удобство „останете у дома“, към възстановяване на цените на акциите.

Това би могло да доведе до няколко сценария. Въпреки че като мениджъри на фондове обичаме да се преструваме, че имаме кристална топка, в действителност, за да изградите успешно портфолио, трябва да вземете предвид редица потенциални сценарии. Вие правите инвестиции, на които могат да повлияят множество фактори.

Глобалната пандемия се оказа голямо предизвикателство, тъй като изведнъж обхватът на възможните резултати от инвестициите стана много краен. Буквите, с които можем да опишем евентуално икономическо възстановяване включват U, V, W, L и K.

Дори да сте били оптимисти и да сте очаквали рязко V-образно възстановяване, пак е трябвало да отчетете някаква вероятност това да е „L“ - форма, при която липсата на ваксина е довела до по-средносрочни щети за частния сектор.

Новините от Pfizer, съчетани с медицинския напредък, който правят вируса по-лечим, означават, че вероятността от L-образно възстановяване е значително намалена.Потенциалната ваксина също така намалява рисковете, свързани с политически сътресения и ролята на правителствата в подпомагането на съответните им икономики или контролирането на вируса. Поглеждайки напред през следващите шест до 12 месеца, новините за ваксина намаляват вероятността да имаме нужда от фискален стимул, за да запълним разликата в търсенето, свързана с потенциалните блокировки.

Вече изразих мнение, че развитието на световната пандемия от Covid-19 са по-важни от изборите в САЩ и новините от последните няколко дни просто потвърждават това. Избягваха се най-екстремните изборни резултати („синя вълна“ или оспорвани избори) и сега във всеки случай те имат по-малко значение.В сравнение с началото на миналата седмица несигурността, която ни измъчва през по-голямата част от 2020 г., драстично намаля.

Изведнъж има повод за оптимизъм за 2021 г .; да се надяваме, че денят, в който беше обявена ваксината да се окаже толкова велик ден, както провъзгласи изпълнителният директор на Pfizer.