Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

25
септември
2020

Йохана Кърклунд: Тръмп или Байдън – трябва ли инвеститорите да се интересуват от това?

Политиката може да създаде краткосрочен „шум по трасето“. Но ако можете да устоите на колебанията на пазарите, по-добре е да изчакате той да отмине.

Йохана Кърклунд е Директор "Инвестиции" в Schroders и прави интересен анализ за последствията за пазарите от президентските избори в САЩ:

В момента има две неща, за които ме питат постоянно: Covid-19 и изборите в САЩ. Аз съм изучавала политически отношения като студент и имам интерес към темата. Мога със сигурност да кажа, че се чувствам по-удобно да разсъждавам именно за политика. Но като инвеститор колко трябва да се интересувам дали следващият президент на САЩ ще се казва Доналд или Джо?

Въпреки че политиката има значение за пазарите много повече, отколкото преди, отговорът все още е „не много“. Когато за пръв път дойдох да работя в Сити в края на 90-те години, политическите събития не представляваха голям интерес за повечето инвеститори. Политическите спорове бяха между социално либералния и икономически консервативния модел, между които съществуваше консенсус. Резултатите от изборите имаха много слабо въздействие върху пазарите. Времената са се променили. Днес политическите новини се превърнаха в много по-голям източник на нестабилност на пазарите; понякога само туит от президента Тръмп е достатъчен, за да се завъртят пазарите.

За разлика от уютния политически консенсус от 90-те години, днес политиката е по-поляризирана. Дебатът е най-вече за това как са разделени благата, в свят, в който растежът е по-оскъден, а пропастта между имащите и нямащите се увеличава. В същото време се наблюдава реакция срещу либералните нагласи на социалния фронт. Пристигането на Тръмп на политическата сцена в САЩ беше симптоматично за тези големи тенденции в картината. Мандатът на Тръмп като президент има пряко влияние върху почти всички пазари. Намалените от него корпоративни данъци засилиха корпоративна Америка, докато търговското напрежение с Китай помрачи икономическите перспективи, създавайки несигурност за инвеститорите през последните две - три години.

Пнадемията от Covid-19 открои ясно предишните тенденции. Много по-видими станаха нови форми на неравенство, като например достъпа до здравеопазване. Вирусът увреди и без това крехката икономическа среда и предизвика устоите на фискалната и паричната политика. Станахме свидетели и на появата на движението Black Lives Matter, извеждащо расовите различия на върха на политическия дневен ред. Това са фактори, които ще изиграят решаваща роля в състезанието за Белия дом. Всички предварителни анкети сочат победа на Байдън и фрагментиран Конгрес и вероятно състезанието ще се реши с фотофиниш. 

Ако прогнозите се окажат верни, резултатът от изборите би имал приглушено въздействие върху пазарите, тъй като способността на новия президент да промени значително политическата посока ще бъде ограничена. При по-ясно изразена победа на демократите за Конгреса (т.е. мнозинство както в Сената, така и в Камарата на представителите) може да има по-дълбоки последици, тъй като президентът Байдън ще има много по-голяма свобода на действие. Акциите на Big Tech, които доминираха на пазарите, е възможно да бъдат засегнати, тъй като техните високи оценки в момента отразяват перфектна перспектива. Силната демократична победа може да породи опасения, че големите технологични компании ще се сблъскат с по-строги регулации, което потенциално ще помрачи перспективите им. Друг риск е резултатът от изборите да бъде оспорен. Президентът Тръмп вече постави под съмнение надеждността на гласовете по пощата. Ако Байдън спечели с малка разлика, резултатът може да бъде оспорен, което би било силно притеснително за пазарите и американската икономика. Смъртта на Рут Бадер Гинсбърг (най-възрастния съдия във Върховния съд на САЩ, известна с либералните си възгледи) може би увеличава риска от оспорван изборен резултат. Смъртта й предизвика дебат относно състава на Върховния съд, който изглежда като наливане на „масло в огъня“, около и без това крайно поляризираните избори.

И така, какъв би бил съветът ми към мениджърите на фондове за политическите събития?

Политиката може да създаде краткосрочен „шум по трасето“. Но ако можете да устоите на колебанията на пазарите, най-добре е даскръстите ръце и да изчакате той да отмине. Ако наистина се налага да правите промени в позициите си, може би е разумно да се опитате да спечелите ресурс (например от някои от гигантите на големите технологии) преди изборите. Но инвеститорите винаги трябва да избягват прибързаните реакции, когато изборните резултати излязат. Въпреки че пазарът обича да се фокусира върху събития като избори, политическите тенденции обикновено се развиват в продължение на месеци и години. Какъвто и да е резулатът и за каквито и генерални промени да се говори, те не идват мигновено и ще е необходимо време докато политическите решения се отразят на пазарите.

Междувременно, колкото и да предпочитам да говоря за политика, по-важната тема за пазарите и икономиката е пандемията от Covid-19. Тук във Великобритания и в цяла Европа случаите се увеличават и притесненията за ново „затваряне“ са осезаеми. Самоличността на следващия президент на САЩ е странично шоу в сравнение с това.