Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

18
юни
2020

Защо мислим, че възстановяването ще бъде U-образно? – анализ на Schroders

Защо анализаторският екип на нашите партньори от Schroders промени прогнозата си за възстановяването на световната икономика от V-образно възстановяване на U-образна форма, обяснява главния стратег Кийт Уейд:

Понижаваме прогнозата си за глобалния растеж още веднъж, за да включим слабото представяне на пазарите, което наблюдавахме през първото тримесечие на годината. Като цяло наблюдаваме спад на световната активност с 5,4% през тази година, което е понижение от предишната ни прогноза от -2,9%, дължащо се предимно на лошото представяне на САЩ и Китай. Очакваме възстановяването да бъде постепенно, тъй като домакинствата и фирмите остават предпазливи.

През 2021 г. глобалният растеж трябва да се подобри до 5,3% въз основа на фискалната и паричната политики, които остава свободни, а на медицински фронт се очаква ваксината за COVID-19 да бъде успешно разработена до средата на годината.

Също така понижихме прогнозата си за глобална инфлация до 1,5% през 2020 г. (от 1,9% по-рано) и 1,8% през 2021 г. (преди 2,1%).

Отмина ли най-лошото вече?

В световен мащаб развитието на икономиката през второто тримесечие на годината вероятно ще бъде толкова слабо, ако не и по-тежко, колкото през първото тримесечие. Причината е, че блокирането, наложено от карантинните мерки, продължи и през април и май. Някои от данните обаче предполагат, че сме преминали през най-лошото: например цените на индустриалните метали са се стабилизирали и данните за мобилност на Google предполагат, че активността на работната сила се връща, макар и от много ниско ниво.

Оттук нататък би трябвало да наблюдаваме активизиране на икономиката, защото блокирането на работната ръка и работния процес на практика приключи към края на май. В резултат на това през трето тримесечие трябва да забележим повишаване на активността, макар и в по-малка степен спрямо предишните ни прогнози. Смятаме, че икономиката няма да успее да възвърне изгубеното през първата половина на годината.

Защо се очаква подобрението да бъде по-слабо в сравнение с последната прогноза?

Очакваме възстановяването на икономиката да бъде по-бавно в сравнение с предишната ни прогноза поради четири основни причини:

Всичко това означава, че няма да възвърнем нивата на икономическа активност от преди Covid-19 до края на 2021 г., което води до U-образна форма на възстановяване, а не до първоначалната прогноза за V-образна такава.

Какви са различията в регионите?

САЩ: Прогнозата за растеж намаля до -8.2% за 2020 г. от -3.9% след по-слабото от очакваното първо тримесечие на годината и понижаване на прогнозата ни за втората половина на годината.

Еврозона: Ръстът на еврозоната е ревизиран до -6,1% от -5,7% за 2020 г., като основната промяна се дължи на новата информация, получена от данните за БВП за първото тримесечие.

Обединеното кралство: ръстът на БВП е понижен от -7.2% до -8.5% за 2020 г. по същата причина.

Япония: Очакваме икономиката да се свие с 5.4% през 2020 г. (далеч по-добре от повечето от развитите пазарни партньори), което отразява по-нисък мащаб на блокиране на икономиката заради вируса и силна държавна подкрепа.

 Нововъзникващи пазари: Най-голямата промяна в прогнозата за нововъзникващи пазари е прогнозата ни за Китай; ние ревизираме прогнозата ни за растеж в Китай, като според нас той ще е 2,2% в сравнение с първоначалните ни предвиждания за 5%.

Останалата част от икономиките на БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) също получават понижения, като групата вече не се очаква да има ръст от 1,8%, а свиване с -2,2%. Отчасти това е така, защото те трябваше да наложат по-дълготрайни карантинни мерки отколкото очаквахме по-рано, и отчасти, защото в световен мащаб сега приемаме по-продължително възстановяване, което има последици за търговията.

С какви други сценарии можем да се сблъскаме?

Смятаме, че най-вероятният риск за последната ни прогноза е възстановяване във формата на W. Това ще доведе до връщането на вируса по-късно през годината и налагането на нови строги карантинни мерки, което ще доведе до двойна рецесия.

Възстановяването във V-образна форма е следващият най-вероятен сценарий. При този сценарий вирусът ще остане потиснат и частният сектор ще реагира по-положително на премахването на карантините и подкрепата на правителствата и централните банки.

Това, че възниква поредната дългова криза в еврозоната, е третият ни най-голям риск. Всички тези сценарии сочат към по-ниска инфлация, отколкото в основния случай.

Сценариите с по-ниска вероятност включват възстановяване на L-образна форма (при което предпазливостта на частния сектор поддържа дейността слаба за по-дълго време) и финално разширяване на MMT (съвременна парична теория) (при което правителствата печатат пари и ги изплащат директно на обществото за подкрепа на икономическия растеж).