Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

13
май
2020

Как се представиха устойчивите компании по време на кризата с COVID-19?

Анализът на Николет МакДоналд-Браун и Скот МакЛенън, и двамата мениджъри с голям опит на европейските пазари в асет мендьмънт гиганта Schroders,  показва, че устойчивостта е помогнала за по-доброто представяне по време на последните пазарни сътресения, свързани със световната пандемия от COVID-19

 

Нашето мнение за устойчивото инвестиране е, че компаниите, които социално отговорно поведение, ще имат по-добро представяне на цените на акциите си от тези, които не го правят.

Дебатът по темата беше набрал скорост, преди да настъпи кризата с коронавируса. Някои възприемаха мнението, че устойчивото инвестиране е просто лукс, който можете да си позволите само по време на бичи пазар, а не средство за генериране на по-висока възвращаемост през целия пазарен цикъл.

Скорошната волатилност на пазара представи възможност да се тества нашата теория за устойчиво инвестиране по време на рязък спад на пазара и подобно бързо възстановяване. Резултатите са забележителни.

Разглеждайки европейските акции, нашият патентован инструмент CONTEXT класира компаниите според тяхната устойчивост, както обясняваме по-долу. Използвайки тези класации, нашият анализ показва, акциите на европейските компании в най-високия клас на стабилност са имали среден спад от 29% от пазарния връх на 17 февруари до спада на 23 март.

 

Представяне 17 февруари – 23 март 2020

Най-висок сегмент стабилност                                                                                                                - 29%

Най-нисък сегмент стабилност                                                                                                                - 38%

MSCI Europe Index                                                                                                                                        - 35%

 

За разлика от тези данни, стойността на акциите на компаниите в най-ниския сегмент стабилност са загубили средно 38% за същия период. За сравнение бенчмарка MSCI Europe Index е загубил 35%.

По време на възходящата корекция в периода между 23 март и 17 април, акциите от най-висок сегмент стабилност се повишиха средно с 19% срещу 17% за ниския сегмент стабилност акции и 19% за безнчмарка.

 

Представяне 23 март – 17 април 2020

Най-висок сегмент стабилност                                                                                                               + 19%

Най-нисък сегмент стабилност                                                                                                               + 17%

MSCI Europe Index                                                                                                                                       + 19%

 

Тези времеви рамки очевидно са много кратки, а и миналото представяне не е гаранция за бъдещи резултати.  Въпреки това ясно се очертава тенденцията, че по време на неотдавнашните пазарни сътресения акциите с по-добър профил на устойчивост постигнаха по-добри показатели на цените на акциите.

Ако устойчивото инвестиране се възприема като „лукс“, който инвеститорите биха могли да игнорират в по-тежки икономически времена, тези данни предполагат друго.

Как измерваме устойчивостта?

В екипа на Schroders European Equities Blend използваме собствения ни инструмент, CONTEXT, за да определим най-устойчивите и най най-неустойчивите компании.

CONTEXT ни позволява да анализираме взаимоотношенията на една компания и всички нейни взаимовръзки. Заинтересованите страни, които разглеждаме, са клиенти, служители, доставчици, регулатори, акционери и околната среда, както и качеството на управление на компанията. Значението на всеки елемент се различава по сектори - регулаторите са по-важен участник за банките, отколкото за търговците на дребно, например - и ние вземаме предвид това.

След като преценим силата на взаимоотношенията на една компания с всяка от тези заинтересовани страни, правим сравнение с други компании от същия сектор. Това води до класиране по класове за всяка компания в сравнение с нейните конкуренти. Това означава, че никой клас не е доминиран от определен сектор или инвестиционен стил.

Какви са перспективите за устойчиво инвестиране след кризата?

Кризата в следствие на пандемията от Covid-19 прикова вниманието на правителствата, отделните лица и корпорациите. Значително внимание на медиите и потребителите се фокусира върху това какви са взаимоотношенията на компаниите със свързаните с тях лица.

Например, в началото на епидемията, когато насоките на карантината бяха по-малко ясни (поне във Великобритания), компаниите, които искаха служителите да работят без лична защита или където дистанционната работа е невъзможна, се сблъскаха с остра реакция от страна на пресата и обществеността.

Справедливото отношение към служителите обхваща и тези, които временно не могат да работят както обикновено. Не всяка работа може да се свърши от дома, а някои служители ще трябва да се погрижат за дистанционното обучение на децата си и едновременно да се опитат да свършат работата си. Гъвкавостта и отзивчивостта на работодателите ще бъде от съществено значение за запазването на мотивирана работна сила след кризата.

Компаниите също предлагат подкрепа за доставчици или дилъри. Възможностите за отложено плащане на наем, услуги или стоки е пример за това.

Положителни отзиви имаше за компании, които преобразуваха производствените си линии, за да произвеждат дезинфектанти или предпазни облекла. Други компании направиха дарения в подкрепа на медицински изследвания или местни общности.

Горните примери предполагат, че много компании от цяла Европа поемат сериозно отговорностите си обществеността като цяло. И техните действия се забелязват. Проучване на доверието към марките, проведено през март от Edelman, установи, че 65% от хората казват, че бъдещите им решения за покупка ще бъдат повлияни от това как се държат компаниите по време на тази пандемия. Тази цифра нарасна до 88% в Китай. Компаниите, които се държат социално отговорно сега, може да се окажат в по-добра позиция да се справят с бъдещето след кризата.

Настоящата криза оказва дълготрайно въздействие върху всекидневието и смятаме, че поведението на корпорациите и потребителите вероятно ще бъде трайно променено в последствие. Тази криза се различава от предишните по това, че държавната подкрепа не е насочена само към финансите, а има социално измерение за подпомагане на компаниите и служителите през този труден период. Това от своя страна може да създаде нов и траен социален договор между правителствата, регулаторите и работната сила, който досега не е съществувал.

Карол Капитал Мениджмънт предлага инвестиции във фонда на Schroders, който инвестира в дялови ценни книжа на устойчиви компании в цял свят Schroder ISF Global Sustainable Growth EUR Hedged