Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

18
февруари
2020

Може ли икономиката на Обединеното кралство да се възстанови след Brexit?

След като Обединеното кралство напусна Европейския съюз (ЕС), инвеститорите се чудят какво ще последва

Азад Зангана, главен икономист и стратег за Европа на Schroders

 

Може ли икономиката на Обединеното кралство да направи завой?

Напоследък икономиката на Обединеното кралство се движи по ръба на рецесията. Дали това състояние ще се подобри до голяма степен зависи от подхода на правителството на Обединеното кралство към преговорите с ЕС и напредъка, който постига. Ако се избегнат водещи заглавия в медиите за покачващи се тарифи, тогава бизнес доверието и инвестициите могат да се възстановят.

 Какви са рисковете?

По време на настоящия преходен период икономическите отношения между ЕС и Обединеното кралство са до голяма степен същите като преди, но Великобритания вече няма да участва в политическите процеси на ЕС. Двете страни ще договарят правилата и параметрите на бъдещите отношения, включително търговията.

 2019 г. беше трудна година за Обединеното кралство, тъй като икономиката и инвеститорите се бориха с висока степен на несигурност, породена от политическата безизходица за Brexit. С полагането на максимални усилия да се подготвим за възможно най-лошия резултат, рискът от внезапно спиране на търговията и евентуален недостиг на стоки представляваше реална опасност. Все още е.

При липса на търговско споразумение или удължаване на сделката за преход, Обединеното кралство може да бъде изправено пред вече познатото „ излизане без сделка“ или Brexit с подводни камъни в началото на 2021 г.

Как би трябвало да подходи към преговорите Великобритания?

Разговорите за бъдещите отношения между Обединеното Кралство и ЕС ще започнат през пролетта. Те ще започнат с изясняване на теми като:

След като тези проблеми бъдат решени, разговорите могат да навлязат в същината.

 На този етап очакваме правителството на Обединеното кралство да не се стреми към всеобхватна сделка, а да води преговорите сектор по сектор. Причината е, че ЕС няма да иска крайният резултат да наподобява пълен достъп до единен пазар, ако Великобритания не желае да се съгласи на свободното движение на хора.

Освен това пълното членство в митническия съюз е невъзможно, ако Великобритания иска да осъществява независими търговски сделки.

Кои сектори са приоритетни за Обединеното кралство?

Великобритания вероятно ще даде приоритет на производствените сектори, по-специално на автомобилната индустрия, химическото производство и машиностроенето. Търговията с услуги вероятно ще бъде изключена, отчасти поради сложността и липсата на достатъчно време за водене на преговори.

Много малко вероятно е Великобритания да постигне цялостна сделка при търговията със селскостопански продукти. Не защото търговията с млечни продукти и месо е сложна, а защото тук се сблъскват интересите на други държави-членки, по-конкретно Франция. Някои от най-високите външни тарифи, които ЕС поставя, са за селскостопански стоки, например 45% за млечни продукти или 21% за напитки и тютюн.

Подход, при който се преговаря сектор по сектор, а не „всичко или нищо“, може да намали риска от  “излизане без сделка“ в края на преходния период. Правителството на Обединеното кралство може да обяви победа в преговорите, дори ако някои сектори са изключени, за да се спази крайния срок.

Секторите, които не попаднат в споразумението е вероятно да се сблъскат с таксите, но те могат да бъдат компенсирани от правителството. Обединеното кралство може да настоява за ново споразумение за преход за тези сектори, за да ограничи въздействието върху бизнеса с оглед постигане на споразумение за „фаза втора“, в която те да бъдат включени. Поетапните търговски сделки са много популярни в момента.

Междувременно Обединеното кралство може да започне договаряне на собствените си търговски сделки, въпреки че те не могат да влязат в сила, докато не се напусне окончателно митническия съюз на ЕС. Правителството вече работи по замяната на много от съществуващите търговски сделки на ЕС с трети страни.

Ще се възстанови ли икономическата активност?

Политическата несигурност, свързана с Brexit, тежеше сериозно върху икономиката на Обединеното кралство през 2019 г. Бизнес инвестициите се свиха на фона на опасенията от прекъсване на търговията и дори домакинствата ограничиха разходите си. С вече сигурен Brexit и търговски преговори, които ще започнат скоро, можем ли да видим възстановяване на активността?

 

Има някои положителни знаци за това предположение. PMI индексът за януари показа значителен скок. 50 е нивото, което отделя разширяването от свиването.

Производственият PMI се покачи, макар и все още да е под неутралното ниво 50. Окуражаващо, индикаторът за нови поръчки се върна на положителна територия. Индексът на услугите също се подобри, като както бизнес активността, така и новите бизнес показатели скочиха до най-високите си нива от септември 2018 г.

Въпреки че тези признаци на възстановяване на активността са положителни, ще отнеме известно време преди да се отразят в официалните данни. Значителен недостатък в краткосрочен план е натрупването на материални запаси (или складови наличности). Това се случи през миналата година, като защита от Brexit без сделка. Нивата на запасите вече намаляват, но все още са високи. Това означава, че възстановяването на производството може да се забави, докато запасите се намалят.

Очакванията са БВП да не покаже бързо възстановяване преди втората половина на годината. Въпреки това, след като го направи, Обединеното кралство би трябвало да се радва на растеж над средния растеж поне за 2021 г.

В заключение, възстановяването ще зависи от способността на правителството на Обединеното кралство да постигне напредък в търговските преговори като също толкова важно е да се избягват крайните ситуации по време на преговорите. Ако медиите бъдат залети със заглавия за идващите тарифи на Световната търговска организация (СТО), нестабилността на валутата ще се върне и бизнеситеще се свият отново.