Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

05
февруари
2020

Удачен ли е моментът да инвестираме в Китай?

Какво представлява новият коронавирус и каква е текущата ситуация?

Новият коронавирус е идентифициран в Китай в края на 2019 година и досега не е бил откриван при човека. Според данни на Световната здравна организация, към 3-ти февруари (11 ч. българско време), заразените хора на глобално ниво са 17 391, като 99% от тях се намират в Китай, а смъртните случаи са 362 (361 в азиатската страна и 1 извън нея).

Защо финансовите пазари реагират негативно на новината за коронавируса?

Около 2/3 от китайската икономика ще бъде затворена през първата седмица на февруари поради мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Това идва точно след празниците за китайската Нова година, което значи, че по-голямата част от бизнеса няма да работи общо над 2 седмици. Рискът е, че ако икономиката бъде затворена за дълго време, растежът както на държавата, така и в глобален мащаб може да се забави.

Добър пример за сравнение е ситуацията около САРС вируса през 2002/2003 година (нов за човечеството в този период и отново първо идентифициран в Китай). По това време икономическият ръст на страната пострада с около 1.5 процентни пункта, като е важно да отбележим, че тогава азиатската държава допринася с около 14.5% за световния растеж. В момента обаче приносът на Китай към глобалния растеж е много по-голям – 35%. Именно това притеснява финансовите пазари, понеже ескалиране на ситуацията може да забави световната икономика, а това ще се отрази негативно върху печалбите на компаниите и съответно върху цените на акциите им.

Основателни ли са страховете на пазарните участници и превръща ли се ситуацията във възможност за покупка?

Страховете на пазарните участници идват най-вече от неяснотата дали коронавирусът ще бъде овладян или ще се разпространи още повече. Разбира се трудно е да се каже колко точно време ще отнеме на властите да се справят с проблема, но могат да се посочат няколко факта:

 

Вирус

Старт на глобалния интерес

Пик на глобален интерес

Доходност нa акции от старт до пик

Доходност на акции 1 м. след пика

САРС

 25.03.2003 24.04.2003

-9%

 15%

Ебола

 25.07.2014 24.10.2014

-4%

 7%

Зика

 14.01.2016 02.02.2016

-2%

 14%

Средно

 

 

-5%

12%

Източник: Bloomberg, JP Morgan, Karoll Capital Management. Глобалният интерес се измерва чрез брой статии в Bloomberg медията.       

Използваните индекси за измерване на доходност са съответно „MSCI China”, MSCI Africa” и „MSCI Brazil”

 Източник: Bloomberg

 

С какъв инструмент може да се отиграе евентуално позитивно развитие при китайските акции? 

Поради гореописаните факти, от Карол Капитал Мениджмънт очакваме поскъпване на китайските акции, а това може да се отиграе чрез няколко взаимни фонда на Schroders - една от най-големите асет мениджмънт компании на глобално ниво.

Препоръката ни е за „Schroder ISF China А”, който инвестира в местни компании след като властите в Китай позволиха на чуждестранни инвеститори да купуват акции, а това от своя страна откри нови възможности и високо търсене. За 2019 г. фондът „Schroder ISF China А” донесе на инвеститорите си доходност от 37.83%

Други добри опции са „Schroder ISF Greater China” (доходност за 2019 - 27.37%) и „Schroder ISF China Opportunities” (доходност за 2019 - 19.46%), които освен в Китай, могат да инвестират и в други близки пазари, като Хонг Конг например.  

 

Повече за ситуацията в Китай и за реакциите на пазарите разказва Симеон Керанов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV