Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

12
юли
2019

Какво се случи на глобалните пазари през второто тримесечие на 2019 г.?

Партньорите ни от Schroders обръщат внимание на няколко ключови момента поглеждайки назад към изминалото второ тримесечие на 2019 г.

САЩ

Акциите в САЩ реализираха ръст, а S&P 500 отбеляза нов рекорд. Несигурността около търговските отношения на САЩ предизвика колебание на пазара в средата на тримесечието. Въпреки това инвеститорите спечелихаот политиката на ФЕД и надеждите за разрешаване на проблемите с Китай до края на юни. Коментарите на президента Тръмп, че е възможно администрацията му да наложи мита на стоките от Мексико и разширяване на пакета от стоки от Китай, които се облагат с данък, доведоха до пазарна разпродажба през май. През юни обаче се появиха знаци за напредък в преговорите с Китай, а митата за Мексико бяха „спрени“.

Сигналите, които икономиката подава са разнопосочни. БВП нарастна с 3,1% през Q1, което е с малко по-малко от прогнозата за 3,2%. Данните за заетостта остават като цяло окуражаващи въпреки забавянето през юни. Равнището на безработица остана стабилно на най-ниското ниво от 49 години от 3.6%, докато средната почасова печалба се повиши с 3.1% спрямо година по-рано, под очакванията за 3.2% печалба. Индексите на потребителското и бизнес доверието обаче отслабнаха, а данните от проучванията показват, че бизнес активността се забавя. Федералният резерв не намали лихвите по време на срещата си през юни, но сигнализира, че се задава политика на количествени улеснения. Понастоящем финансовите пазари отчитат около 80% вероятност ФЕД да намали лихвите с 25 пункта – и 20% вероятност да ги намали с 50 пункта.

Секторите, които са най-чувствителни към циклите на икономиката, се представят доста силно. Финансовите услуги и IT генерираха големи печалби. Здравеопазването е под натиска на очакваните промени в законодателството, а по-дефанзивните сектори реализираха скромни печалби.

Еврозоната

През второто тримесечие акциите в Еврозоната реализираха печалби, прекъснати от рязък спад през май, който беше компенсиран в следващия месец. Най-добре представящите се сектори са IT, потребителските стоки от първа необходимост и индустриите. Секторът на недвижимите имоти загуби от стойността си, след като местното управление на Берлин предложи 5 годишен мoраториум върху цените на наемите след 2020 г.

През първото тримесечие растежът на БВП на еврозоната бе потвърден на 0.4%. Годишната инфлация е стабилна на 1.2%. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че по-нататъшни стимули за икономиката, изразяващи се в мерки за количествени улеснения са възможни, ако прогнозите за инфлация в еврозоната не се подобрят.

На политическия фронт Испания проведе общи избори в края на април. Те показаха, че сегашната Социалистическа партия (PSOE) се очертава като водеща. Фискалната позиция на Италия беше в центъра на вниманието, след като Европейската комисия (ЕК) намали прогнозата си за растежа на италианския БВП за 2019 г. до 0,1% от 0,2%. Последните прогнози за бюджетния дефицит, обаче, са за 1.9% от БВП, което е под очакванията. Италианското правителство в Рим вероятно ще се откаже от голяма част от планираните разходи за стимулиране на икономиката, за да избегне наказателна процедура от ЕК. Рим разполага с още 3 месеца, за да убеди ЕК, че планира да се впише в икономическите параметри, изискуеми по Пакта за Стабилност и Растеж.

Обединеното кралство

Акциите във Великобритания също се представиха добре. Секторите, за които се предполага, че реализират високи печалби, продължиха доброто си представяне от началото на 2019 г. Например секторът на технологиите, както и някои от големите компании за потребителски стоки записаха още едно успешно тримесечие.

Тереза Мей подаде оставка от лидерското си място в Консервативната партия, както преди това от поста на министър-председател. Консервативната партия започна процеса по избиране на своя нов лидер, който също така ще стане премиер. Въпреки удължаване на срока по член 50 до 31 октомври, има значителна несигурност по отношение на политиката, която новият лидер би могъл да води. Същевременно долната камара на Парламента в Лондон прокара законова поправка, която практически би позволила на депутатите да блокират „Брекзит-без-сделка“ до 31 октомври, каквито сигнали напоследък дава Борис Джонсън.

Междувременно стана ясен негативният ефект, който първоначалният срок за влизане в сила на чл. 50 – 31 март – би имал върху британското производство. Докато БВП нарасна с 0,5% през първото тримесечие, в съответствие с очакванията, Службата за национална статистика разкри, че икономиката се е свила с 0,4% през април (с повече от прогнозите) и главно поради рязък спад в автомобилното производство, дължащ се на несигурността около Brexit.

Япония

Представянето на пазарите в Япония беше по-лошо от това на другите развити държави. Крайният резултат за трите месеца е -2,4%, дължащ се почти изцяло на спадовете през май. Йената поскъпна спрямо останалите основни валутни единици, заради славата ѝ на сигурно убежище срещу геополитическите рискове.

През по-голямата част от тримесечието негативните фактори като продължаващите търговски войни и кампанията, която САЩ води срещу Huawei, което вече се отразява и на японските доставчици на електронни компоненти, оказваха своето влияние върху пазарите в Япония.

Сигналите за икономиката са противоречиви. Най-голямата положителна изненада се наблюдаваше в темповете на растеж на Япония за първото тримесечие на 2019 година. Те показват растеж на БВП с 2.1%, въпреки прогнозите за отрицателен ръст. Въпреки че подробната разбивка не е особено окуражаваща за националната икономика, това означава, че в краткосрочен план Япония вероятно ще избегне техническа рецесия, когато икономиката се свива две тримесечия подред.

Повечето от листнатите на борсата компании провеждат годишните си акционерни събрания през юни. В исторически план тези събития са били по-скоро формални, но нарастващият фокус върху корпоративното управление, съчетан с по-голяма активност на акционерите, започна да дава някои интересни резултати. През тази година годишните събрания на акционерите доведоха до промени в ръководството на два от холдингите.

Азия (без Япония)

Азиатските акции отбелязаха скромни загуби през Q2, а отделните пазари имаха смесено представяне. Индексът MSCI Asia ex Japan се представи по-зле от световния си еквивалент MSCI World. Причините бяха разбира се търговските войни, ескалирането на напрежението през май, когато САЩ увеличиха тарифите и сложиха китайската телекомуникационна компания Huawei в черен списък. След срещата през юни и очакваните преговори, напрежението намаля.

На този фон фондовите пазари от страните в ASEAN се представят по-добре. Най-големи печалби в региона постигнаха Тайланд и Сингапур. Филипините бяха подпомогнати от силния напредък в комуникационните услуги и запасите от потребителски стоки. Индонезия, където президентът Джоко Видодо бе преизбран, също се представи добре.

Развиващи се пазари

Акциите на развиващите се пазари отбелязаха слаба печалба в много волатилно тримесечие.

Пазарите, които са най-чувствителни към промените в глобалната ликвидност, се представят добре, по-специално Аржентина, където политическите събития също помогнаха за позитивния сентимент.  Южна Африка, Индонезия и Турция бяха сред най-добре представящите се пазари. Следва да се отбележи, обаче, че в Турция бе внезапно сменен управителят на Централната Банка, което е индикация за това, че Президентът смята лично да поеме юздите на монетарната политика чрез новоназначения управител.

Русия също се представи по-добре от средната за индекса страна, отчасти поради силното представяне на контролираната от държавата петролна компания Газпром. Междувременно руската централна банка намали лихвените проценти с 25 базисни пункта до 7.25% през юни и даде знак за по-нататъшно намаляване през тази година.

Разбираемо Китай и Южна Корея завършиха на отрицателна територия.

Облигации

За държавните облигации второто тримесечие също беше положително. Това отразява очакването централните банки да продължат свободната си монетарна политика. Пазарите на корпоративни облигации предоставиха положителна обща възвръщаемост и надминаха правителствените облигации. Корпоративните облигации като цяло привлякоха подкрепата от спадащите доходности (цените на облигациите се покачват, когато доходността пада). Облигациите на развиващите се пазари (ЕМ) имат положително тримесечие. Дългът на ЕМ, деноминиран в местни валути, се представи особено добре, след като доларът отслабна през юни.