Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

12
април
2019

Задълбочава ли се безизходицата за Обединеното кралство с новата отсрочка за Brexit?

Удължаването на срока на Brexit намалява стимулите за британския парламент да прави компромиси

 В свой анализ след договарянето на отсрочка за Brexit между ЕС и Тереза Мейдо края на октомври 2019 г., главният анализатор за Европа на нашите партньори от Schroders, Азад Зангана разглежда икономическите перспективи пред Обединеното кралство.

 

Обединеното Кралство се договори за втора отсрочка по прилагането на чл. 50, избягвайки напускането на общия европейски пазар без сделка на 12 април. В срок до 31 октомври страната трябва да ратифицира настоящото Споразумение за оттегляне, въпреки че имаше известни разногласия между страните-членки на ЕС за това колко дълго трябва да бъде позволено на Великобритания да протака. Въпреки че премиерът Тереза ​​Мей официално поиска удължаване на срока до края на юни, повечето лидери на ЕС предпочитаха то да бъде до края на годината или дори по-дълго.

Има информация, че френският президент Емануел Макрон е изразил притесненията си за толкова дълго оставане на Обединеното кралство в ЕС, като е искал по-кратък срок. Според него Англия може да застраши бизнеса в ЕС, като например гласува против приемането на общия бюджет. Въпреки това ЕС прие за краен срок Хелоуин.

 И за да е сигурно, че безизходицата продължава, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в парламентарните избори на 23 май и да оттегли представителите си през юли. Тереза ​​Мей продължава да се надява, че участието в изборите може да се избегне с ратифицирането на споразумението за оттегляне преди 22 май. Това от своя страна може да доведе до по-ранен Brexit. Прегледът на напредъка на Обединеното кралство по Brexit и преценката дали се застрашава развитието на бизнеса в ЕС ще се състои през юни. Но при всички положения, максималното до което може да доведе е да се вземе решение за по-ранен Brexit, ако има отбелязан напредък.

 Ако погледнем в перспектива обаче, удължаването на срока за Brexit, макар и за предпочитане от бизнеса пред излизане без сделка, на практика намалява още повече стимулите за британския парламент да постигне съгласие по сделката, защото отлагането не поставя никакви условия. Мей знае, че разногласията в нейната партия, водят до това да работи основно с опозиционната Лейбъристка партия. Тя предложи да бъдат обсъдени бъдещите отношения с ЕС, предвид факта, че лейбъристите искат те да са доста по-близки, отколкото предвиждаха правителствените планове. Вероятността обаче, разговорите между Мей и лейбъристите да доведат до съгласие по споразумението, е много ниска. Мей вече обяви плановете си да се оттегли след като Brexit бъде доведен до успешен край, което означава, че следващата фаза на преговорите ще бъде водена от друг премиер от консерваторите, който може да има различни възгледи от Мей. Това е една от причините доверието между двете партии да е доста ниско.  Всички опити да се тества бъдещето споразумение до този момнт са неуспешни. Единствената тема, по която има консенсус е, да се приеме, че не може да има Brexit без сделка.

Предстои да видим дали има нещо, което да разчупи статуквото и да промени безизходицата. Междувремнно икономиката продъжава да страда. Проучаванията сред бизнеса показват слаба среда за растеж, като най-голямата активност е в посока запасяване като подготовка за Brexit, а не към обслужването на текущото търсене. Очакваме в близко време запасяването да достигне своя лимит, а производството да започне да се забавя, за да съответства на по-слабия растеж на потреблението и инвестициите. Колкото до монетарната политика, Bank of England има интерес да повиши лихвите до по-нормални нива, само като превантивна мярка към бъдещи сътресения свързани с Brexit. В момента има 20% възможност повишението да се случи през май, но е доста по-вероятно то да се отложи до момента, в който Brexit е уреден. Това означава, че ние ще трябва да променим прогнозата си за повишение на лихвените нива в Обединеното кралство през август и да очакваме такова едва през ноември или дори по-късно, ако се сбъдне очакването за още едно отлагане на Brexit.