Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

15
март
2019

Защо 2019 г. може да e по-добра за инвеститорите?

След разочарованието от 2018-та година, анализаторите посочват няколко фактора, които могат да направят предстоящата 2019-та година по-печеливша за инвеститорите

2018-та година беше разочароваща за повечето инвеститори. Почти всички пазари загубиха позиции, под натиска на растящите лихви и политическите рискове, като Брекзит и търговската война между САЩ и Китай. В началото на 2019 г. има достатъчно лоши новини, които да заразят с песимизъм пазарите. Конфликтът между САЩ и Китай не показва никакви признаци на разрешаване и има потенциaл да навреди на глобалния икономически растеж. Въпреки това анализаторите на глобалния асет мениджмънт гигант Schroders смятат, че има и признаци, 2019 –та година да е по-позитивна за инвеститорите от вече отминалата 2018-та.

Първият е, че

на пазарите се настани реализъм,

особено след спада на борсите през септември 2018 г. Акциите вече са отчели в цените си част от идентифицираните рискове за глобалната икономика.

Икономистите на Schroders очакват постепенно забавяне на растежа в САЩ през 2019 и 2020 г. Те акцентират върху думата „постепенно“: Schroders не смятат за възможен сценария с рецесия в САЩ през 2019 г., защото голяма част от процесите, които доведоха до силна 2018 година там са още в сила. Всички анализатори посочват, че се очакват малко по-високи нива на инфлация през настоящата 2019 г., което ще позволи на тези компании, които имат силни пазарни позиции, да увеличат цените си, а това може да доведе до по-висока възвращаемост от дивиденти. Дори в Европа и във Великобритания, където ръстът през 2018 г. беше разочароващ, приходите от дивиденти бяха по-атрактивни за инвеститорите от спестяванията в кеш или в облигации.

По-слабият растеж в САЩ през 2019 г. вероятно ще доведе до това доларът да загуби позиции спрямо останалите валути, а това е добра новина за развиващите се пазари, които страдат от силния долар. Развиващите се пазари, включително Китай, бяха много засегнати през 2018 г. и анализаторите на Schroders не изключват те да започнат да се възстановяват при този сценарий, а по думите им

оценъчните нива на акциите там в момента са „провокативно ниски“.

И едно предупреждение – 2018 г. показа как дългосрочната стабилност на бизнес моделите започва да влияе на оценката на компаниите. Станахме свидетели на критики към някои практики на големи технологични компании, което доведе до срив в цените на акциите им. Неравенството между поколенията доведе до големи политически смутове в някои европейски държави.

Оценката на стабилността става все по-важна част от инвестиционния процес.

На база на посочените признаци 2019-та година има шанс да e по-позитивна за инвеститорите, но анализаторите на Schroders предупреждават, че възвращаемостта ще бъде плод на усилена и внимателна работа на инвеститорите, тъй като тенденцията за голям растеж на пазарите е в миналото.