Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

03
юли
2018

Обобщен инвестиционен коментар – май 2018 година

Акценти:

 

Несигурност на пазарите от Централна и Източна Европа

През май станахме свидетели на ситуация на ескалация на несигурността и разпродажби на акции в региона на Централна и Източна Европа. Ситуацията свързана с непрекъснато прокламиране на евентуални търговски войни, политическата несигурност в Италия и Турция, засилиха опасенията на инвеститорите за стабилността на развиващите се пазари. Почти всички пазари от портфейлите на фондовете на Карол Капитал Менидмънт, инвестиращи в региона на ЦИЕ отбелязаха спадове. Въпреки това фондовете на управялващото дружество се представят по-добре от бенчмарковете си.

През май водещият индекс на Българска фондова борса (SOFIX) загуби 3.3% от стойността си, завършвайки месеца на ниво от 636.55 пункта. За съжаление от началото на годината индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ-София се представя незадоволително и натрупа загуба от 6.0% за периода на първите пет месеца. Този спад идва на фона на обявените в края на месеца консолидирани корпоративните отчети за първо тримесечие, които не успяха да предизвикат положителни изненади, и оставиха борсовите участници с неясни очаквания. В рамките на месеца общият оборотът на БФБ-София се понижи с 26% на годишна база до 22.45 млн.лв. Надеждите са предстоящото през юни IPO на Градус АД да повиши оборота на БФБ-София.

Позитивните движения при петрола (ръст на брента от 5.3% през месеца) от една страна поддържат позитивизма към руския пазар. От друга страна през месеца САЩ наложиха санкции срещу руския олигарх Олег Дерипаска, като опасенията за нови икономически санкции срещу Русия доведоха до силен натиск към руската рубла, която загуби 6.8% спрямо долара. Изразени в местна валута, руските акции поскъпнаха с 1.6%.

С над 9% се понижи турския индекс, като резултат от понижението на кредитния рейтинг на страната от S&P до под инвестиционен като следствие от нарастващите дисбаланси в икономиката, основно по линия на високата инфлация, високите нива на дефицита по текущата сметка и на задлъжнялостта. Междувременно турския президент Ердоган обяви предсрочни избори за парламент и президент през юни тази година вместо през ноември, 2019  г. В допълнение на спада на цените на акциите, турската лира достигна нов исторически минимум губейки нови 2.3% спрямо долара.

Полският пазар, който бе с много силно представяне през 2017 г., се представя слабо през настоящата. През май основният индекс WIG20 отчете спад от 5.9%, като така загубите му от началото на годината възлизат на 12.4%. В допълнение на това полската злота загуби 2.3% спрямо еврото.

Унгарският пазар се представи още по-слабо като BUX индексът загуби 7.7% през май. Чехия излезе на отрицателна територия от началото на годината към края на май след месечен спад от 3.6%. Естонският пазар загуби 1.6% през месеца и единствено Литва поскъпна, отчитайки ръст от 0.9%.

Междувременно публикуваните от Евростат данни за ръста на БВП през първото тримесечие на годината в страните от Европейския съюз продължават да сочат изпреварващи темпове на растеж на страните от Централна и Източна Европа спрямо развита Европа. Темпът на ръст в Полша се ускори до 4.9% на годишна база през първото тримесечие на годината спрямо 2.4% средно за Европейския съюз. Унгария също отчете силен ръст – 4.7% докато чешката икономика нарасна с 4.5%. Особено силен бе ръста на Латвия, чийто ръст се ускори до 5.2%.

ДФ Адванс Глобал Трендс с нов портфейлен мениджър и нова стратегия

От този месец ДФ Адванс Глобал Трендс има нов портфейлен мениджър – Даниел Дончев, CFA, със солиден опит на глобалните финансови пазари. Съответно влизат в сила промени в стратегията на фонда с цел генериране на по-добра доходност при съответното ниво на риск. Фокусът на фонда остава глобален. Адванс Глобал Трендс може да инвестира в различни видове активи – акции, облигации, суровини, но основната част от инвестициите му е в акции. 

Пълният текст на инвестиционния коментар за месец май 2018 можете да видите тук