Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

07
август
2017

Обобщен инвестиционен коментар - юли 2017 година

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

 

През изминалия месец бяхме свидетели на относително слабо активна борсова търговия на двата фондови пазара, на които инвестира фонда. Общият месечен оборот на регулиран и извън регулиран пазар БФБ-София бе 47.5 млн.евро., като за същия период борсата в Букурещ отчете транзакции за общо 280 млн.евро. Пазарите станаха по-активни в края на месеца, когато влязохме в корпоративния сезон, българските публични компании започнаха да публикуват своите финансови отчети за шестмесечието. Публикуваните финансови резултати на банките и компаниите с експортна ориентация, показват продължаваща тенденция на увеличение на оборотите и печалбите на дружествата, което от своя страна дава позитивизъм на инвеститорите. Всички борсови индекси на българския фондов пазар приключиха юли на положителна територия. Основният индекс SOFIX се повиши до 715.21 пункта, което доведе до умерена месечна печалба от 1.7%. Въпреки по-слабото покачване от януари до края на юли SOFIX нараства с 22%, което го нарежда на пето място сред страните от региона на ЦИЕ. Широкият измерител на българския пазар BGTR30 реализира ръст от 2.5% в рамките на месеца, което потвърждава позитивната тенденция на пазара. Политическите сътресения свързани с новото правителство на Румъния отшумяха и фондови пазар възстанови голяма част от реализираната загубата през предходния месец. Основния индекс на букурещката борса BET отбеляза ръст от 5.4%, достигайки нивото от 8276.55 пункта. Същевременно индексът BET-TR, който е коригиран, за да отразява дивидентите, изплатени от компаниите в индекса BET, нарасна с 6.7% до ниво от 10,912.43 пункта. Силна подкрепа за доброто представяне на фонда за изминалия месец са акциите на IAR Brasov (+10.8%), OMV Petrom (+10.0%), Алтерко (+9.0%) Banka Transilvania (+7.0%) и Софарма (+6.6%). През месеца НСА на „Адванс Инвест“ отчита ръст от 3.1%, като същевременно наблюдаваме продължение на силното представяне на фонда от началото на годината с ръст от 20.4%. Позитивното представяне на фонда е потвърждава от това, че доходността му следва тази на бенчмаркът MSCI EFM Europe + CIS ex RU, който от началото на годината реализира поскъпване от 20.3%.

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

 

Като цяло настроенията на глобалните пазари останаха позитивни през юли като резултат от позитивни данни за икономиките, както и силни корпоративни резултати. Продължена бе тенденцията на по-силно представяне на развиващите се пазари спрямо развитите. Регионът на Централна и Източна Европа продължи да се представя позитивно. MSCI EFM Europe+CIS отчете ръст от 0.46%, докато бенчмаркът без Русия отново се повиши по-силно (+2.18%). Негативната тенденция на руския пазар бе прекъсната през юли, като деноминираният в рубли MICEX се повиши с 2.1%. Същевременно обаче руската рубла остана под натиск и загуби 3.1% спрямо еврото. Руският пазар бе подкрепен от силното представяне на петрола през месеца, като петролът тип Брент поскъпна с 9.57%. Същевременно настроенията към пазара остават смесени след удължаването на икономическите санкции към Русия от страна на Западна Европа и САЩ. Пазарът обаче остава един от най-евтините в световен мащаб със средно съотношение цена/печалба (P/E) от близо 5х на база прогнозни резултати. След силната волатилност през 2016 г., турският пазар е в силен позитивен тренд през настоящата. През юли турският индекс BIST 100 се покачи с 7.1%, като доходността му от началото на годината от 37.6% го прави един от най-силно представилите се в световен мащаб. Турската лира остана под натиск, като загуби нови 2.9% към еврото през месеца. Турската икономика се възстановява изненадващо бързо след опита за военен преврат през юли, 2016 г. Същевременно обаче политическите рискове пред страната остават, като през юли се наблюдаваше обтягане на отношенията между Германия и Турция, което може да доведе до негативни ефекти върху туризма, както и инвестициите от страна на немски компании в Турция. След силния спад на румънския пазар през юни, когато индексът BET се срина с 10.4%, през юли част от загубите бяха изтрити след ръст от 5.4%. Българският пазар продължи да поскъпва, като SOFIX се покачи с 1.7%. Сръбският пазар успя да излезе на положителна територия от началото на годината след ръст на BELEX 15 от 1.6% през юли. Хърватският пазар обаче остава на червено въпреки ръста на CROBEX от 1.1% през юли. Украинският пазар продължава да е най-добре представящият се пазар в региона след ръст на UX индекса от 6.8% за миналия месец и 40.6% от началото на годината.

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

 

Развиващите се пазари продължиха да се представят по-силно спрямо развитите и през юли. Регионът на Централна и Източна Европа запази позитивната тенденция като MSCI EFM Europe + CIS ex RU приключи месеца с ръст от 2.18%, като така доходността му от началото на годината от 20.26% го поставя на челно място сред регионалните индекси. Всички пазари, към които фонда има експозиция, приключиха месеца на зелена територия. Полша, която е с най-голямо тегло в портфейла на фонда, отчете нов ръст от 3.2% през месеца. Полската злота отбеляза известно отстъпление спрямо еврото (-0.7%). Пазарът игнорира протестите в страната породени от приетия спорен законопроект създаваш опасения за независимостта на съдебната система, който доведе и до предприемане на разследване от страна на Европейската комисия. Извън тези конфликти, полската икономика продължава да се развива с бурни темпове, като междинните данни за индустриалното производство, безработица, продажби на дребно предполагат, че икономиката ще запази силния си ръст и през второто тримесечие на годината след ръста на БВП от над 4% на годишна база през първото тримесечие. Унгарският пазар поскъпна с 1.6% през месеца, а унгарският форинт поскъпна с 1.3% спрямо еврото. Чешкият пазар засили темпа на поскъпване като PX индексът добави нови 2.9% към стойността си. Чешката крона, чийто курс спрямо еврото бе освободен през април, поскъпна леко спрямо единната европейска валута. Месецът бе много силен за естонския пазар, който поскъпна с над 8%, както и за литовския пазар, чийто индекс също отчете чувствителен ръст (+4.8%). През месеца фондът се представи в унисон с представянето на бенчмарка, но запази по-силното си представяне за година назад.

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

 

Смесено беше представянето на различните капиталови пазари през изминалия месец юли. Развитите пазари от Европа и Северна Америка имаха слабо представяне, като пазарите от стария континент бяха малко по-умерени в спада. За сравнение индексът MSCI North America (EUR) отчете спад от 1,31%, докато представителният за европейския регион MSCI Europe приключи с минимално негативно изменение от -0,42%. Значително по-позитивни бяха настроенията на пазарите на акции в развиващите се страни от Латинска Америка, Азия и Европа. Най-силно представилият се регион за летния месец беше този на Латинска Америка с ръст на MSCI Latin America от 4,64%. Месец юли беше позитивен и за суровините, цените на които се покачиха подкрепяни от поевтиняването на щатската валута. Поскъпване имаше както при енергийните суровини, където петрола поскъпна с над 9%, така и при индустриалните метали и някои селскостопански стоки. При последните ръста беше най-силен - какао(11.2%), кафе(9.35%), соя(8.29%) и захар(7.85%), докато при пшеницата(-5.47%) тенденцията беше противоположна. Сред индустриалните метали никела(+7.94%) отбеляза най-висок ръст, следван от медтта(6.75%). Месеца приключи почти без изменение в нетната стойност на активите на Адванс Глобал Трендс (-0,08%), докато представянето на използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index (в евро) беше по-слабо, след като той изгуби 0,66% от стойността си. Позитивно отражение върху доходността на фонда продължи да оказва позицията ни в развиващите се пазари, както и някои позиции от фиксирания доход. Поскъпването на еврото продължи да оказва натиск върху доходността на фонда чрез частта инвестирана в щатски долари. Алокацията по активи на фонда за месец август остава непроменена, като промени има само вътре в класа по отделни позиции. Основните активи в които ще сме инвестирани през месец юли остават акциите на компаниите от развитите икономики до 65% от портфейла, акциите на развиващите се пазари 15%, фондове в облигации до 15% и кеш 5%.