Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

23
май
2017

Обобщен инвестиционен коментар - април 2017 година

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Пазарът на акции в България и Румъния продължи посоката на позитивно развитие, макар и с сравнително по-умерени темпове. Измерител за този ръст бе месечно покачването на SOFIX от +3,7% и съответно +2,0% за румънския BET. Индексът на 15-те най-ликвидни компании в България записа най-високата си стойност за последните 9 години достигайки 657.29 пункта. Основният индекс на Румънския пазар не успя да задържи новото си най-високо ниво (8296 пункта) и завърши на 8230.46 пункта. Като цяло пазарът на акции в България остана подвластен на позитивите корпоративни резултати за първо тримесечие и движения в цените свързани с търгови предложения и очаквани сделки по придобиване. Румънският пазар на акции остана слаб поради малко по-негативно възприемане на настоящата икономическа ситуация на увеличаващ се фискален и външен дефицит.

В рамките на Април акциите на финансовите и индустриалните компании допринесоха за силното представяне на SOFIX – най-силен ръст записаха акции на Първа Инвестиционна Банка поскъпнаха (+22.50% MoM),  Стара планина Холд (+7.5% MoM), Монбат (+6.1% MoM), Централна кооперативна банка (+4.7% MoM).  Сред 12-те компании от румънския борсов индекс с най-голям принос към динамиката на индекса са акциите на OMV Petrom SA (+6.4% MoM),а  най-силен ръст реализираха Conpet SA (+13.8% MoM) и Med Life SA (+9.4% MoM), които бяха включени в него в средата на Март тази година.

През месеца „Адванс Инвест“ постигна ръст от 4.1%, с които от началото на годината вече е с двуцифрена доходност от 14.8%. Позитивното представяне на фонда е потвърждава от това че доходността му следва тази на неговия бенчмарк MSCI EFM Europe + CIS ex RU, който от началото на годината реализира поскъпване от 16.4%.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

Настроенията на пазарите през април като цяло бяха позитивни, в голяма степен като резултат на намалените шансове на лидера на крайно дясната партия Марин Льо Пен да се наложи на втория тур на президентските избори във Франция след като зае второто място при първия тур през април. Така европейските пазари бяха с добро представяне през месеца след като очакванията за подобен развой бяха в основата на позитивни движения и предходния месец. Пазарите от региона на Източна Европа се представиха смесено, но индексите приключиха на положителна територия. MSCI EFM Europe+CIS се повиши с 2.16% за месеца, докато бенчмаркът без Русия отчете много по-силен ръст (+7%).

Продължаващото отстъпление на цената на петрола (-2% за месеца) оказа натиск върху курса на руската рубла, която загуби над 2% спрямо еврото. MICEX се покачи с 1% през месеца, но остава на отрицателна територия от началото на годината (-9.7%).

Най-силен ръст от пазарите от портфейла се наблюдаваше при Турция, чийто индекс BIST 100 се повиши с 6.4%  като резултат от положителния вот на референдума за промяна на конституцията в посока превръщане на страната в президентска република.  Резултатите от референдума оказаха подкрепа и на турската лира, която поскъпна с над 1% спрямо еврото.

През април бе продължен и позитивния тренд при българския пазар, който след ръст от

3.7% през април, е с възвръщаемост от 12.1% от началото на годината. Румънският пазар също продължи да се представя силно като BET се повиши с 2% през миналия месец.

Хърватският пазар остана под натиск като резултат от финансовите неуредици на най-голямата частна компания в страната – холдингът Агрокор, притежаваща мажоритарен дял и в някои от компаниите включени в хърватския индекс. CROBEX загуби нови 4.4% през месеца след срив от 10% през март.

През април сръбският индекс се обезцени с 1.6%, а украинският с близо 2%.

Дяловете на фонда поскъпнаха с 0.94% през месеца, запазвайки по-силното си представяне спрямо двата бенчмарка за последната година.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Настроенията на пазарите през април бяха в голяма степен подвластни на президентските избори във Франция. Водещите позиции на Макрон при първия тур и респективно намаляването на шансовете на лидера на крайната десница Марин Льо Пен да спечели при втория тур през май подкрепиха европейските пазари, които се представиха по-силно от американския. Регионът на Централна и Източна Европа се представи много силно, като индексът MSCI EFM Europe + CIS ex RU отчете ръст от 7% за месеца.

Позитивният тренд при полския пазар се засили допълнително през април, като WIG 20 скочи с 9.2% и така възвръщаемостта му за първите четири месеца на годината възлиза на 22%, което го поставя сред най-силно представящите се пазари в света от началото на годината.  Полша остава една от силно представящите се икономики, като публикувани междинно данни дават индикации, че темпът на ръст на БВП през първото тримесечие на годината се е засилил осезаемо спрямо предходните тримесечия. Въпреки че все още няма сигурност относно крайния вариант на промените в пенсионната реформа в страната, индикациите са, че те няма да доведат до  толкова силен негативен ефект върху пазара, каквито бяха опасенията.

След слабо представяне предходните месеци, унгарският индекс BUX успя да изтрие загубите от началото на годината след ръст от 4.2% през април.  Макар и с по-слаб ръст, чешкият пазар също бе с добро представяне, като PX се повиши с 2.7%. Междувременно чешката централна банка премахна тавана на курса на чешката крона спрямо еврото, който беше в сила за предходните три години. След първоначален ръст от близо 2% спрямо еврото, до края на месеца курсът на чешката валута се доближи до нивото, на което бе поддържана преди това.

Балтийските пазари бяха с по-слабо представяне, като естонският индекс остана почти без промяна, а литовският отчете ръст от 2.6%.

Дяловете на фонда поскъпнаха с 4.14% за месеца, запазвайки много по-силното си представяне спрямо бенчмарка за година назад, както и от създаването на фонда. 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Умерено позитивни бяха настроенията на глобалните капиталови пазари през изминалия април. Вниманието този месец отново беше насочено към изборите във Франция, където резултата от първия тур на изборите показа, че шансовете на Марин Льо Пен за президентския пост значително намаляват. Новината беше донякъде очаквана и инвеститорите възприеха оптимистично резултатите от вота. Така европейските пазари на акции продължиха с позитивното си представяне и през този месец, като индекса измерител за представянето н региона MSCI Europe отчете поскъпване от 1.28%. Макар и с по-слабо, но отново с положителен знак беше и представянето на американския фондов пазар, където широкия борсов индекс S&P500 добави 0.9% за периода. При развиващите се пазари движенията бяха не толкова убедителни и разнопосочни, като индексите в Китай дори затвориха на червено със загуби от над 2%. В Индия акциите поскъпнаха с около 1%, в Бразилия покачването беше +0.6%, докато в Русия изменението беше незначително. 

Смесено остана представянето при основните суровини. Общо негативно беше представянето при индустриалните метали, където цената на никела падна с над 5%, а при медта негативното изменение беше над 2%. Разнопосочно беше движението и в цените на благородните метали, като златото поскъпна с 1.53%, а среброто поевтиня с 5.75%. Спад имаше и в цената на петрола, като американският суров петрол загуби 2.51% от стойността си. По оптимистични бяха инвеститорите за цените на селскостопанските стоки, като цената на пшеницата поскъпна с 1.35%, а на царевицата с 0.62%.

Негативно беше представянето на Адванс Глобал Трендс през април, като нетната стойност на активите на фонда падна с 0.9%. Изменението при използвания за сравнение бенчмарк  MSCI AC World Index (в евро) беше също така негативно, като индекса в еврово изражение падна с 0.4%. За по-слабото ни представяне сравнено с индекса основна роля имаше инвестицията ни в ЕТФ-ите следващи изменението на цените на индустриалните метали и енергийните суровини. Докато в подкрепа на цената беше инвестицията ни в акции в Европа. Като риско разпределението през май остава непроменено, като фонда остава инвестиран на 95% в растящи активи. Промени в портфейла ще има по активи, като суровините ще бъдат заменени с инвестиция във фондове инвестиращи в недвижими имоти. Основните активи в които ще сме инвестирани през месец май  ще бъдат акциите на компаниите от развитите икономики до 65% от портфейла, акциите на развиващите се пазари 15%, фондове в недвижими имоти до 15% и кеш 5%.