Инвестиционни идеи 2024. Глобален Бюлетин ->

07
януари
2016

Обобщен инвестиционен коментар - декември 2015

Акцент: Почти всички пазари на червено пред декември 2015

 

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Инвест

Последният месец на годината не предложи така чаканите положителни емоции, характерни за него. Водещите световни индекси в САЩ и Европа отново потънаха, след като в предишните два месеца, почти успяха да изтрият загубите от августовските разпродажби. Германският DAX изтри 5.6 % през месеца, а френският CAC 40 цели 6.5 % и не успяха да завършат годината с двуцифрена доходност (съответно 9.6 % и 8.5 %), въпреки силното начало, вдъхновено от обявеното количествено улеснение от страна на ЕЦБ. Американският S&P 500 не успя да завърши на положителна територия годината и за първи път от 2008 г. завърши с отрицателна доходност от - 1.8 %, а коледното рали този път така и не се състоя.

 

И докато на развитите пазари коледно рали нямаше, то българският пазар изненада инвеститорите с такова. Водещият индекс SOFIX спря стремглавото си потъване, след като в последните дни на месеца се изстреля с 5.82 %, като по този начин значително намали натрупаните загуби през годината, които в крайна сметка възлезнаха на 11.7 % - първа година с негативна възвръщаемост от 2011 г. насам. Румънският BET също завърши на червено за първи път от тогава, но със символичните 1.1 %. Индексът прекара годината предимно на зелена територия, като волатилността му беше по-слаба от тази на развитите пазари през годината.

 

Технически погледнато българският пазар остава в негативен тренд и най-вероятно няма да може лесно да го обърне. Ликвидността продължава да пресъхва, обемите остават ниски. От друга страна интензитетът на натиск от продавачи на тези нива, също вече не е голям.  Така, че може би отчаянието е достигнало близки нива, до тези от лятото на 2012 г, когато след като падна с 37.5 % за година и половина, пазарът намери дъно. Към момента потенциални нива на подкрепа при SOFIX би била зоната около 400 пункта, а при пробив над 490 пункта позитивните нагласи ще се завърнат на БФБ. При румънския BET позитивният тренд от средата на 2012 г., ще остане в сила с нива на подкрепа от над 6500 пункта.  В противен случай може да видим корекция на последното поскъпване.

 

Очакванията и пред двете икономики за 2016 г. са повече от големи. Прогнозите са, че Румъния отново ще бъде след лидерите по ръст в Европа - 4 %, докато българското правителство също е оптимистично настроено и очаква подобен ръст и за българската икономика. Всичко това обаче преминава, през реализиране на нагласите за по-осезаем ръст на европейската икономика през 2016 г.

 

Представянето на фонда през месеца бе позитивно - минимален ръст от 1.1 %, като в крайна сметка фондът завърши годината със спад от 6.26 % - пълно отражение на средната стойност от представянето на двата пазара в портфейла му. Регионалният бенчмарк EFM Europe+CIS excl.RU претърпя пореден кошмарен месец, изтривайки още 5 % от стойността си през него и завърши годината със загуба от цели 22.13 %.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Източна Европа

След позитивните движения на глобалните пазари през ноември, тенденцията бе обърната през последния месец на изминалата година в следствие на разочарованието на инвеститорите от решението на Европейската Централна Банка да не увеличава размера на стимулите за страните от евро-зоната. Повечето европейски пазари приключиха месеца на отрицателна територия. 

 

Регионът на Източна Европа се представи много слабо, като MSCI EFM Europe + CIS се срина с над 9%. В основата на силния спад в голяма степен бе рязкото понижение на руския пазар. Сривът на цената на петрола през декември с над 10% оказа силен ефект върху движението на руската рубла, която загуби близо 9% спрямо щатския долар. Така, въпреки че акциите в местна валута бяха със съвсем слаба промяна, доларово-деноминираният RTS индекс загуби 10.6% от стойността си, като в резултат излезе на отрицателна територия от началото на годината (-4.6%).

 

През декември украинският пазар продължи да се обезценява, губейки нови 4.2%, с което загубите от началото на годината надхвърлиха 30%.

 

Румънският пазар, който е сред водещите пазари в портфейла на фонда като дял от активите, се представи слабо през 2015 г., като след спад от 2.1% през декември, приключи годината на отрицателна територия. Хърватска бе с много слаба промяна, докато българският и сръбският пазар поскъпнаха съответно с 5.8% и 4.2%.

 

В резултат на тези движения на пазарите от портфейла на фонда, през декември цената на дяловете се понижи с 3.7 %, като се представи по-силно и от двата бенчмарка, както през месеца, така и за годината като цяло.

 

Детайлен отчет за дейността на фонда през изминалата година, както и стратегията ни за 2016 г. ще бъде представен в подробния годишен инвестиционен коментар, който ще бъде изготвен до  края на януари.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Възможности в Нова Европа

Глобалните пазари бяха под силен натиск през последния месец на 2015 г. Европейските пазари бяха подложени на засилени разпродажби като силно влияние оказа решението на Европейската Централна Банка да не увеличава размера на операциите си по стимулиране на икономиките чрез програмата за количествени улеснения. Част от пазарите отбелязаха спадове от порядъка на 5-8%. Обвързаността на страните от региона на Централна и Източна Европа със страните от евро-зоната обуслови негативните движения и при региона. Индексът MSCI EFM Europe + CIS ex RU задълбочи спада си за цялата година до над 22% след спад от 5% през декември.

 

По-чувствителен спад в региона на ЦИЕ бе отчетен от големите пазари, като руският RTS се срина с над 10%, а основният турски индекс загуби нови 4.7% след слабото представяне през цялата година.

 

При пазарите включени в портфейла на фонда най-силен спад отчете Полша, фактор за представянето на която се явява и засиленият политически риск след проведените през октомври  парламентарни избори. Основният полски индекс задълбочи загубите си от началото на  годината до близо 20% след нов спад от 3.5% през декември. Чешкият пазар загуби 2% през изминалия месец, а останалите пазари от портфейла на фонда – Латвия, Естония и Унгария приключиха с ръст от под 1%.

 

През декември цената на дяловете на фонда остана почти без промяна, запазвайки много по-силното си представяне спрямо бенчмарка през 2015 г.

 

Детайлен отчет за дейността на фонда през изминалата година, както и стратегията ни за 2016 г. ще бъде представен в подробния годишен инвестиционен коментар, който ще бъде изготвен до  края на януари.

Коментар на портфейлния мениджър на ДФ Адванс Глобал Трендс

Декември беше много негативен месец за капиталовите пазари по света. Очакванията за коледно рали не се реализираха и настроенията по борсите останаха песимистични. Дългоочакваната промяна в лихвената политика на ФЕД не даде съществено отражение върху пазарните настроения и дори коледния дух не можа да съживи купувачите на фондовите пазари. Видимо превес над пазарните играчи оказваха рисковете които стоят пред тях свързани с по-слабия от очакваното ръст на глобалната икономика, ниската инфлация, проблемите с мигрантската вълна в Европа и забавянето на икономическия растеж в Китай. Червеният цвят присъстваше буквално във всички региони, но най-силен беше спада на индексите в Източна Европа и Латинска Америка, където индексите се сринаха съответно с 10,25 % и 7,31%.  Американският фондов индекс S&P500 завърши месеца със спад от 1,8%, докато индексите в Европа реализираха значително по-задълбочени спадове в рамките на 5-8%. Негативните реакции на стария континент бяха провокирани най-вече от решението на ЕЦБ да не увеличава стимулите за икономиката. Сред големите развиващи се държави единствено Китай отбеляза покачване през декември с 2,7%, докато руския капиталов пазар се срина с 10% за периода.

 

Смесено беше представянето на различните видове суровини през декември. Най-слаб беше месеца за петрола, като суровия петрол загуби близо 11% от стойността си. Сред енергийните суровини покачване имаше в цената на природния газ, който качи с 4,71%. Позитивна беше тенденцията при повечето индустриални метaли, но периода беше негативен за инвестиралите в сребро и никел. Златото завърши месеца почти без промяна. При селскостопанските суровини също имаше разнопосочно представяне, като какаото, царевицата, соята и пшеницата бяха на минус, а кафето, захарта и памука повишиха цените си от края на ноември.

 

Негативните тенденции на пазарите повлияха и на доходността на Адванс Глобал Трендс. Нетната стойност на активите на фонда падна с 2,37%, докато използвания за сравнение бенчмарк MSCI AC World Index ex US (в евро) потъна с 4,72%. Балансираната по отношение на риска структура на портфейла на Адванс Глобал Трендс и по-дефанзивния подход, който следваше фонда през декември е причината за по-доброто представяне на фонда, сравнено с бенчмарка. Моделът запазва почти непроменено разпределението на активите в портфейла и през януари.  Основните активи в които е инвестиран фонда остават акциите на компаниите от развитите икономики, фондовете, инвестиращи в недвижими имоти, и облигациите. Кешът в портфейла ще бъде около 20%.