Икономиката и перспективите пред развиващите се пазари през 2015 г. са една от основните теми в дългосрочните прогнози на анализаторския екип на нашите партньори от Schroders. Развиващите се пазари винаги са били във фокуса на инвеститорите с големите възможности за печалба, които предлагат. Едновременно с това рискът от инвестиция на тези пазари е по-висок, а прогнозирането на тренда им доста трудно.

Докато асет мениджмънт индустрията третира развиващите се пазари като едно цяло, държавите включени в това понятие се развиват по различен начин и в различни посоки, тенденция, който със сигурност ще се запази и през 2015 г, отбелязват анализаторите на Schroders. Основните двигатели на това развитие – понижаващи се цени на ресурсите; различия в паричната политика, водена от различни национални банки; различни външни влияния - не показват признаци на отшумяване. Тези фактори чертаят различни сценарии за развитие през 2015 г. според анализаторите на Schroders.

Различията в развитието се задълбочават

Светът е почти поравно поделен между държави с позитивен и негативен тренд на търговията, бюджетен дефицит от повече от 3% и стойности на местната валута над или под средната стойност за последното десетилетие, коментира Джеймс Барино, анализатор „Дългови книжа на развиващите се пазари“. Ако тенденцията за спад на цените на ресурсите се запази през 2015 г. от нея ще бъде облагодетелствана преди всичко развиваща се Азия, а останалите развиващи се пазари ще бъдат потърпевши.  Дори държави, които обикновено са сочени за стожери на стабилността като Колумбия са изправени пред увеличаващ се дефицит заради западащата търговия, твърди Барино. Някои директно засегнати производители и износители на петрол като Нигерия, Венецуела и Русия ще бъдат под огромен натиск, ако цените на черното злато се стабилизират на цена под 80$ за барел, след дълъг период на трицифрени цени на барел петрол. От друга страна страни като Чили, която се смята за един от най-големите износители на ресурси, са облагодетелствани от ниската цена на петрола повече, отколкото им вреди ниската цена на ресурсите, които изнасят.

Възстановяването на развиващите се пазари през 2014 г.

Като цяло икономиките на развиващите се пазари имат по-голям ръст през 2014 г. от тези на развитите държави, коментира Едуард Евънс, Client Portfolio Manager в Schroders. Основният двигател на възстановяването в развиващите се пазари е потреблението, въпреки че ръстът на износа става все по-важен фактор. Данните показват, че когато износът се увеличава се подобрява и икономическата среда. Държавите, чиито валути са пряко свързани с с американския долар са в неизгодна ситуация, смята Едуард Евънс. Валутите им са силни, когато и доларът е силен, но за да запазят баланса, те трябва да затегнат монетарната си политика. Когато икономиката на САЩ е в подем, има силен долар и стриктна монетарна политика, интересът на много инвеститори се насочва натам. Американския пазар е най-големият и най-ликвиден пазар в света и привлича огромни потоци от средства. Основният източник, от който „изтичат“ тези инвеститорски средства ще бъдат тези страни, които се определят като най-рискови от инвеститорите, т.е. развиващите се страни, отбелязва Евънс. Ето и една таблица, която представя накратко основните прогнози на анализаторите на Schroders  за развиващите се пазари през 2015 г.:  

РегионДържаваКоментар и перспективиПрогноза
Азия   
 КитайАтрактивни цени на финансовите инструменти; стабилен бекграунд на икономиката; обещаващи реформи+
 ИндияОбщаващи реформи в икономиката, но цените на финансовите инструменти са на високи равнища. Икономиката се подобрява.+
 КореаАтрактивни цени на финансовите инструменти; печели от световното икономическо възстановяване.+
 ТайландРазумни равнища на финансовите инструменти, умерен икономически растеж; има известна политическа несигурност.+
 ТайванВисоки цени на финансовите инструменти; стабилен бюджет; печели от световното икономическо възстановяване0
 ИндонезияВисок ROE, но високо оценени финансови инструменти; съществуват притеснения за стабилността на бюджета; влошаващи се икономически показатели-
 ФилипиниСкъпи финансови инструменти; влошаващи се приходи; прогрес в икномическите реформи-
 МалайзияСкъпи финансови инструменти и влошаващи се показатели; дефанзивен пазар-
    
РегионДържаваКоментар и перспективи 
Латинска Америка   
 БразилияРазумни приходи; влошаващи се икономически показатели; възможна политическа несигурност0
 ПеруРазумни цени на финансовите инструменти и умерен икономически растеж0
 МексикоВисоки цени на финансовите инструменти; позитивни реформи; възстановяването на САЩ влияе положително-
 ЧилиРазумни цени на финансовите инструменти; забавяща ссе икономика-
 КолумбияВисоко оценени финансови инструменти и нисък ROE, но добър растеж на приходите-
    
РегионДържаваКоментар и перспективи 
ЕМЕА   
 ЕгипетРазумно оценен; повишаваща се ликвидност; намаляване на политическото напрежение+
 КатарМного добри икономически показатели; високи цени на финсовите инструменти+
 ТурцияАтрактивни цени на финансовите инструменти; рисков бюджет; чувствителен към паричната политика на САЩ; печеливш от ниските цени на петрола+
 ОАЕАтрактивни възмоности на фондовия пазар; възстановяваща се икономика+
 ЧехияРазумно оценен; слаби изгледи за възвращаемост0
 ГърцияПодобряващи се икономически показатели; политически рискове; разумно оценен0
 УнгарияАтрактивни ценови нива на финансовите инструменти; несигурна доходност0
 ПолшаРазумно оценен; слаби изгледи за възвращаемост; силно засегната от Руската криза0
 РусияМного ниски ценови нива на финансовите инструменти; влошаващи се икономически показатели; силно потърпевша от ниските цени на петрола; продължаваща регионална криза0
 Южна АфрикаВисоки ценови нива на финансовите инструменти; слаба икономика; трудна социална среда0

Източник: Schroders, Ноември 2014

Легенда: "+" - положителна нагласа "-" - отрицателна нагласа "0" – неутрална нагласа

 
Индия – голямата надежда на 2015 г.

Schroders гледат със загриженост към развиващите се пазари, а очакванията им за 3 от 4-те BRICs са неутрални или негативни. „Според нас единственият лъч надежда идва от Индия: там има добри предпоставки за инвеститорите, дължащи се добрата демографията и изпълнения със живот частен сектор“, казва Алекс Тедър, анализатор „Глобални акции“. И икономиката на страната, и фондовите й пазар се представяха добре през 2014 г. и ние смятаме, че ще продължат по този начин и през следващата година, допълва той. Политиката на новото правителство е окуражаваща и би трябвало да подпомогнат местните компании, особено тези ориентирани към финансовите услуги. Потреблението в Индия също би трябвало да отбележи подем благодарение на ниските цени на енергията и намаления инфлационен натиск.

Обезценяване на валутите

Европейските развиващи се пазари, директно свързани с еврото като Полша, Унгария и Румъния попадат в период на обезценяване на валутата, докато ЕЦБ продължава кампанията си за отслабване на еврото. Азиатските държави могат да решат да последват примера, поради рязкото обезценяване на йената, смята Джеймс Барино, анализатор на дългови книжа на развиващите се пазари. В Латинска Америка ниските цени на ресурсите и силния долар ще продължават обезценяването на местните валути. През 2014 г. много централни банки на развиващи се държави успяха да намалят лихвените проценти в отговор на глобалния растеж. Натискът от обезценяването на валутите им обаче вероятно ще принуди много от тях да повишат лихвите по дълговите книжа дори с по-ниски прогнози за растеж.

Място за оптимизъм

Не всичко е мрачно обаче, когато става въпрос за инвестиции в дългови ценни книжа, смята Джеймс Барино. Изборите през 2014 г, дадоха на Индонезия и Индия лидери с визия за реформи, които могат да донесат позитивен сентимент. В Аржентина е почти сигурно, че изборите през 2015 г. ще доведат на власт лидер, който пазарите ще оценят по-позитивно. Въпреки проблемите на държавите, дълговите ценни книжа на развиващите се пазари все още предлагат задоволителна доходност, сравнена с останалите инструменти с фиксирана доходност в световен мащаб. Повечето дългови ценни книжа на развиващите се пазари имат висок кредитен рейтинг и са оценени с BBB от Standard& Poor's или Baa3 от Moody's и се търгуват със същия спред като държавните ценни книжа на САЩ. Освен това в момент когато дивидента по десетгодишните ДЦК в Германия е под 1%, най-високия европейски дивидент е около 4%, а в САЩ около 5%, при това с високо ниво на риск, дивидента на развиващите се пазари, изглежда атрактивен. Исторически погледнато, местните валути са евтини, а лихвите са атрактивни в сравнение с тези в развитите държави. Това е комбинация, която рано или късно ще доведе до инвеститорски интерес, търди Барино, но преди това е необходимо да се стабилизират цените на ресурсите и да се внесе повече яснота около бъдещата монетарна политика на развитите държави.