S&P 500 и основните индекси на развитите страни отбелязват изключителни ръстове през 2013-та, като силното представяне продължава и през първото шестмесечие на 2014-та. Въпреки геополитическите фактори, като породилото се напрежение между Русия и Украйна и предприетите мерки на Запада към Русия, и това в ивицата Газа, възходящите движения са налице за всички големи фондови борси. Лошите новини не оказаха никакви сериозни сътресения през юли, дори напротив, всяка една от тях допринасяше за допълнителна сила и ралита. А позитивните новости за развитието на икономиките и очакванията на бизнеса през тези няколко месеца не влияеха позитивно, а доведоха до разпродажби.

Трябва обаче да отчетем факта, че пазарите интерпретират в себе си очакванията за тези данни, далеч преди те да станат реалност - за развитите пазари е характерен период от 6-9 месеца. Също така - индексите във водещите икономики са далеч над нивата си отпреди кризата и реално задминаха тези нива, преди това да направят реалните икономики. Американският S&P 500 и немският DAX прекрачиха предните си върхове това преди цели 15 месеца със съответно 26% и 20%.

Какво показаха последните данни за силата на икономиките на водещите страни? Доверието на американските потребителите достигна най-високото си ниво от средата на 2007-ма година. Единствено цените на имотите леко изостанаха от очакванията, но те пък са нагоре с 9.3% спрямо година назад, което е сериозен ръст. Доверието на немските потребители също отбеляза най-силното си представяне от декември 2006-та година, но това не попречи DAX да изтрие 1.5% в рамките на деня след обявяването на резултата.

Британската икономика също премина предкризисния си пик, секторите на услугите в развитите държави се представиха доста солидно, а периферните икономики не останаха по-назад и също отчетоха добри макроикономически данни: испанската икономика отбеляза най-бързият си растеж в последните 6 години, правителството дори планира да ревизира прогнозите си за ръст от 1.5% през 2014-та и 2% за 2015-та, при съответно 1.2% и 1.8% досега. И на тези новини британският FTSE не реагира с поскъпване, а тъкмо обратното.

ЕЦБ съобщи, че най-сетне нетното търсене на потребителски кредити е отбелязало прогрес, след като банките поразхлабиха кредитните си стандарти по заемите на домакинствата. Това е сигнал, че през следващите няколко месеца може да очакваме подобряване на търсенето и ръст в икономиката.

Върхът на всичко бяха данните за БВП на САЩ за второто тримесечие. След като стана ясно, че икономиката е нараснала с невероятните 4%, мнозинството от водещите анализатори и специалисти обявиха, че тези добри новини трябва да изстрелят S&P 500 до нови най-високи стойности в близко бъдеще. Какво стана? Пазарът "не отчете" в този момент тази изключително позитивна новина, която вероятно е интерпретирана далеч преди това в ръста на S&P от февруари насам от 13.8%.

Но защо все пак се случва това - пазарите да не реагират добре, а дори напротив, наблюдават се разпродажби при излизането на тези позитивни новини? Отговорът е много ясен и той отново се крие в историята - и преди S&P е формирал своите върхове при излизането на добри новини, като някои от тези върхове са били доста значими. Да припомним последния такъв от 9-10 октомври 2007-ма, когато върхът се формира с очакванията за поредно намаляване на лихвения процент от страна на ФЕД. Mесеци по-късно реално започват да излизат и лошите новини за САЩ и това допълнително ускорява движението надолу. Има редици подобни примери, когато силният ентусиазъм е формирал върховете на различни пазари. Всеки е запознат с една от известните поговорки на Уолстрийт – купувайте слухове, продавайте новини. Често при добри новини за дадена компания следват сериозни обеми на продажбите в този ден. Големите инвеститорите използват максимално положителния сентимент към акцията и продават своите позиции, а обикновено и тези дни маркират пика на инвеститорския интерес.

[caption id="attachment_913" align="alignleft" width="780"]s&p-500-pe-shiler multpl.com/shiller-pe[/caption]

На всички инвеститори е ясно, че в последните 4-5 години световните пазари бяха движени главно от лесните пари от количествените улеснения, прилагани от централните банки. Ръстовете при акциите, специално в последните 2 години достигнаха внушителни стойности, и изпревариха значително ръстовете на печалбите на повечето компании. Така например P/Eна Шилер на S&P 500, познато като P/E CAPE Ratio (на базата на изгладени с инфлацията стойности на печалбите на компаниите през последните 10 год.) към момента е 26.05, сравнено с 21.20 отпреди година и половина, и е съответно с 63.5% и 57.4% над медианата и средната си стойност. P/S съотношението на S&P 500 пък е достигнало почти най-високата си историческа стойност от 2000-ната - 1.75, при 1.77 от декември 2000г. Стойностите, на които се намира в момента S&P, не са сред най-високите и въобще не са определящи за надценеността в този момент, тъй като са подобни на тези от силните години в края на 90-те и в периода от 2004-2007. Те могат да останат на тези нива за много дълъг период от време, но все пак трябва да бъдем подозрителни, знаейки какво се е случвало при аналогични такива.

С оглед на настоящата ситуация, корекция до нива от 1900 и 1880 пункта при S&P 500 е напълно реалистичен сценарий (съответно 50% и 61.8% нива на Фибоначи на последното покачване), като интересно след това ще бъде дали едно такова поевтиняване отново ще бъде използвано като добър момент за покупки или ще видим коренна промяна на сентимента. В много подобни случаи, пазарът е поемал глътка въздух преди важно психологическо ниво, каквото в случая е 2000 пункта при S&P 500. Предстои да видим дали таргетът на голяма част от анализаторите в САЩ за ниво от 2014 пункта в края на 2014-та година ще бъде изпълнен или пък добрите новини твърде бързо са изчерпали потенциала за още едно поскъпване и за пореден път са маркирали още един средносрочно значим връх.

[caption id="attachment_918" align="alignleft" width="846"]s&p-500-spy-spdr ameritrade.com[/caption]